Mazurek kajmakowy z bakaliami - błyskawiczny

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1096.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    żółtka
    opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • Masa krówkowa:

    Ilość Składnik
    kruchych krówek
    masła
    śmietanki kremówki
  • Bakalie:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    suszonej żurawiny
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    rumu*

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie kwadratowy o boku 23 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ze zbędnego ciasta, które nam zostało, uformować 4 jednakowe wałeczki i przykleić je, lekko dociskając, do brzegów ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić

Bakalie:

Rodzynki i żurawinę sparzyć, dodać rum, pozostawić na około kwadrans, żeby dobrze zmiękły i „napiły się” rumu.

Masa krówkowa:

Krówki pokroić na małe kawałki, przesypać do rondla z grubym dnem, dodać masło i śmietankę. Krówki rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, dodać, odsączone na sitku namoczone bakalie i skórkę pomarańczową, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i udekorować wg uznania (u mnie esy floresy zrobione gorzką czekoladą).

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można ekspresowo przygotować pyszną masę z roztopionych krówek i ulubionych bakalii. Mazurek wychodzi bardzo smaczny, a przy tym jest zupełnie bezproblemowy, dlatego jeśli nie dysponujecie zbyt dużą ilością czasu, to bardzo Wam polecam właśnie ten. :) A jeśli szukacie wersji tradycyjnej, opartej na domowym kajmaku to zajrzyjcie tutaj.

Ps. Zamiast masy z krówek można użyć masy kajmakowej z puszki. W tym celu gotujemy ok. 2-3 godzin puszkę słodzonego mleka skondensowanego, pamiętając, że musi być cała zanurzona w wodzie i że otwieramy ją dopiero po wystudzeniu. Do gotowej masy dodajemy bakalie.

IMG_1109.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Czarna Czarna
    2014-04-22 14:08:14

    Mazurek zrobił w rodzinie furorę, wszyscy bez wyjątku bardzo chwalili. Bardzo dziękuję za przepis :)

    Twój komentarz

Mazurek kajmakowy z bakaliami - błyskawiczny

Mazurek kajmakowy z bakaliami - błyskawiczny

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można ekspresowo przygotować pyszną masę z roztopionych krówek i ulubionych bakalii. Mazurek wychodzi bardzo smaczny, a przy tym jest zupełnie bezproblemowy, dlatego jeśli nie dysponujecie zbyt dużą ilością czasu, to bardzo Wam polecam właśnie ten. :) A jeśli szukacie wersji tradycyjnej, opartej na domowym kajmaku to zajrzyjcie tutaj.

Ps. Zamiast masy z krówek można użyć masy kajmakowej z puszki. W tym celu gotujemy ok. 2-3 godzin puszkę słodzonego mleka skondensowanego, pamiętając, że musi być cała zanurzona w wodzie i że otwieramy ją dopiero po wystudzeniu. Do gotowej masy dodajemy bakalie.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    żółtka
    opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • Masa krówkowa:

    Ilość Składnik
    kruchych krówek
    masła
    śmietanki kremówki
  • Bakalie:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    suszonej żurawiny
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    rumu*

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie kwadratowy o boku 23 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ze zbędnego ciasta, które nam zostało, uformować 4 jednakowe wałeczki i przykleić je, lekko dociskając, do brzegów ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić

Bakalie:

Rodzynki i żurawinę sparzyć, dodać rum, pozostawić na około kwadrans, żeby dobrze zmiękły i „napiły się” rumu.

Masa krówkowa:

Krówki pokroić na małe kawałki, przesypać do rondla z grubym dnem, dodać masło i śmietankę. Krówki rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, dodać, odsączone na sitku namoczone bakalie i skórkę pomarańczową, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i udekorować wg uznania (u mnie esy floresy zrobione gorzką czekoladą).

Smacznego :)