Truflowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
trufla%20z%20musem%20cytrynowym.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Truflowe ciasto czekoladowe:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    masła
    duże jajka
    cukru pudru
  • Mus cytrynowy:

    Ilość Składnik
    soku wyciśniętego z cytryny
    żelatyny w proszku
    skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Truflowe ciasto czekoladowe:

Piekarnik nagrzać do 180°C góra dół/ 160°C z termoobiegiem (ja piekłam z termoobiegiem).

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać połowę cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Kolejno wmiksować żółtka. Do puszystej masy wmieszać delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) lekko ciepłą masę czekoladową.

Zagotować w czajniku ok. 2 l wody.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.

Na dolną półkę piekarnika wstawić większą brytfannę/blachę do pieczenia, napełnić ja do 2/3 wrzącą wodą. Na wyższą półkę piekarnika (u mnie środkowa półka) wstawić tortownicę z ciastem, piec około 40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte. Patyczek po zanurzeniu w cieście nie powinien być mokry od płynnego ciasta, a tylko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta.
Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku. Wystudzić w tortownicy i nie wyjmować z niej ciasta.

Mus cytrynowy:

Sok z cytryny przelać do rondelka, dodać startą skórkę z cytryny i żelatynę. Pozostawić na kilka minut, by żelatyna napęczniała. Mieszając podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Zestawić z ognia, wystudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną i gęstą masę (powinna mieść gęstość średnio ubitej piany z białek i potroić objętość).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ubitą masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Mieszając dodać wystudzony sok z cytryn z żelatyną (nie dodawać ciepłego, bo żelatyna się "zbryli" w chili zetknięcia z zimną masą jajeczno-śmietanową). Wstawić na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała. Lekko tężejący mus wyłożyć na wystudzone ciasto, wierzch wygładzić. Wstawic do lodówki.

Gdy masa zastygnie, boki deseru delikatnie oddzielić od brzegów tortownicy za pomocą zwilżonego w gorącej wodzie noża. Ciasto z musem wyjąć z tortownicy. Wierzch ozdobić wiórkami czekolady, a boki wg uznania. Ja – co widać na zdjęciach - ozdobiłam boki waflowymi rurkami. W tym celu otoczyłam brzegi deseru rurkami waflowymi, obwiązałam je tasiemką i wstawiłam jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zdjęłam tasiemkę, rurki już ściśle przylegały i trzymały się mocno deseru.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Dziś mam dla Was obłędne ciasto, któremu bardzo trudno było mi się oprzeć. Połączenie czekoladowego truflowego ciasta bez grama mąki z lekkim piankowym musem cytrynowym. Samo ciasto ma bardzo głęboki czekoladowy smak, w konsystencji przypomina pieczony mus czekoladowy i delikatne trufle czekoladowe. Ciasto czekoladowe powstało na bazie tego Chocolate Nemesis Cake, a mus cytrynowy powstał na potrzeby orzeźwiającego wiosennego dodatku i wspaniale się tu sprawdził. Słodycz mocno czekoladowego ciasta idealnie zgrała się z kwaskowatym wierzchem. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że to jedno z najlepszych ciast na blogu i bardzo, ale to bardzo Wam je polecam!

trufla%20z%20musem%20cytrynowym_2.JPG trufla%20z%20musem%20cytrynowym_3.JPG trufla%20z%20musem%20cytrynowym_4.JPG trufla%20z%20musem%20cytrynowym_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • pieczenie z wodą pieczenie z wodą
    2016-01-14 15:02:04

    Czy można to ciasto piec bez dodatku blachy z wodą? Dysponuję tylko prodiżem i nie wiem czy w nim wyjdzie. Robiłam w nim Twoje "rozkoszne ciasto czekoladowe" i wyszło pysznie a teraz chciałam spróbować ten przepis.

    Twój komentarz
  • Ania G Ania G
    2015-05-01 22:43:34

    Ciasto jest naprawdę przepyszne!

    Pianka smakuje jak ptasie mleczko z Wedla - które uwielniam, teraz będę je mogła zrobić w domu :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-01-06 15:24:13

    Jeżeli bym chciała użyć galaretki cytrynowej zamiast żelatyny to ile mam jej dać? Takie same proporcje jak żelatyny czy całe opakowanie bo nie wiem?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:05:52

      Dałabym całe opakowanie, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-14 13:22:21

    @kocqr99 - Myślę, że tak. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kocqr99 kocqr99
    2014-07-14 13:14:56

    Czy te ciasto utrzymałoby świeczki i stertę kwiatów z masy cukrowe ? Chciałabym je zrobić jako tort, ale zastanawiam się czy jest dość stabilne... proszę o jak najszybszą odpowiedź! Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • ja ja
    2014-05-13 08:15:20

    qrcze albo nie umiem czytac albo co:/......gdzie te trufle sa ??

    Twój komentarz
  • dorka dorka
    2013-05-11 18:26:23

    Faktycznie, tak byłam przejęta przepisem, że mi umknęło. Piekłam 150 st z termo, trochę wilgotne, ale całość pycha. Zrobiłam w wersji z pomarańczą, następny będzie z cytryną. Prosimy więcej takich cudów :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-11 11:22:07

    @Dorka - w pierwszym zdaniu przygotowania podałam temperaturę (180 stopni). Piekłam z termoobiegiem. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Dorka Dorka
    2013-05-11 06:55:20

    wygląda niesamowicie. mam pytanie w jakiej temperaturze i czy na termoobiegu piekłaś?

    Twój komentarz
  • dorota40 dorota40
    2013-05-02 15:43:57

    W wersji pomarańczowej bardzo smaczny,polecam

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2013-04-25 10:49:35

    Upiekłam ciasto - wyszło przepyszne!Zamiast żelatyny dodałam galaretki cytrynowej i soku z cytryny. Było ok.Co prawda ciasto opadło, ale myślę, że to wina tego, że zbyt szybko wyjęłam z piekarnika albo zamiast połowy czekolady dałam zwykłe kakao. Jednakże jak opadło miało niezwykłą konsystencję i przyjemnie rozpływało się w ustach.Wszystkim polecam. Moi kochani zjedli zanim jeszcze galaretka do końca nie stężała ;)

    Twój komentarz
  • zjemto zjemto
    2013-04-21 16:03:39

    @ czarnulka - takie rurki można kupić w Tesco.Też są niemieckie , tylko opakowanie mają tescowe.Dołączam się do opinii, że aż się prosi o mus pomarańczowy...Wygląda bosko. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • anita anita
    2013-04-20 20:40:52

    Zrobiłam dzisiaj to cudo. Mój mąż stwierdził że jest przepyszne. Za tydzień zrobię z musem pomarańczowym.

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-04-20 20:09:30

    Kochana to ciasto wyglada zjawiskowo:) Musze je kiedyś zrobić:)

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2013-04-20 15:17:18

    Wygląda obłędnie. Chociaż nie przepadam za cytrynowymi smakami, to wbiło mnie w fotel. Siedzę i się ślinię :)

    Twój komentarz
  • anita anita
    2013-04-20 13:00:16

    Upiekłam spód i niestety środek ciasta opadł. Zabieram się za mus.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-20 11:48:42

    @Agnieszka - myśle, ze tak.

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2013-04-20 10:51:28

    A czy zamiast żelatyny można zastosować galaretkę cytrynową?

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-04-20 00:39:41

    Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie ;)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-04-19 09:53:34

    Rewelka! Wygląda bajecznie! Truflowa czekolada i cytrynowy mus. Moje smaki - ojej jakie to musi być pyszne:-) Pomysłowo przybrane rureczkami. Doprawdy świetne!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-04-18 20:19:20

    Przepięknie wygląda to ciasto ! Lubię takie truflowe , są pyszne . Pozdrówki Kasiu :)

    Twój komentarz
  • anka29 anka29
    2013-04-18 19:51:03

    te rurki są w lidlu około 5 zł, w mlecznej i deserowej czekoladzie, kiedyś były w biedronce ale już nie ma

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-18 18:34:20

    Matko i córko;-) wygląda obłędnie;-) no to na weekend mam już ciacho;-) Ps.przeglądam mnóstwo blogów i jak dla mnie Pani zdjęcia są jedne z ładniejszych:) GRATULUJĘ:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:45:03

    @BeeSweet - w wersji pomarańczowej na pewno też będzie pyszne. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:44:15

    @Inspirowane smakiem - moim zdaniem lepsze. :)) Choć to zupełnie inne smaki. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:43:13

    @Czarnlka - ja swoje kupuje na allegro, w sklepie z niemieckimi słodyczami, np. tutaj: http://allegro.pl/pk1-rurki-waflowe-w-deserowej-czekoladzie-125g-i3160382086.html, http://allegro.pl/rurki-waflowe-z-czekolada-125g-z-niemiec-i3145852796.html.

    Twój komentarz
  • BeeSweet BeeSweet
    2013-04-18 17:04:45

    Wspaniały, kusi mnie wersja z pomarańczą!

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-04-18 16:10:19

    Jeżeli jest lepsze od kajmakowego tortu który ostatnio poczyniłam zainspirowana tym blogiem, to już pędzę po składniki!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-04-18 15:55:45

    O tak, ciężko się oprzeć;)

    Twój komentarz
  • aga-aa aga-aa
    2013-04-18 15:01:43

    przecudnie się prezentuje, narobiłas mi ogromnej ochoty na coś słodkiego

    Twój komentarz
  • czarnulka czarnulka
    2013-04-18 14:35:01

    A gdzie mozna kupic takie rureczki???:-)

    Twój komentarz
  • czarnulka czarnulka
    2013-04-18 14:34:57

    A gdzie mozna kupic takie rureczki???:-)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-04-18 14:30:32

    Cudne :) Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje :)

    Twój komentarz

Truflowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Truflowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Dziś mam dla Was obłędne ciasto, któremu bardzo trudno było mi się oprzeć. Połączenie czekoladowego truflowego ciasta bez grama mąki z lekkim piankowym musem cytrynowym. Samo ciasto ma bardzo głęboki czekoladowy smak, w konsystencji przypomina pieczony mus czekoladowy i delikatne trufle czekoladowe. Ciasto czekoladowe powstało na bazie tego Chocolate Nemesis Cake, a mus cytrynowy powstał na potrzeby orzeźwiającego wiosennego dodatku i wspaniale się tu sprawdził. Słodycz mocno czekoladowego ciasta idealnie zgrała się z kwaskowatym wierzchem. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że to jedno z najlepszych ciast na blogu i bardzo, ale to bardzo Wam je polecam!

Składniki

  • Truflowe ciasto czekoladowe:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    masła
    duże jajka
    cukru pudru
  • Mus cytrynowy:

    Ilość Składnik
    soku wyciśniętego z cytryny
    żelatyny w proszku
    skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Truflowe ciasto czekoladowe:

Piekarnik nagrzać do 180°C góra dół/ 160°C z termoobiegiem (ja piekłam z termoobiegiem).

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać połowę cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Kolejno wmiksować żółtka. Do puszystej masy wmieszać delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) lekko ciepłą masę czekoladową.

Zagotować w czajniku ok. 2 l wody.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.

Na dolną półkę piekarnika wstawić większą brytfannę/blachę do pieczenia, napełnić ja do 2/3 wrzącą wodą. Na wyższą półkę piekarnika (u mnie środkowa półka) wstawić tortownicę z ciastem, piec około 40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte. Patyczek po zanurzeniu w cieście nie powinien być mokry od płynnego ciasta, a tylko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta.
Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku. Wystudzić w tortownicy i nie wyjmować z niej ciasta.

Mus cytrynowy:

Sok z cytryny przelać do rondelka, dodać startą skórkę z cytryny i żelatynę. Pozostawić na kilka minut, by żelatyna napęczniała. Mieszając podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Zestawić z ognia, wystudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną i gęstą masę (powinna mieść gęstość średnio ubitej piany z białek i potroić objętość).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ubitą masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Mieszając dodać wystudzony sok z cytryn z żelatyną (nie dodawać ciepłego, bo żelatyna się "zbryli" w chili zetknięcia z zimną masą jajeczno-śmietanową). Wstawić na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała. Lekko tężejący mus wyłożyć na wystudzone ciasto, wierzch wygładzić. Wstawic do lodówki.

Gdy masa zastygnie, boki deseru delikatnie oddzielić od brzegów tortownicy za pomocą zwilżonego w gorącej wodzie noża. Ciasto z musem wyjąć z tortownicy. Wierzch ozdobić wiórkami czekolady, a boki wg uznania. Ja – co widać na zdjęciach - ozdobiłam boki waflowymi rurkami. W tym celu otoczyłam brzegi deseru rurkami waflowymi, obwiązałam je tasiemką i wstawiłam jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zdjęłam tasiemkę, rurki już ściśle przylegały i trzymały się mocno deseru.

Smacznego :)