Ciasteczka pajączki

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
IMG_5337.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    ¾ szklanki masła orzechowego
    mąki gryczanej (białej) lub orkiszowej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    masła w temperaturze pokojowej
    ksylitolu lub erytrotolu
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    duże jajko
    soli (dałam pół)
  • Pralinki:

    Ilość Składnik
    mlecznej czeklady (w zdrowszej wersji można zastąpić gorzką)
    posiekane orzechy arachidowe do obtoczenia
    orzechy laskowe do środka
    gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao)
    bardzo dojrzałe awokado
    mąki orzechowej/migdałowej lub kokosowej
    syropu klonowego lub płynnego miodu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g czekolady deserowej/ mlecznej lub gorzkiej
    cukier puder, białko i czarny barwnik spożywczy do zrobienia oczu lub gotowe cukierki oczy

Sposób przygotowania

Ciasteczka:

Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawić na bok.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem miękkie masło z masłem orzechowym na puszystą masę, Dodać cukier puder i brązowy cukier, ucierać aż masa będzie puszysta, jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, zmiksować do połączenia się składników.

Dodać suche składniki i wymieszać na niskich obrotach miksera.

Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 24 kulki), każdą kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.

Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 7-8 minut, następnie wyjąć z piekarnika i za pomocą drewnianego trzonka od tłuczka do kotletów/praski do ziemniaków lub rączki od wałka zrobić na środku kulek wgłębienia (ciasteczka będą pękać, gdy je naciśniecie, ale tak ma być). Ciasteczka z wgłębieniami umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na kratce.

Pralinki:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). 
Awokado obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.
Do zblendowanego awokado dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę, syrop klonowy lub miód i stopniowo mąkę, blendujemy do dokładnego połączenia wszystkich składników.
W zależności od użytej mąki, może okazać się, ze potrzeba jej odrobinę mniej, dlatego warto dodawać ją stopniowo.  Masę próbujemy czy jest dla nas odpowiednio słodka, jeśli nie to dosładzamy wg uznania.
Z masy formujemy kulki.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2-3 h. 

Polewa:

Czekoladę mleczną lub gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej lub polewamy nią pralinki. Następnie obtaczamy w kruszonych orzeszkach arachidowych 
(jeśli nie macie kruszonych orzeszków możecie rozdrobnić je w blenderze). Odstawiamy do zastygnięcia. 

Gotowe przekrajamy na pół. 

Dodatkowo:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gdy już jest letnia przełożyć do worka cukierniczego/tutki z papieru, odciąć końcówkę, tak żeby powstała na końcu worka malutka dziurka. Czekoladę wycisnąć we wgłębienia ciasteczek zrobić na każdym po 8 nóg pająkowych. Za czym czekolada zastygnie włożyć we wgłębienie połówki pralinek. Resztą czekolady przykleić oczy pająka (jeśli macie gotowe cukierki w kształcie oczu).

Jeśli  nie macie takich cukierków najlepiej zrobić oczy z lukru królewskiego, w tym celu cukier puder trzeba rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.

Niewielka część lukru zabarwić na czarno.

Białym lukrem robić gałko oczne, czarnym zrobić na nich małe kropeczki. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Źródło przepisu: omgchocolatedesserts.com

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 24
Ciasteczka, które idealnie wkomponują się w "halloweenową imprezę". Choć równie dobrze sprawdzą się na kinder party. ;) Nie są kłopotliwe w przygotowaniu ani czasochłonne, więc spokojnie zdążycie jeszcze je zrobić na wieczorną imprezę. ;)
Same ciasteczka są pyszne - mięciutkie i rozpływające się w ustach. Za sprawą masła orzechowego mają wyraźny orzechy i lekko słonawy posmak, ale mimo to są wystarczająco słodkie. :) Pralinka Ferrero stanowi przysłowiową kropkę nad "i". Bardzo polecam!
IMG_5348.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-10-31 08:12:28

    cudne ;)

    Twój komentarz
  • 2014-10-31 06:54:18

    Hej :-) ile dokladnie na kostki masla jest te 5 szklanek? ;)

    Twój komentarz
    • 2014-11-03 16:58:59

      ale fajne pajączki ;)

      Twój komentarz
    • 2014-10-31 08:20:44

      to było 0,5 szklanki... zrobiłam literówkę i w programie zmienił na 5 :), pół szklaki to około 100 g masła, Już poprawiłam w przepisie, pozdrawiam

      Twój komentarz

Ciasteczka pajączki

Ciasteczka pajączki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Ciasteczka, które idealnie wkomponują się w "halloweenową imprezę". Choć równie dobrze sprawdzą się na kinder party. ;) Nie są kłopotliwe w przygotowaniu ani czasochłonne, więc spokojnie zdążycie jeszcze je zrobić na wieczorną imprezę. ;)
Same ciasteczka są pyszne - mięciutkie i rozpływające się w ustach. Za sprawą masła orzechowego mają wyraźny orzechy i lekko słonawy posmak, ale mimo to są wystarczająco słodkie. :) Pralinka Ferrero stanowi przysłowiową kropkę nad "i". Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    ¾ szklanki masła orzechowego
    mąki gryczanej (białej) lub orkiszowej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    masła w temperaturze pokojowej
    ksylitolu lub erytrotolu
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    duże jajko
    soli (dałam pół)
  • Pralinki:

    Ilość Składnik
    mlecznej czeklady (w zdrowszej wersji można zastąpić gorzką)
    posiekane orzechy arachidowe do obtoczenia
    orzechy laskowe do środka
    gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao)
    bardzo dojrzałe awokado
    mąki orzechowej/migdałowej lub kokosowej
    syropu klonowego lub płynnego miodu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g czekolady deserowej/ mlecznej lub gorzkiej
    cukier puder, białko i czarny barwnik spożywczy do zrobienia oczu lub gotowe cukierki oczy

Sposób przygotowania

Ciasteczka:

Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawić na bok.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem miękkie masło z masłem orzechowym na puszystą masę, Dodać cukier puder i brązowy cukier, ucierać aż masa będzie puszysta, jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, zmiksować do połączenia się składników.

Dodać suche składniki i wymieszać na niskich obrotach miksera.

Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 24 kulki), każdą kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.

Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 7-8 minut, następnie wyjąć z piekarnika i za pomocą drewnianego trzonka od tłuczka do kotletów/praski do ziemniaków lub rączki od wałka zrobić na środku kulek wgłębienia (ciasteczka będą pękać, gdy je naciśniecie, ale tak ma być). Ciasteczka z wgłębieniami umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na kratce.

Pralinki:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). 
Awokado obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.
Do zblendowanego awokado dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę, syrop klonowy lub miód i stopniowo mąkę, blendujemy do dokładnego połączenia wszystkich składników.
W zależności od użytej mąki, może okazać się, ze potrzeba jej odrobinę mniej, dlatego warto dodawać ją stopniowo.  Masę próbujemy czy jest dla nas odpowiednio słodka, jeśli nie to dosładzamy wg uznania.
Z masy formujemy kulki.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2-3 h. 

Polewa:

Czekoladę mleczną lub gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej lub polewamy nią pralinki. Następnie obtaczamy w kruszonych orzeszkach arachidowych 
(jeśli nie macie kruszonych orzeszków możecie rozdrobnić je w blenderze). Odstawiamy do zastygnięcia. 

Gotowe przekrajamy na pół. 

Dodatkowo:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gdy już jest letnia przełożyć do worka cukierniczego/tutki z papieru, odciąć końcówkę, tak żeby powstała na końcu worka malutka dziurka. Czekoladę wycisnąć we wgłębienia ciasteczek zrobić na każdym po 8 nóg pająkowych. Za czym czekolada zastygnie włożyć we wgłębienie połówki pralinek. Resztą czekolady przykleić oczy pająka (jeśli macie gotowe cukierki w kształcie oczu).

Jeśli  nie macie takich cukierków najlepiej zrobić oczy z lukru królewskiego, w tym celu cukier puder trzeba rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.

Niewielka część lukru zabarwić na czarno.

Białym lukrem robić gałko oczne, czarnym zrobić na nich małe kropeczki. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Źródło przepisu: omgchocolatedesserts.com