Obłędny sernik kokosowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
sernik%20koksowy_888.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    220 g herbatników jaglanych lub owsianych
    wiórków kokosowych
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    masła lub oleju kokosowego
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    100 g białej czekolady (u mnie bez cukru)
    wiórków kokosowych (można pominąć, jeśli wolicie jedwabista konsystencje sernika)
    tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    śmietanki kokosowej (używam firmy Real THAI) lub kremówki
    ksylitolu w postaci pudru (najlepiej dosładzać stopniowo); można zastąpić cukrem pudrem
    mleka kokosowego (puszka)
    wcześniej przygotowany krem kokosowy
    jajka
  • Krem koksowy potrzebny do masy serowej:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    ksylitolu lub cukru pudru
  • Wierzch sernika:

    Ilość Składnik
    mleczka kokosowego
    ksylitolu lub cukru
    masła orzechowego
    50 g płatków kokosa

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek. Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z masłem w rondelku z grubym dnem. Rozpuszczoną masę czekoladową połączyć z wiórkami i pokruszonymi ciasteczkami, wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masa ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Krem kokosowy:

Wiórki kokosowe przesypać do malaksera (można to robić również ręcznym blenderem), ucierać na wolnych obrotach aż wiórki staną się mokre i lepkie (po upływie około 1-2 minut). Następnie dodać ksylitol w postaci pudru r i dalej ucierać aż całość zamieni się w krem o konsystencji gęstej śmietany (cały proces trwa kilka minut).

Masa serowa:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić duża brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wierzch:

Mleko kokosowe podgrzać razem z masłem orzechowym i ksylitolem w rondelku, aż składniki się dobrze połączą.

Gotowy krem wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Obsypać płatkami kokosa. Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Sernik w nieco zdrowszej odsłonie, delikatnie kokosowy w smaku i aromacie, nie za słodki. Jest zwarty, mocno kremowy i jedwabisty, i gdyby nie chrupiące wiórki kokosowe - które jeszcze wzmacniają kokosowy smak – rozpływałby się w ustach.

Sernik zasmakuje szczególnie fanom kokosa, polecam!

sernik%20kokosowy_33.JPG sernik%20kokosowy_66.JPG sernik%20kokosowy_1.JPG sernik%20kokosowy_22.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jola Jola
    2019-04-15 00:49:28

    Chyba jest coś nie tak ze składnikami wierzchu sernika i przepisem na jego wykonanie. Jedno nie pasuje do drugiego. Bardzo proszę o poprawienie przepisu, święta tuż, tuż.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2019-04-15 10:01:20

      Dziękuję za informacje, faktycznie wkradł się nie wiadomo skąd jakiś błąd, ale już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Anita Anita
    2018-12-17 09:07:31

    W przepisie na wierzch wkradły się jakieś nieścisłości - na liście składników jest masło orzechowe i mleczko kokosowe, a w opisie mowa o czekoladzie i śmietance - proszę o sprostowanie, chciałabym upiec na święta.

    Czy ksylitol można zamienić na zwykły cukier?

    Twój komentarz
  • Ala Ala
    2016-10-12 14:45:06

    Sernik jest jednym z moich ulubionych. Rozpływa się w ustach a smak to sama poezja.

    Twój komentarz
  • Ciasteczkowypotwór Ciasteczkowypotwór
    2016-07-24 11:56:21

    Hej, jesli używam mleka koksowego z puszki to tę twardszą część tez mam dać do masy?:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-25 13:21:22

      Tak, ją również dodajemy.

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-03-23 14:19:07

    Witam,chciałabym zrobić serniczek z tego przepisu,tortownice ma 26cm-nigdy nie korzystałam z tego przelicznika,czy na pewno dobrze zmienia ilość składników?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-26 00:03:44

      Tak, na pewno dobrze przelicza. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Pierniczek Pierniczek
    2014-10-16 21:01:38

    Ciasto piec na termoobiegu czy na grzałce górnej z dolną?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-16 22:08:55

      Grzanie góra/dół - 160-165 stopni C, a jeśli termoobieg to 150 stopni C. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • problem problem
    2013-11-17 22:00:05

    Czy obecność brytfanny z wodą jest konieczna?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:55:27

    @Malinowska - ciesze się, że serniczek przypadł do gustu. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • malinowska malinowska
    2013-10-12 17:14:11

    serniczek bardzo dobrze wyszedl,balam się ze dobrze nie zastygnie był taki rzadki a wyszedl pyszniutki. pelen smaku kokosa, choc jak dla mnie malo słodki. robiłam drugi raz i dalam więcej cukru wyszedł boski dla podniebienia.pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2013-06-13 11:12:29

    Muszę się zgodzić z przedmówczynią - również robiłam , 3 razy i za każdym razem - pycha!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-05-28 17:47:16

    Obłędny... I wiem co mówię bo go zrobiłam :) Kasiu jest przepyszny!!!!!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-26 03:24:28

    Przyznam szczerze, że wyglada obłędnie ... uwielbiam kokosowe klimaty ....zadziwiłaś mnie przygoowaniem tego kokosowego kremu, bow życiu o takowu procesie nie słyszałam ....

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-05-24 15:09:00

    Obłędny to mało powiedziane; to jest taki smak jakby jadło się cukierki Rafaello; mięciutki , po prostu rozpływający się w ustach. Jeszcze nie raz zagości na moim stole.Polecam z czystym sumieniem :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-23 19:55:48

    Ostatnio odkryłam, że mój C. uwielbia kokos - może takie ciacho przekonałoby go także do serników...? :)

    Twój komentarz
  • Smakologia Smakologia
    2013-05-22 14:53:35

    Wygląda nieziemsko! Przepis już zapisany do wypróbowania!Pozdrawiamy!Ania i Olasmakologia.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Qubano Qubano
    2013-05-22 13:55:36

    Przepiękny sernik ;)Mam tylko jedno pytanie- jak przenosi Pani takie ciasta (serniki,ciasta z musem,ciasta z galaretką,różne ciasta na zimno itp.) na paterę ?Sernik wygląda pięknie i z pewnością go wypróbuję.Pozdrawiam,Qubano :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-22 09:47:12

    Obłędny! Ja kocham kokos! :)Sernik z nim to prawdziwa bajka dla podniebienia.Pozdrowienia Kasiu:)

    Twój komentarz
  • Jacek Jacek
    2013-05-22 09:46:11

    To wygląda po prostu przepysznie i z pewnością tak smakuje :)

    Twój komentarz

Obłędny sernik kokosowy

Obłędny sernik kokosowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Sernik w nieco zdrowszej odsłonie, delikatnie kokosowy w smaku i aromacie, nie za słodki. Jest zwarty, mocno kremowy i jedwabisty, i gdyby nie chrupiące wiórki kokosowe - które jeszcze wzmacniają kokosowy smak – rozpływałby się w ustach.

Sernik zasmakuje szczególnie fanom kokosa, polecam!

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    220 g herbatników jaglanych lub owsianych
    wiórków kokosowych
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    masła lub oleju kokosowego
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    100 g białej czekolady (u mnie bez cukru)
    wiórków kokosowych (można pominąć, jeśli wolicie jedwabista konsystencje sernika)
    tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    śmietanki kokosowej (używam firmy Real THAI) lub kremówki
    ksylitolu w postaci pudru (najlepiej dosładzać stopniowo); można zastąpić cukrem pudrem
    mleka kokosowego (puszka)
    wcześniej przygotowany krem kokosowy
    jajka
  • Krem koksowy potrzebny do masy serowej:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    ksylitolu lub cukru pudru
  • Wierzch sernika:

    Ilość Składnik
    mleczka kokosowego
    ksylitolu lub cukru
    masła orzechowego
    50 g płatków kokosa

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek. Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z masłem w rondelku z grubym dnem. Rozpuszczoną masę czekoladową połączyć z wiórkami i pokruszonymi ciasteczkami, wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masa ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Krem kokosowy:

Wiórki kokosowe przesypać do malaksera (można to robić również ręcznym blenderem), ucierać na wolnych obrotach aż wiórki staną się mokre i lepkie (po upływie około 1-2 minut). Następnie dodać ksylitol w postaci pudru r i dalej ucierać aż całość zamieni się w krem o konsystencji gęstej śmietany (cały proces trwa kilka minut).

Masa serowa:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić duża brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wierzch:

Mleko kokosowe podgrzać razem z masłem orzechowym i ksylitolem w rondelku, aż składniki się dobrze połączą.

Gotowy krem wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Obsypać płatkami kokosa. Smacznego :)