Tort pralinowy

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort_pralinowy.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    szczypta soli
    cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    zmielonych orzechów laskowych
    cukru
    mąki pszennej tortowej
  • Krem z czekolady mlecznej i deserowej (do przygotowania kilka -kilkanaście godzin wcześniej, bo musi się mocno schłodzić):

    Ilość Składnik
    kilka łyżek posiekanych prażynek kukurydzianych (można pominąć)
    kremu nugatowego
    czekolady mlecznej
    zmielonych orzechów arachidowych lub laskowych (można zastąpić pastą orzechową)
    śmietanki kremówki 30%
    200 g czekolady deserowej lub półgorzkiej
  • Dodatkowo do kremu z białej czekolady:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    posiekanych orzechów laskowych, wcześniej skarmelizowanych* (można użyć gotowych karmelizowanych orzechów)
  • Krem z białej czekolady (do przygotowania kilka -kilkanaście godzin wcześniej, bo musi się mocno schłodzić):

    Ilość Składnik
    ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
    śmietanki kremówki 30%
    400 g białej czekolady dobrej jakości
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    spirytusu lub wódki/rumu
    wody
    ekstraktu z wanilii
    cukru lub więcej wg upodobań smakowych
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie praliny na wierzch tortu
    posiekanych orzechów laskowych lub gotowego krokantu

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzić w piekarniku, po ok. 15 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie kolejnych 20-30 minut wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy gdy biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, dodać spirytus. Wymieszać. Odstawić na bok.

Krem z białej czekolady (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę, ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Można też podgrzać śmietankę w rondlu (nie gotować) i w gorącej śmietance rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

*Drobno posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Dodać brązowy cukier i odrobinę wody, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier rozpuści się i zacznie karmelizować (widocznie zgęstnieje), zmniejszyć gaz, od tego momentu cukier bardzo szybko skarmelizuje się i pokryje orzechy, więc trzeba uważać, żeby cukier się nie przypalił. Skarmelizowane orzeszki zestawić z gazu i wystudzić.

Mocno schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. Dodać ekstrakt z pomarańczy i skarmelizowane orzeszki, wymieszać na wolnych obrotach. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.

Krem z mlecznej i deserowej czekolady:

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuszczamy w śmietance, tak samo jak w przypadku kremu z białej czekolady. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Mocno schłodzoną masę ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 masy (do dekoracji), wstawić do lodówki. Do reszty dodać krem nugatowy, zmielone orzechy i posiekane prażynki kukurydziane. Wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.

Całość:

Dolny blat nasączyć ponczem, wyłożyć masę z ciemnej czekolady, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem. Ciasto nasączyć ponczem, wyłożyć krem z białej czekolady, wierzch wygładzić, przykryć trzecim blatem. Naponczować, wierzch i boki tortu pokryć odłożoną masą z ciemnej czekolady, boki udekorować posiekanymi orzechami laskowymi lub krokantem, wierzch udekorować wg uznania (u mnie rozetki z masy czekoladowej zrobione tylką z wzorem dużej gwiazdki, ale można je zastąpić np. pralinami).

Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Od dłuższego czasu myślałam już o przygotowaniu podobnego tortu, ale z uwagi na to, że jest nieco pracochłonny pomysł musiał zaczekać chwilę na zmaterializowanie. :) Nadarzyła się jednak wyjątkowa okazja – moje urodziny :), w końcu nie codziennie kończy się trzydzieści lat. :) Szczerze mówiąc nie czuję się z tym faktem niekomfortowo, a wręcz przeciwnie. Nie jest to jakaś przełomowa data w moim życiu, nie odczuwam też żadnego kryzysu ;).

Nie chcę przez to powiedzieć, że czuję się już całkowicie spełniona, bo chciałabym w życiu zrobić jeszcze trochę mniej i bardziej fascynujących rzeczy, ale muszę przyznać, że jest to ten etap, na którym jestem już z wielu rzeczy bardzo zadowolona. Wiele celów udało mi się już osiągnąć, ale wierzę, że wiele jeszcze przede mną… i dobrze mi z tym. :)

Ale porzućmy tę małą dygresje i wróćmy do samego tortu. Muszę Wam powiedzieć, że od pierwszego kęsa żałowałam, że tyle zwlekałam z jego przygotowaniem. :) Wyszedł naprawdę bardzo smaczny, niesamowicie czekoladowy i faktycznie smakuje jak większa wersja pralinek. :) Obie masy czekoladowe są gładkie ale jednocześnie chrupiące i świetnie skomponowały się z orzechowym biszkoptem. Przyznaję jednak, że tort jest bardzo słodki, mimo iż nie dodawałam cukru do kremów, czekolada robi swoje. W związku z tym nie da się go zjeść dużo, ale to akurat chyba dobrze, biorąc pod uwagę jego kaloryczność. :) Ps. Niestety nie mam zdjęcia całego tortu, bo nie zdążyłam go zrobić przed imprezą, a goście nie byli skłonni czekać ;), udało mi sie tylko sfotografować ostatnie dwa kawałki i one muszą Wam wystarczyć. :)

Bardzo polecam!

tort_pralinowy_2.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Izula Izula
    2015-01-05 21:43:25

    Witam,

    Czy zamiast mielonych orzechów laskowych można by było wykorzysta migdały mielone ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:14:56

      Tak. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kamila Kamila
    2014-08-11 13:44:52

    Zrobiłam tort według przepisu, choć do ponczu dodałam mocne espresso. I muszę przyznać, jest niebiański - dosłownie. Rozpływa się w ustach, jest bajecznie czekoladowy ale nie za słodki. Bomba kaloryczna, ale naprawdę warto spróbować! :)Kasiu dziękuję za tak świetne przepisy! :*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:17:28

    @Magda - można zastąpić Nutellą lub całkiem pominąć. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • magda magda
    2014-07-17 07:38:17

    Czy krem nugatowy można zastąpić nutella? Lub pominąć dodanie?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-19 12:41:59

    @Sandra - można, bardziej będzie pasował Amaretto. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • sandra sandra
    2013-08-18 16:49:53

    Do nasączenia blatów można użyć jakiegoś likieru np. orzechowego lub Amaretto?

    Twój komentarz
  • izabel izabel
    2013-02-11 13:35:51

    Dziękuję za odpowiedź o prażynkach. Zorientowałam się w temacie i mi bardziej zależy a takich chrupkich kuleczkach. Są takie pod nazwą "Kuleczki herbatnikowe Crispearls" Chyba podobne można znaleźć w jogurtach fantazja, ważne żeby nie rozmiękały w kremie.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-02-04 16:12:40

    Piękny! Zdecydowany wart każdej minuty poświęconej na przygotowanie :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-03 19:59:32

    Kasiu! Dołączam się do życzeń Urodzinowych:-) Wszystkiego co najpiękniejsze, najsłodsze, najlepsze! STO LAT! Niech żyje nam! A jeśli chodzi o Tort to wygląda na idealnie dopracowany, perfekcja w każdym kawałku a smak zapewne dorównuje wyglądowi;)Serdecznie pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:38:41

    @Beata - torcik bardzo polecam bo jest naprawdę smaczny. :) przy okazji wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń! :) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:36:28

    @Nashelly, Magda - dziękuje Wam pięknie za tak ciepłe i serdecze życzenia! :) pozdrawiam ciepło!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:34:51

    @Ola in the kitchen - dziękuję pięknie! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:33:33

    @Patyska - krem nugatowy to np. coś takiego: https://www.e-piotripawel.pl/zakupypoznan/towar/krem-orzechowo-nugatowy-z-kawalakmi-orzechow-laskowych-200g/251407, a odnośnie prażynek są to takie chrupiace kuleczki lub innego kształtu "chrupki" cukiernicze, coś na wzór prażynek ziemniaczanych, ale niesolone, bardziej chrupiące, do kupienia w hurtowniach cukierniczych.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:30:22

    @Agniesia - pięknie dziękuję za życzenia! :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:29:25

    @Droczilka - nie ma czego zazdrościć :) a za życzenia serdecznie dziękuje! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:28:26

    @Kaaaasia24 - Kasieńko dziekuję za ciepłe słowa i życzenia! Cieszę sie, że dołączyłam do tak zacnego grona trzydzistolatek. ;))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 16:26:59

    @Majana - Madziu pięknię dziękuję za życzenia i miłe słowa! :) a wiesz Madziu, na zdjęciach w profilu wyglądasz tak młodziutko, że sądziłam, że jesteś przed trzydzistką :)) ale ciesze sie, że kończąc ją miałaś podobne odczucia do moich :) Buziaki!

    Twój komentarz
  • Beata Beata
    2013-02-01 20:32:46

    Ach, cudownie wygląda ten tort! Chyba go zrobię na małe przyjęcie urodzinowe dla znajomych.Tak się składa, że i ja mam dziś urodziny - 25 ;)Przy okazji, chcę Ci życzyć wszystkiego co najlepsze! Samych dobrych pomysłów na słodkości. Pozdrawiam, Beata.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-02-01 20:03:23

    Wspaniały. Imponujący!Nawet nie wiesz jaką mam ochotę na niego!Wszystkiego najlepszego!!! Wchodzisz w najpiękniejsze dziesięciolecie swojego życia. Oby los był Ci łaskawy. Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Nashelly Nashelly
    2013-02-01 19:17:24

    Wszystkiego najlepszego!!! ;) Jeszcze więcej pięknych dni, spełnienia marzeń oraz jeszcze więcej cudów w kuchni ;) Tort piękny, uwielbiam pralinę i orzechy! Pozdrawiam , Nashelly

    Twój komentarz
  • ola in the kitchen ola in the kitchen
    2013-02-01 19:01:59

    Dwa kawałki wystarczą żeby się w nim zakochać.Wszystkiego Najlepszego! Witaj w gronie trzydziestolatek :}

    Twój komentarz
  • Patyska Patyska
    2013-02-01 17:51:13

    100 lat! :)Tort wspaniały, ale mam pytanie, a nawet dwa ;)Co to jest krem nugatowy? A prażynki kukurydziane?Dziękuję!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-02-01 16:28:50

    Cudowny tort, spróbowałabym go z wielką przyjemnoscią. Zapisuje przepis:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-01 16:28:48

    @Izabel - Ja swoje prażynki kupowałam w hurtowni cukierniczej, szczerze mówiąc nie wiem w jakich sklepach są dostępne w Polsce. Moje są firmy Paillete Feuilletine. Może na ebay.com lub na allegro będą dostępne?

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-02-01 13:15:20

    Co ja tu będę pisać - obłędny! Moje smaki - choć nie przepadam za tortami, ale masz racje Kasiu - nie codziennie ma się urodziny, więc można raz na ruski rok zaszaleć :) Ciut spóźnione, ale szczere - by 30 przyniosła Ci same pozytywne niespodzianki od losu, by blog sprawiał Ci dużo radości i byś spełniła wszystkie skryte marzenia :-)

    Twój komentarz
  • izabel izabel
    2013-02-01 11:40:40

    świetny przepis tylko proszę o informację gdzie można kupić i jakiej firmy są prażynki kukurydziane, bo od dawna poszukuję a w sklepach są tylko ziemniaczane

    Twój komentarz
  • Olcia Olcia
    2013-02-01 08:40:54

    Cudny tort,jakie idealne warstwy...mniam

    Twój komentarz
  • agateq agateq
    2013-02-01 07:54:25

    Nie przepadam za tortami z orzechową nutą, ale ten wygląda jak z obrazka... :-)

    Twój komentarz
  • Chocoholiczka Chocoholiczka
    2013-02-01 07:46:25

    Tort wygląda jak z najlepszej cukierni! :) Wierzę, że był obłędnie pyszny! :)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-02-01 07:26:43

    Czekoladowa Rozpusta! :-) Ech, troszkę Ci zazdroszczę, że masz dopiero 30 lat! Spełnienia marzeń i wszystkiego naj.. najlepszego! :-)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2013-02-01 06:59:21

    Witaj w gronie trzydziestolatek :) Wszystkiego najlepszego :)A tort fantastyczny! Idealny na taką piękną okazję :)Buziaki Kasieńko !

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-01 05:50:38

    Kasiu, tort wygląda znakomicie! Piękny i z pewnością pyszny.Życzę Ci wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń i wielu sukcesów!:)Co do 30stki , ja kończąc ją również nie czułam kryzysu, było tak jak u Ciebie :) Radośnie. Uściski:*

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-02-01 05:26:49

    Absolutnie się w nim zakochałam!

    Twój komentarz

Tort pralinowy

Tort pralinowy

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Od dłuższego czasu myślałam już o przygotowaniu podobnego tortu, ale z uwagi na to, że jest nieco pracochłonny pomysł musiał zaczekać chwilę na zmaterializowanie. :) Nadarzyła się jednak wyjątkowa okazja – moje urodziny :), w końcu nie codziennie kończy się trzydzieści lat. :) Szczerze mówiąc nie czuję się z tym faktem niekomfortowo, a wręcz przeciwnie. Nie jest to jakaś przełomowa data w moim życiu, nie odczuwam też żadnego kryzysu ;).

Nie chcę przez to powiedzieć, że czuję się już całkowicie spełniona, bo chciałabym w życiu zrobić jeszcze trochę mniej i bardziej fascynujących rzeczy, ale muszę przyznać, że jest to ten etap, na którym jestem już z wielu rzeczy bardzo zadowolona. Wiele celów udało mi się już osiągnąć, ale wierzę, że wiele jeszcze przede mną… i dobrze mi z tym. :)

Ale porzućmy tę małą dygresje i wróćmy do samego tortu. Muszę Wam powiedzieć, że od pierwszego kęsa żałowałam, że tyle zwlekałam z jego przygotowaniem. :) Wyszedł naprawdę bardzo smaczny, niesamowicie czekoladowy i faktycznie smakuje jak większa wersja pralinek. :) Obie masy czekoladowe są gładkie ale jednocześnie chrupiące i świetnie skomponowały się z orzechowym biszkoptem. Przyznaję jednak, że tort jest bardzo słodki, mimo iż nie dodawałam cukru do kremów, czekolada robi swoje. W związku z tym nie da się go zjeść dużo, ale to akurat chyba dobrze, biorąc pod uwagę jego kaloryczność. :) Ps. Niestety nie mam zdjęcia całego tortu, bo nie zdążyłam go zrobić przed imprezą, a goście nie byli skłonni czekać ;), udało mi sie tylko sfotografować ostatnie dwa kawałki i one muszą Wam wystarczyć. :)

Bardzo polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    szczypta soli
    cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    zmielonych orzechów laskowych
    cukru
    mąki pszennej tortowej
  • Krem z czekolady mlecznej i deserowej (do przygotowania kilka -kilkanaście godzin wcześniej, bo musi się mocno schłodzić):

    Ilość Składnik
    kilka łyżek posiekanych prażynek kukurydzianych (można pominąć)
    kremu nugatowego
    czekolady mlecznej
    zmielonych orzechów arachidowych lub laskowych (można zastąpić pastą orzechową)
    śmietanki kremówki 30%
    200 g czekolady deserowej lub półgorzkiej
  • Dodatkowo do kremu z białej czekolady:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    posiekanych orzechów laskowych, wcześniej skarmelizowanych* (można użyć gotowych karmelizowanych orzechów)
  • Krem z białej czekolady (do przygotowania kilka -kilkanaście godzin wcześniej, bo musi się mocno schłodzić):

    Ilość Składnik
    ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
    śmietanki kremówki 30%
    400 g białej czekolady dobrej jakości
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    spirytusu lub wódki/rumu
    wody
    ekstraktu z wanilii
    cukru lub więcej wg upodobań smakowych
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie praliny na wierzch tortu
    posiekanych orzechów laskowych lub gotowego krokantu

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzić w piekarniku, po ok. 15 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie kolejnych 20-30 minut wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy gdy biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, dodać spirytus. Wymieszać. Odstawić na bok.

Krem z białej czekolady (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę, ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Można też podgrzać śmietankę w rondlu (nie gotować) i w gorącej śmietance rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

*Drobno posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Dodać brązowy cukier i odrobinę wody, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier rozpuści się i zacznie karmelizować (widocznie zgęstnieje), zmniejszyć gaz, od tego momentu cukier bardzo szybko skarmelizuje się i pokryje orzechy, więc trzeba uważać, żeby cukier się nie przypalił. Skarmelizowane orzeszki zestawić z gazu i wystudzić.

Mocno schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. Dodać ekstrakt z pomarańczy i skarmelizowane orzeszki, wymieszać na wolnych obrotach. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.

Krem z mlecznej i deserowej czekolady:

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuszczamy w śmietance, tak samo jak w przypadku kremu z białej czekolady. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Mocno schłodzoną masę ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 masy (do dekoracji), wstawić do lodówki. Do reszty dodać krem nugatowy, zmielone orzechy i posiekane prażynki kukurydziane. Wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.

Całość:

Dolny blat nasączyć ponczem, wyłożyć masę z ciemnej czekolady, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem. Ciasto nasączyć ponczem, wyłożyć krem z białej czekolady, wierzch wygładzić, przykryć trzecim blatem. Naponczować, wierzch i boki tortu pokryć odłożoną masą z ciemnej czekolady, boki udekorować posiekanymi orzechami laskowymi lub krokantem, wierzch udekorować wg uznania (u mnie rozetki z masy czekoladowej zrobione tylką z wzorem dużej gwiazdki, ale można je zastąpić np. pralinami).

Smacznego :)