Drożdżówka z marmoladą

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0057.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    ciepłego mleka (temperatura max. 37 °C)
    mąki
    szczypta soli
    jajka*
    masła, roztopionego
    400 g marmolady
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    masła (w razie potrzeby można dodać ciut więcej)
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    cukru pudru
    mąki

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn. W tym celu drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 min.).

Do dużej miski (najlepiej misy miksera) przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko jajka i masło. Dodać wyrośnięty rozczyn. Mikserem (końcówka z hakiem) lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, będzie to trwało około 10-15 min. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne i klejące można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo trzeba pamiętać, że im mniej mąki dodamy tym ciasto będzie po upieczeniu bardziej miękkie i delikatne (poza tym po wyrośnięciu konsystencja ciasta ulega zmianie i przestaje się mocno kleić).

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zajmie mu to około 1-1,5 h.

Tortownicę o śr. 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.

Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie pięścią, rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy na prostokątny blat o grubości ok. 7-8 mm, rozsmarować na nim marmoladę i pokroić wzdłuż na 3-4 pasy tej samej szerokości (powinny być nieco wyższe od tortownicy).

Pierwszy pasek zwinąć jak roladę, ale wzdłuż krótszego boku (jak na zdjęciu z etapu przygotowania). Zrolowany kawałek umieścić na środku tortownicy. Wokół tego kawałka owinąć resztę pasków (widać na kolejnym zdjęciu).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Kruszonką obsypać wierzch ciasta, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.

Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 30-40 minut, aż wierzch wyraźnie się zezłoci (najlepiej po około 20 minutach sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w formie do wystygnięcia, gdy już nieco przestygnie można wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczenia i jego smak, gdy było jeszcze ciepłe. Tak, tak nie dawaliśmy mu szans na ostygniecie. ;)

Ta drożdżówka jest dokładnie taka jaka została mi w pamięci… mięciutka, delikatna i puszysta. W połączeniu z marmolada jest po prostu pyszna. Zróbcie ją koniecznie.

IMG_0048.JPG IMG_0050.JPG IMG_9908.JPG IMG_9923.JPG IMG_9930.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • claw claw
    2015-03-07 20:35:24

    PYCHA! własnie jem jeszcze ciepłą :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-19 11:31:42

    @Catherine - Kasiu, ogromnie się cieszę, że Ci smakowała. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-19 06:44:49

    Mega drożdzówka upieczona! U mnie z powidłami śliwkowymi. Cudownie pachnąca i puszysta. Ciasto świetnie się wyrabia nie ma potrzeby dosypywania mąki. Użyłam tortownicy 26cm i była w sam raz. Wspaniała drożdżówka! Nastepnym razem upiekę z nadzieniem orzechowym. Dziękuje za przepis:)Zaliczam go do moich ulubionych drożdzowych wypieków. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-18 21:55:18

    Ewela - bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • ewela ewela
    2014-03-18 19:45:27

    Upiekłam:). Wygląda pięknie i smakuje pysznie. Moje dzieci również bardzo chętnie zajadały, zwłaszcza kruszonkę:). Na dodatek łatwe w przygotowaniu.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-18 13:51:08

    Drożdżowe to jednakowoż jedne z moich ulubionych wypieków:) Smak dzieciństwa. Ta drożdżówka z marmoladą cudowna!!! Ciekawy sposób formowania ciasta. Muszę upiec koniecznie:)))

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-03-14 19:35:36

    Ach, jakaż ona jest piękna! Pyszności . Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-14 17:52:45

    @Natalia - już dodałam. :) Gdzieś mi umknęły podczas dodawania przepisu:)

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2014-03-14 15:05:50

    Wygląda obłędnie:). Na pewno się skuszę, by ją upiec. Nie mogę jednak znaleźć zdjęć z etapu przygotowania..

    Twój komentarz

Drożdżówka z marmoladą

Drożdżówka z marmoladą

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczenia i jego smak, gdy było jeszcze ciepłe. Tak, tak nie dawaliśmy mu szans na ostygniecie. ;)

Ta drożdżówka jest dokładnie taka jaka została mi w pamięci… mięciutka, delikatna i puszysta. W połączeniu z marmolada jest po prostu pyszna. Zróbcie ją koniecznie.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    ciepłego mleka (temperatura max. 37 °C)
    mąki
    szczypta soli
    jajka*
    masła, roztopionego
    400 g marmolady
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    masła (w razie potrzeby można dodać ciut więcej)
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    cukru pudru
    mąki

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn. W tym celu drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 min.).

Do dużej miski (najlepiej misy miksera) przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko jajka i masło. Dodać wyrośnięty rozczyn. Mikserem (końcówka z hakiem) lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, będzie to trwało około 10-15 min. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne i klejące można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo trzeba pamiętać, że im mniej mąki dodamy tym ciasto będzie po upieczeniu bardziej miękkie i delikatne (poza tym po wyrośnięciu konsystencja ciasta ulega zmianie i przestaje się mocno kleić).

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zajmie mu to około 1-1,5 h.

Tortownicę o śr. 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.

Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie pięścią, rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy na prostokątny blat o grubości ok. 7-8 mm, rozsmarować na nim marmoladę i pokroić wzdłuż na 3-4 pasy tej samej szerokości (powinny być nieco wyższe od tortownicy).

Pierwszy pasek zwinąć jak roladę, ale wzdłuż krótszego boku (jak na zdjęciu z etapu przygotowania). Zrolowany kawałek umieścić na środku tortownicy. Wokół tego kawałka owinąć resztę pasków (widać na kolejnym zdjęciu).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Kruszonką obsypać wierzch ciasta, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.

Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 30-40 minut, aż wierzch wyraźnie się zezłoci (najlepiej po około 20 minutach sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w formie do wystygnięcia, gdy już nieco przestygnie można wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.

Smacznego :)