KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Kolorowy deser

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 11
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_7026.JPG

Składniki:

  • Deser:

    Ilość Składnik
    galaretek w różnych kolorach
    mleka skondensowanego słodzonego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    Foremka do babki o śr. 21 cm (na dole)

Sposób przygotowania

Przygotować sobie 10 miseczek/niedużych naczyń.

Każdą galaretkę podzielić na pół (najlepiej użyć do tego wagi) i przesypać do przygotowanych miseczek. Do 5 z nich wlać po 250 ml wrzątku. A do pozostałych 5 po 200 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać wszystkie galaretki, żeby się całkowicie rozpuściły. Wystudzić galaretki, ale nie schładzać, żeby się zbyt szybko nie ścięły. Do 5 miseczek, w których jest zmniejszona ilość wody dodajemy po 50 ml słodzonego mleka skondensowanego i dokładnie mieszamy (ważne, żeby galaretki były wystudzone, żeby mleko się nie zwarzyło.

Pierwszą galaretkę wlewamy do foremki, wstawiamy na kwadrans lub dłużej do zamrażalnika (jeśli do lodówki to ścinanie będzie trwało dłużej). Gdy zastygnie wylewamy na nią galaretkę z dodatkiem mleka (tę w jaśniejszym odcieniu danego koloru). Schładzamy. Powtarzamy proces do wyczerpania galaretek.

Gdy ostatnia galaretka zastygnie wstawić deser jeszcze na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zanurzyć foremkę 2-3 sekundy w gorącej wodzie, zwinnie przełożyć galaretkę na talerz/paterę.

Podawać sam, z owocami i/lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 11

Jeśli podobnie jak mi tęskni się Wam do ciepłego lata i lekkich owocowych deserów to może skusicie się na taki banalny w przygotowaniu galaretkowy deser. :) Jest smaczny i orzeźwiający, choć nie ukrywajmy – szału nie ma, wszak to tylko galaretki z dodatkiem mleka skondensowanego, ale da nam małą namiastkę lata, a dzieciaki będą zachwycone. ;) Przepis znalazłam tutaj.

kolorowy%20deser.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2013-11-20 20:40:48

    Wygląda po prostu rozkosznie :)

    Twój komentarz
    • sweet ciastko sweet ciastko
      2016-02-19 17:01:21

      wygląda bardzo ładnie spróbuje to zrobic i podziele sie z wami

      Twój komentarz

Kolorowy deser

Kolorowy deser

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 11

Opis

Jeśli podobnie jak mi tęskni się Wam do ciepłego lata i lekkich owocowych deserów to może skusicie się na taki banalny w przygotowaniu galaretkowy deser. :) Jest smaczny i orzeźwiający, choć nie ukrywajmy – szału nie ma, wszak to tylko galaretki z dodatkiem mleka skondensowanego, ale da nam małą namiastkę lata, a dzieciaki będą zachwycone. ;) Przepis znalazłam tutaj.

Składniki

  • Deser:

    Ilość Składnik
    galaretek w różnych kolorach
    mleka skondensowanego słodzonego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    Foremka do babki o śr. 21 cm (na dole)

Sposób przygotowania

Przygotować sobie 10 miseczek/niedużych naczyń.

Każdą galaretkę podzielić na pół (najlepiej użyć do tego wagi) i przesypać do przygotowanych miseczek. Do 5 z nich wlać po 250 ml wrzątku. A do pozostałych 5 po 200 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać wszystkie galaretki, żeby się całkowicie rozpuściły. Wystudzić galaretki, ale nie schładzać, żeby się zbyt szybko nie ścięły. Do 5 miseczek, w których jest zmniejszona ilość wody dodajemy po 50 ml słodzonego mleka skondensowanego i dokładnie mieszamy (ważne, żeby galaretki były wystudzone, żeby mleko się nie zwarzyło.

Pierwszą galaretkę wlewamy do foremki, wstawiamy na kwadrans lub dłużej do zamrażalnika (jeśli do lodówki to ścinanie będzie trwało dłużej). Gdy zastygnie wylewamy na nią galaretkę z dodatkiem mleka (tę w jaśniejszym odcieniu danego koloru). Schładzamy. Powtarzamy proces do wyczerpania galaretek.

Gdy ostatnia galaretka zastygnie wstawić deser jeszcze na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zanurzyć foremkę 2-3 sekundy w gorącej wodzie, zwinnie przełożyć galaretkę na talerz/paterę.

Podawać sam, z owocami i/lub bitą śmietaną.

Smacznego :)