Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe z dodatkiem masła. Sporo z Was Czytelników prosiło mnie na FB o przepis na to ciasto, a więc jest. :)Biszkopt genueński jest nieco bardzi...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince ...
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne p...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Kolejny tort przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Akcję jak już wiecie prowadzę razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, z którego pochodzą wszelkie dodatki użyte do zdjęć, na cze...
Tarta na wskroś czekoladowa, a do tego banalna w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Spód w całości z ciasteczek Oreo, czekoladowe nadzienie i dodatkowo zatopione w niej Oreo i kropelki czekola...
Ten tort chodził mi po głowie już ładne kilka miesięcy, ale w końcu się doczekał swojej premiery. ;) Przyznaję otwarcie, że uwielbiam smaki różane, wiec za czym jeszcze go zrobiłam wiedziała...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Jeszcze jeden torcik z przeznaczeniem dla naszych kochanych Mam. :) Choć w formie serca świetnie sprawdzi się też na Walentynki czy urodziny bliskiej nam osoby. :) Kształt oczywiście można z...
Pyszny, dość lekki torcik, którego podstawą jest ciasto w smaku przypominające ciasto półkruche, choć przygotowuje się je raczej jak ciasto ucierane. Wierzch obydwu blatów ciasta pokryty jes...
Przyznam, że nie jestem wielka fanką kokosa (no moze poza pralinkami Raffaello, które uwielbiam), a jako że moi domownicy bardzo cenią sobie kokosowe smaki, a serniki uwielbia cała trójka, p...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Dawno nie miałam dla Was żadnego tortu, więc pora to nadrobić. Torcik powstał na potrzebę chwili, miała odwiedzić nas dawno niewidziana ciocia i moi teściowie i trzeba było czymś ich ugościć...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Tym razem propozycja śniadaniowa. Choć moja córcia lubi te placki jadać na kolację. :DPlacuszki wychodzą przepyszne, delikatne jak puch, rozpływające się w ustach, wilgotne. W smaku przypomi...
Dziś mam dla Was obłędne ciasto, któremu bardzo trudno było mi się oprzeć. Połączenie czekoladowego truflowego ciasta bez grama mąki z lekkim piankowym musem cytrynowym. Samo ciasto ma bardz...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
W zasadzie to nie wiem czemu do tej pory nie dodałam na blog przepisu na jedne z bardziej popularnych ciastek. Może wynika to trochę z faktu, że ja sama nie przepadam za tymi ciastkami, ale ...
Tym razem tort, który na początku przygotowań nie chciał ze mną współpracować tak jak bym sobie tego życzyła. Biszkopt wyrósł jak szalony, prawie wylewał się z tortownicy i bałam się, że zam...
Puszysta waniliowa pianka otoczona cienką warstwą gorzkiej czekolady. W smaku do złudzenia przypomina pierwowzór, którego nazwy tu wymieniać nie będę, ale zapewne większość z Was ma do niego...
Coś w sam raz na kinderparty dla małych księżniczek :), choć jak stwierdziła moja znajoma na FB, świetnie sprawdzą się też dla tych nieco większych dam, np. na ploteczki przy kawie. ;)Babecz...