Mazurek czekoladowy – obłędny

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
mazurek_czekoladowy_2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
18x28 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
    220 g zimnego masła
    ekstraktu z wanilii lub z pomarańczy
    żółtka, z dużych jajek
    cukru pudru
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubione bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę i cukier wymieszać. Przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy.
Szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie i ugniatanie powoduje, że ciasto kruche jest po upieczeniu twarde). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm (u mnie prostokąt o wymiarach 18 x 28 cm.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).

Masa czekoladowa:

Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut.
Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować ulubionymi bakaliami (najlepiej je wcześniej sparzyć).

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Odkąd go spróbowałam to mój ulubiony mazurek. Robiąc go nie wiedziałam do końca czy efekt będzie taki jak sobie to wyobrażałam, ale powiem Wam szczerze, że mazurek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam mazurków. :)

Delikatne kruche i rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masa czekoladową, a ta smakuje z kolei wyśmienicie z dodatkiem bakalii, którymi jest obsypana.

To jedno z tych ciast, które mogę Wam w ciemno polecić będąc pewna, że nie będziecie rozczarowani.
mazurek_czekoladowy_1.JPG mazurek_czekoladowy_3.JPG mazurek_czekoladowy_4.JPG mazurek_czekoladowy_5.JPG mazurek_czekoladowy_6.JPG mazurek_czekoladowy_7.JPG mazurek_czekoladowy_8.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monika Monika
    2017-04-12 12:37:50

    Czy mogłaby Pani króciutko doradzić jak zrobić taki ładny brzeg mazurka?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-11 19:36:52

    Ewela można podobnie jak u mnie wierzch udekorować białą lub mleczną czekoladą. Trudno mi powiedzieć czy będzie za słodki, dla mnie ten w wersji pól mlecznej i pół gorzkiej jest już mocno słodki i jestem w stanie zjeść go tylko kawałeczek. :) Każdy ma inne preferencje smakowe, więc trzeba spróbować dodać na wierzch czekoladę i ocenić. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ewela ewela
    2014-04-11 15:14:10

    Zrobiłam i wszystko wyszło, jednak jak dla mnie za bardzo wyczuwalna gorzka czekolada. Czy można to jeszcze jakoś uratować? Myślałam, żeby polać to jeszcze czekoladą deserową, ale nie wiem czy nie będzie za słodkie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • 2013-03-31 23:16:37

    Mazurek doskonały!!! Pozwoliłam sobie odwzorować go w całości :) Zachęca wyglądem i jest wyśmienity w smaku!!! Goście byli zachwyceni :) Dziękuję za przepis. Z pewnością wykorzystam go jeszcze w przyszłości.

    Twój komentarz
    • 2013-04-01 15:08:02

      Ciesze się przeogromnie, że Wam smakował :)

      Twój komentarz
  • Moni Moni
    2013-03-31 16:33:35

    zrobiłam. Wyszedł bardzo dobry. maślane kruche ciasto z czekoladą. Jedynym problemem bylo dla mnie ciasto, cięzko było robić warkocz na boki ciasta. Może dlatego, że trzymałam za krótko w lodowce - 1,5 godz

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2013-03-30 20:27:25

    Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-03-30 20:21:22

    och, obłęd to mało powiedziane!Radosnych Świąt Ci życzę :]

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-30 19:27:54

    Piękny jest ten mazurek! Musi być pyszny. Radosnych Świąt Wielkanocnych Kasiu :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-03-30 05:36:39

    O pyszności! Faktycznie obłęd. :)))

    Twój komentarz
  • 2013-03-29 22:03:21

    Mniaaam!!

    Twój komentarz
  • 2013-03-29 21:26:31

    wygląda super

    Twój komentarz
  • 2013-03-29 20:23:41

    W środe takie jadłam na śniadaniu wielkanocnym pycha polecam

    Twój komentarz
  • 2013-03-29 19:54:51

    a gdzie przepis:)))

    Twój komentarz
    • 2013-03-29 20:04:04

      będzie jeszcze dzisiaj na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2013-03-29 19:46:30

    Ojeju jeju! A właśnie chce mi się czegoś słodkiego... Ależ bym zjadła takiego mazurka :)

    Twój komentarz

Mazurek czekoladowy – obłędny

Mazurek czekoladowy – obłędny

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 18x28 cm

Opis

Odkąd go spróbowałam to mój ulubiony mazurek. Robiąc go nie wiedziałam do końca czy efekt będzie taki jak sobie to wyobrażałam, ale powiem Wam szczerze, że mazurek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam mazurków. :)

Delikatne kruche i rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masa czekoladową, a ta smakuje z kolei wyśmienicie z dodatkiem bakalii, którymi jest obsypana.

To jedno z tych ciast, które mogę Wam w ciemno polecić będąc pewna, że nie będziecie rozczarowani.

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
    220 g zimnego masła
    ekstraktu z wanilii lub z pomarańczy
    żółtka, z dużych jajek
    cukru pudru
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubione bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę i cukier wymieszać. Przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy.
Szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie i ugniatanie powoduje, że ciasto kruche jest po upieczeniu twarde). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm (u mnie prostokąt o wymiarach 18 x 28 cm.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).

Masa czekoladowa:

Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut.
Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować ulubionymi bakaliami (najlepiej je wcześniej sparzyć).

Smacznego :)