Babka orzechowo-truflowa

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babka%20orzechowo-truflowa.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
18 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    czekoladek/jajeczek z nadzieniem truflowym, pokrojonych na ćwiartki
    gorzkiej czekolady, posiekanej
    Kasi do pieczenia (w temperaturze pokojowej); można zastąpić masłem
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    średnich jajek (rozmiar M)
    mąki pszennej
    orzechów laskowych zmielonych
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Ciasto:

Kasie do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, po każdym miksując około pól minuty.

Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki trufelki.

Małą formę do babki (u mnie o pojemności 1,5 l) natłuścić i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 °C (termoobieg 150°C).

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10-15 min. do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub masłem (czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne orzechy laskowe. Mocno najeżona kawałkami trufli czekoladowych, nie sposób ugryźć choć kawałek, by nie natknąć się na smak czekolady. :) Ale to akurat zaleta. :)

Niewielką wada jest to, że tę babkę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, folii, etc, by nie traciła wilgoci i nie obsychała, bo bez opakowania jej dość szybko wysycha.

Polecam ba nadchodzące święta. :)

babka%20orzechowo-truflowa_1.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2013-04-14 18:00:22

    Wygląda na to, że Twój anioł stróż został w domu.

    Twój komentarz
  • 2013-04-14 18:00:01

    @bym chciała zjeść

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-27 14:02:50

    Uwielbiam babki, szczególnie te wilgotne ...a ta ma w sobie dodatkowo trufle - mniamuśnie to brzmi:)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-27 10:22:14

    super babeczka a przepis kiedyś wykorzystam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-27 05:41:50

    Kasiu, kolejny przepiękny wypiek. Babka wygląda doskonale :)

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2013-03-26 23:01:49

    Zakochałam się w tej babce. Na pewno upiekę ją na święta. :)Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • naleśniki naleśniki
    2013-03-26 22:33:54

    Brzmi i wygląda obłędnie!!! Tylko pewnie bardzo słodkie :)

    Twój komentarz
  • smerfetka79 smerfetka79
    2013-03-26 21:02:10

    super:)) uwielbiam babki orzechowe a z truflami na pewno smakuje wyśmienicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 19:37:38

    poproszę o przepis

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 09:11:46

    Małgorzata Świtakowska - będzie dziś na blogu :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 07:43:52

    poprosze o przepis :-)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 07:02:09

    ...ojej, ale pyszności :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 02:29:30

    o boszzz, ślinka cieknie!!! :D

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 01:12:07

    Juz ja lubie :D

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 00:43:49

    mniammm!!

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 23:54:11

    (^^^)

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 23:49:34

    JAK SMAKOWICIE WYGLADA MNIAMMMMMMMMM

    Twój komentarz

Babka orzechowo-truflowa

Babka orzechowo-truflowa

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 18 cm

Opis

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne orzechy laskowe. Mocno najeżona kawałkami trufli czekoladowych, nie sposób ugryźć choć kawałek, by nie natknąć się na smak czekolady. :) Ale to akurat zaleta. :)

Niewielką wada jest to, że tę babkę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, folii, etc, by nie traciła wilgoci i nie obsychała, bo bez opakowania jej dość szybko wysycha.

Polecam ba nadchodzące święta. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    czekoladek/jajeczek z nadzieniem truflowym, pokrojonych na ćwiartki
    gorzkiej czekolady, posiekanej
    Kasi do pieczenia (w temperaturze pokojowej); można zastąpić masłem
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    średnich jajek (rozmiar M)
    mąki pszennej
    orzechów laskowych zmielonych
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Ciasto:

Kasie do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, po każdym miksując około pól minuty.

Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki trufelki.

Małą formę do babki (u mnie o pojemności 1,5 l) natłuścić i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 °C (termoobieg 150°C).

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10-15 min. do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub masłem (czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)