Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
IMG_5279.JPG

Składniki:

  • Na ok. 8 sporych tartaletek:

    Ilość Składnik
    450 g ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle)
    moreli świeżych (poza sezonem mozna użyć tych z puszki)
    cukru
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić. Morele umyć, przepołowić i pozbyć się pestek.

Cukier skarmelizować na patelni. W tym celu wysypać cukier na patelnię, dodać odrobinę wody, poczekać aż cukier zbryli się i ponownie roztopi, zmieniając kolor na ciemnobrązowy. Wtedy szybko dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy tylko cukier ponownie się rozpuści i połączy z masłem karmel przekładamy do foremek na tartaletki (jeśli byłby zbyt gęsty lub zbyt szybko gęstnieje mozna podgrzać go z odrobiną śmietanki kremówki, mieszając aż sie połączy). Na wierzch kładziemy morele (nacięciem do spodu).

Z ciasta wycinany koła o średnicy większej od foremki o ok. 1 cm, przykrywamy nim morele i dociskamy do brzegów foremek.

Ciastka pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu temperatura 220.

Smacznego :)

Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 8

Dziś ekspresowe ciacha, idealne, gdy zachce się nam czegoś słodkiego niemalże natychmiast albo gdy po prostu nie mamy siły, tudzież ochoty, ślęczeć kilka godzin przy piekarniku. ;)

Nie ma się nad czym rozpisywać, bo ciastka są banalne w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczne. Wystarczy nam ciasto francuskie, kilkanaście moreli i karmel.:) Polecam!

IMG_5269.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-08-13 12:24:50

    wyglądają przeuroczo: )

    Twój komentarz
  • Jagna Jagna
    2013-08-13 08:42:46

    Kasiu są po prostu zjawiskowe! Już zapisałam przepis, zrobię je niebawem. :-)

    Twój komentarz

Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Dziś ekspresowe ciacha, idealne, gdy zachce się nam czegoś słodkiego niemalże natychmiast albo gdy po prostu nie mamy siły, tudzież ochoty, ślęczeć kilka godzin przy piekarniku. ;)

Nie ma się nad czym rozpisywać, bo ciastka są banalne w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczne. Wystarczy nam ciasto francuskie, kilkanaście moreli i karmel.:) Polecam!

Składniki

  • Na ok. 8 sporych tartaletek:

    Ilość Składnik
    450 g ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle)
    moreli świeżych (poza sezonem mozna użyć tych z puszki)
    cukru
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić. Morele umyć, przepołowić i pozbyć się pestek.

Cukier skarmelizować na patelni. W tym celu wysypać cukier na patelnię, dodać odrobinę wody, poczekać aż cukier zbryli się i ponownie roztopi, zmieniając kolor na ciemnobrązowy. Wtedy szybko dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy tylko cukier ponownie się rozpuści i połączy z masłem karmel przekładamy do foremek na tartaletki (jeśli byłby zbyt gęsty lub zbyt szybko gęstnieje mozna podgrzać go z odrobiną śmietanki kremówki, mieszając aż sie połączy). Na wierzch kładziemy morele (nacięciem do spodu).

Z ciasta wycinany koła o średnicy większej od foremki o ok. 1 cm, przykrywamy nim morele i dociskamy do brzegów foremek.

Ciastka pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu temperatura 220.

Smacznego :)