KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik czekoladowo-kawowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 14
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernik%20czekoladowo-kawowy_4.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    180 g ulubionych herbatników
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    likieru kawowego
    kawy rozpuszczalnej lub jeśli nie lubicie smaku kawy rozpuszczalnej - bardzo mocne espresso wcześniej zaparzone - 1/4 szklanki
    mielonego twarogu śmietankowego
    400 g serka mascarpone
    cukru pudru
    średnie jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    gorzkiej czekolady
    kakao
    śmietanki kremówki 30% (płynnej)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg 160 °C).

Spód:

Ciasteczka skruszyć prawie na pył w blenderze lub zapakować w foliowy woreczek i rozwałkować wałkiem na proszek.

Czekoladę przełożyć do rondla z grubym dnem, mieszając rozpuścić razem z masłem. Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać.

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy. Na spód nałożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Spód podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do podanej wyżej temperatury.

Masa serowa:

Likier kawowy podgrzać w rondelku, dodać do niego kawę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli używamy płynnej kawy espresso, nie trzeba dodawać jej do likieru i nie trzeba go podgrzewać.

Wszystkie składniki masy serowej (łącznie z likierem i rozpuszczoną w nim kawą) połączyć, zmiksować na średnich obrotach miksera/robota. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasteczkowy. Piec około 50-60 minut w temp. 165 °C (termoobieg 150 °C).

Studzić w piekarniku. Wystudzony sernik koniecznie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (czekoladę i śmietankę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Udekorować wg uznania.


Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 14

I jeszcze jedna propozycja na święta, choć równie dobrze sprawdzająca się na każdą inną okazje – kremowy sernik czekoladowo-kawowy. Intensywnie czekoladowy, z delikatnym posmakiem i aromatem kawy, jedwabiście kremowy, ciężki i zwarty.

Zdecydowanie nie jest to puszysty, delikatny sernik, ale właśnie ta ciężka, kremowa konsystencja sprawia, że jest tak obłędnie pyszny. Naprawdę nie sposób go nie polubić. Przygotowany na bazie sernika czekoladowo-karmelowego, choć nieco zmieniłam proporcje sera i oczywiście dodatki smakowe.

Bardzo Wam polecam, nie tylko na święta i nie tylko dla fanów kawowych wypieków. :)

sernik%20czekoladowo-kawowy_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-28 11:50:23

    Kasiu! Widzę, że zdecydowanie zwiększyłaś tempo dodawania świątecznych przepisów :-)No i kiedy te wszystkie pyszności upiec? na jedno Święto nie da rady. Trzeba rozłożyć na raty, a potem to wszystko jeszcze zjeść;)Nie powiem sernik wygląda zachęcająco,jednak osobiście wolę białe serniki a jeśli z czekoladą to brownie. Ale... gdyby znalazł się amator na sernik czekoladowo-kawowy to z pewnością go upiekę!Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-03-28 10:05:06

    Ja uwielbiam i serniki, i kawę, więc zakochałam się w tym cieście po przeczytaniu listy składników :) Musiał smakować obłędnie!

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-28 08:46:50

    Piękny , smakowity i ...... resztę niech każdy sobie dopowie. Trzeba będzie go upiec w najbliższym czasie,bo Świeta nie są z gumy niestety :D

    Twój komentarz
  • magma magma
    2013-03-27 21:07:53

    Pysznie wygląda, ślinka cieknie, uwielbiam serniki:)

    Twój komentarz
  • 2013-03-27 12:24:42

    mmmmmmm.... czekam niecierpliwie na pzrepis ;d

    Twój komentarz
  • 2013-03-27 09:58:55

    Super. Podziw za pasję też mam swoją tylko chwilowo zawieszona na okres zdrowienia:-)

    Twój komentarz
  • 2013-03-27 09:04:00

    smakowity aż ślinka leci

    Twój komentarz
  • 2013-03-27 08:50:36

    Kiedy na blogu?

    Twój komentarz
    • 2013-03-27 19:27:22

      :) :)

      Twój komentarz
    • 2013-03-27 09:46:09

      Dziś dodam, tylko wrócę z zakupów i uporam się ze zdjęciami następnych słodkości :)

      Twój komentarz
  • 2013-03-27 08:32:49

    ale bym zjadła, śliczny :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-27 06:56:41

    Wygląda PYSZNIE :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:50:53

    Pysznosci,tez czekam :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:25:05

    Czekam na przepis w takim razie niecierpliwie

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:20:41

    NJAM NJAM NJAM :*

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:16:32

    no i mokra poduszka od slinotoku

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:15:00

    Magdalena Rydzik - :) oj tam, przecież to będą miłe i smakowite sny ;)

    Twój komentarz
  • 2013-03-26 23:12:54

    i rob mi smaka a tu noc sie zbliza a ty z takimi cudami wyskakujesz oj nie ladnie teraz bedzie mi sie snil ten serniczek .

    Twój komentarz

Sernik czekoladowo-kawowy

Sernik czekoladowo-kawowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 14

Forma: 24 cm

Opis

I jeszcze jedna propozycja na święta, choć równie dobrze sprawdzająca się na każdą inną okazje – kremowy sernik czekoladowo-kawowy. Intensywnie czekoladowy, z delikatnym posmakiem i aromatem kawy, jedwabiście kremowy, ciężki i zwarty.

Zdecydowanie nie jest to puszysty, delikatny sernik, ale właśnie ta ciężka, kremowa konsystencja sprawia, że jest tak obłędnie pyszny. Naprawdę nie sposób go nie polubić. Przygotowany na bazie sernika czekoladowo-karmelowego, choć nieco zmieniłam proporcje sera i oczywiście dodatki smakowe.

Bardzo Wam polecam, nie tylko na święta i nie tylko dla fanów kawowych wypieków. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    180 g ulubionych herbatników
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    likieru kawowego
    kawy rozpuszczalnej lub jeśli nie lubicie smaku kawy rozpuszczalnej - bardzo mocne espresso wcześniej zaparzone - 1/4 szklanki
    mielonego twarogu śmietankowego
    400 g serka mascarpone
    cukru pudru
    średnie jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    gorzkiej czekolady
    kakao
    śmietanki kremówki 30% (płynnej)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg 160 °C).

Spód:

Ciasteczka skruszyć prawie na pył w blenderze lub zapakować w foliowy woreczek i rozwałkować wałkiem na proszek.

Czekoladę przełożyć do rondla z grubym dnem, mieszając rozpuścić razem z masłem. Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać.

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy. Na spód nałożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Spód podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do podanej wyżej temperatury.

Masa serowa:

Likier kawowy podgrzać w rondelku, dodać do niego kawę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli używamy płynnej kawy espresso, nie trzeba dodawać jej do likieru i nie trzeba go podgrzewać.

Wszystkie składniki masy serowej (łącznie z likierem i rozpuszczoną w nim kawą) połączyć, zmiksować na średnich obrotach miksera/robota. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasteczkowy. Piec około 50-60 minut w temp. 165 °C (termoobieg 150 °C).

Studzić w piekarniku. Wystudzony sernik koniecznie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (czekoladę i śmietankę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Udekorować wg uznania.


Smacznego :)