Czekoladki pomarańczowe a'la babeczki

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_0747.JPG

Składniki:

  • Ok. 20 czekoladek:

    Ilość Składnik
    białej czekolady na foremkę
    150 g czekolady deserowej lub gorzkiej o smaku pomarańczowym
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż się roztopi. Łyżeczką przełożyć czekoladę do papierowych lub aluminiowych foremek na pralinki/trufelki i pędzelkiem rozprowadzić po ściankach dość grubą warstwę czekolady (tak by nie była przezroczysta, bo podczas zdejmowania papierków może być zbyt cienka i się pokruszyć).

Ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia, następnie schłodzić.

Gdy czekolada stwardnieje delikatnie ściągać papierowe foremki.

Aby przygotować nadzienie, należy roztopić w kąpieli wodnej czekoladę o smaku pomarańczowym i lekko podgrzać ze śmietanką i cukrem, nie doprowadzając do zagotowania. Stale mieszając. Przelać do miski. Wystudzić, utrzeć na gładką masę odstawić do schłodzenia. Po 15-20 minutach ponownie utrzeć. Masa powinna przez ten czas stężeć, jeśli nie to wstawiamy jeszcze na kolejne15-20 min. do lodówki.

Przełożyć do szprycy z nakładka w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego. :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20

Tym razem zapraszam na odrobinę czekoladowej przyjemności.. I dosłownie jest to odrobina, bo mam na myśli małe czekoladki w kształcie babeczek… Chyba, że się zapomnimy i pozwolimy sobie na kilka sztuk więcej… co nie jest specjalnie trudne, biorąc pod uwagę, jak smakują te maleństwa. :) Ja nie pozwoliłam sobie na więcej niż 1-2 dziennie, ale jeśli należycie do tych szczęściarzy, którzy mogą jeść niemal bez ograniczeń, a w pasie im nie przybywa, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście pozwolili sobie na większą ucztę. :)



Czekoladki są naprawdę pyszne. Biała czekolada wspaniale harmonizuje z pomarańczowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach… Jak dla mnie prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a prostota przygotowania i mała ilość składników przemawia dodatkowo na korzyść tych czekoladowych maleństw. :)

Źródło - książka "Czekolada" wyd. Paragraf

IMG_0746.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-11-13 07:57:37

    piękne!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-11-11 23:10:04

    cudaczki ;]

    sliczne.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-11-11 20:56:52

    Wygladaja niesamowicie efektownie!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-11 16:31:59

    Fantastycznie cudowne!!!

    Twój komentarz
  • Chocoholiczka Chocoholiczka
    2011-11-11 16:20:44

    Muszę sobie takie zrobić! Piekne zdjęcia :)

    Twój komentarz
  • mania179 mania179
    2011-11-11 14:53:45

    Zajadałyśmy się takimi z kuzynką na wakacjach. Z chęcią zrobię w domu :)

    Twój komentarz

Czekoladki pomarańczowe a'la babeczki

Czekoladki pomarańczowe a

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Tym razem zapraszam na odrobinę czekoladowej przyjemności.. I dosłownie jest to odrobina, bo mam na myśli małe czekoladki w kształcie babeczek… Chyba, że się zapomnimy i pozwolimy sobie na kilka sztuk więcej… co nie jest specjalnie trudne, biorąc pod uwagę, jak smakują te maleństwa. :) Ja nie pozwoliłam sobie na więcej niż 1-2 dziennie, ale jeśli należycie do tych szczęściarzy, którzy mogą jeść niemal bez ograniczeń, a w pasie im nie przybywa, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście pozwolili sobie na większą ucztę. :)



Czekoladki są naprawdę pyszne. Biała czekolada wspaniale harmonizuje z pomarańczowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach… Jak dla mnie prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a prostota przygotowania i mała ilość składników przemawia dodatkowo na korzyść tych czekoladowych maleństw. :)

Źródło - książka "Czekolada" wyd. Paragraf

Składniki

  • Ok. 20 czekoladek:

    Ilość Składnik
    białej czekolady na foremkę
    150 g czekolady deserowej lub gorzkiej o smaku pomarańczowym
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż się roztopi. Łyżeczką przełożyć czekoladę do papierowych lub aluminiowych foremek na pralinki/trufelki i pędzelkiem rozprowadzić po ściankach dość grubą warstwę czekolady (tak by nie była przezroczysta, bo podczas zdejmowania papierków może być zbyt cienka i się pokruszyć).

Ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia, następnie schłodzić.

Gdy czekolada stwardnieje delikatnie ściągać papierowe foremki.

Aby przygotować nadzienie, należy roztopić w kąpieli wodnej czekoladę o smaku pomarańczowym i lekko podgrzać ze śmietanką i cukrem, nie doprowadzając do zagotowania. Stale mieszając. Przelać do miski. Wystudzić, utrzeć na gładką masę odstawić do schłodzenia. Po 15-20 minutach ponownie utrzeć. Masa powinna przez ten czas stężeć, jeśli nie to wstawiamy jeszcze na kolejne15-20 min. do lodówki.

Przełożyć do szprycy z nakładka w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego. :)