Francuski sos czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_2777.JPG

Składniki:

  • Sos:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady dobrej jakości, 70% masy kakaowej
    mleka
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    masła, pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania

Czekoladę posiekać i umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą (na wolnym ogniu), mieszając od czasu do czasu. Miskę zdjąć z garnka, gdy czekolada zupełnie się rozpuści i będzie jednolita i gładka.  

W rondlu z grubym dnem połączyć mleko, śmietanę i cukier, mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia (nie gotować). 
Ciągle mieszając, wlać wrzącą mieszaninę mleka na rozpuszczoną czekoladą, a następnie z powrotem przelać do rondla i podgrzewać przez kilka sekund ciągle mieszając. 

Zdjąć z ognia, dodać masło i wmieszać je trzepaczką, aż powstanie gładki lśniący, jednolity sos. Przelać go przez drobne sitko do kubeczka/butelki lub słoika i podawać od razu lub później, podgrzewając w kąpieli wodnej. 

Smacznego :) 
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się również jako fondue. Przepis autorstwa M. Roux. 
IMG_2782.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Francuski sos czekoladowy

Francuski sos czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się również jako fondue. Przepis autorstwa M. Roux. 

Składniki

  • Sos:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady dobrej jakości, 70% masy kakaowej
    mleka
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    masła, pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania

Czekoladę posiekać i umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą (na wolnym ogniu), mieszając od czasu do czasu. Miskę zdjąć z garnka, gdy czekolada zupełnie się rozpuści i będzie jednolita i gładka.  

W rondlu z grubym dnem połączyć mleko, śmietanę i cukier, mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia (nie gotować). 
Ciągle mieszając, wlać wrzącą mieszaninę mleka na rozpuszczoną czekoladą, a następnie z powrotem przelać do rondla i podgrzewać przez kilka sekund ciągle mieszając. 

Zdjąć z ognia, dodać masło i wmieszać je trzepaczką, aż powstanie gładki lśniący, jednolity sos. Przelać go przez drobne sitko do kubeczka/butelki lub słoika i podawać od razu lub później, podgrzewając w kąpieli wodnej. 

Smacznego :)