Paluchy wiedźmy

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
IMG_6803.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    220 g miękkiego masła
    cukru pudru (dałam 2/3 szklanki)
    jajko
    ekstraktu z wanilii
    ekstraktu z migdałów (pominęłam)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia (można pominąć)
    soli
    obranych migdałów

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta oprócz migdałów szybko wyrobić w dłoniach lub w robocie na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce około 30 min.

Ze schłodzonego ciasta formować palce (cieńsze od własnych jeśli dodawaliście proszek do pieczenia, bo nieco urosną) lub normalnej wielkości, jeśli nie ma dodatku proszku.

Na każdym placu zrobić nożem/widelcem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który imituje paznokieć.

Ponownie schłodzić około 30 min. Następnie wstawić do nagranego do 200 °C piekarnika i piec około 10 min (do zarumienienia).

Smacznego. ;)

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30

Znają je chyba niemal wszyscy, większość z was zapewne robiła je już niejednokrotnie. Jedni je uwielbiają, u innych budzą wstręt i obrzydzenie. :) Na mnie nie robią wrażenia, ciastka, to po prostu ciastka. :) a trzeba przyznać, że śa bardzo smaczne, nieprzesłodzone, maślane.

My nie obchodzimy w domu Halloween, ale córeczka obchodzi w przedszkolu Dzień Dyni i prosiła byśmy tez zrobiły w domu jakieś straszne ciasteczka… no to zrobiłyśmy. :D

Inspiracja pochodzi stąd.

IMG_6811.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • bb bb
    2014-10-23 12:03:41

    witam, a ta krew to co???...bo wygląda jak prawdziwa, ale konfitury czy co?czym polane?pozdrawiam p.s. fajny blogXRHV

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-23 12:41:45

      Podgrzana i przetarta przez sito konfitura, pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • Kasiulka Kasiulka
    2014-10-17 18:05:44

    Pani Kasiu. Jestem Pani imieniczką i wielką fanką...sama piekę i gotuję, ale nie aż tak namiętnie jak Pani ;-) w tym roku robię pierwszy raz ball Halloween dla dzieci w domu....i te ciasteczka są idealne... żeby się tylko goście nie przestraszyli ;-) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-31 13:49:34

    Okropieństwo! Znam te paluchy wiedźmy, choć jeszcze ich nie piekłam. U Ciebie Kasiu wyglądają makabrycznie... - to miał być komplement oczywiście :-)My też nie obchodzimy tego świeta. Ale jestem ciekawa jak tam Dzień Dyni w przedszkolu? Ciastka musiały na dzieciach zrobić wrażenie:)

    Twój komentarz
  • Zocha Zocha
    2013-10-30 15:08:08

    Gdyby tak odrażająco wyglądały wszystkie słodycze, może udałoby mi się uwolnić od nałogu. ;) Bo oczy kuszą pierwsze. Może udałoby mi się wyleczyć z cukrzycy t II. Wszędzie słyszy sie o walce z otyłością, o walce z prostymi cukrami, z białą mąką i solą, a we wszystkich blogach nagminnie spotyka się te produkty. Wszyscy gotują i pieką z niezdrowych produktów, oczywiście jedząc je codziennie, bez zastanowienia, bo smaczne, bo to lubimy, a dopiero po latach wynikają same problemy ze zdrowiem. Najgorsze jest jednak uleganie reklamom bo jakoś nie reklamuje się domowej zdrowej kuchni, czy zdrowego trybu zycia, a słowa o czymś zdrwym wkłada się w reklamach tam, gdzie tego prawdziwego nie znajdziemy.W Pani blogu pierwszy raz spotkałam się z niekoniecznośćią dodawania proszku do pieczenia do kruchych ciasteczek, co uważam za wielki plus. W obecnych czasach proszek do pieczenia dodaje się nawet do biszkoptów, co wg mnie psuje smak naturalnego ciasta, a u mnie zawsze powoduje zgagę. Pozdrawiam i smacznego zdrwego jedzonka życzę :) Z.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-30 12:28:08

    @Emila - wychodzą dwie duże blachy, nie liczyłam ile dokładnie sztuk, ale na oko kilkadziesiąt ciasteczek.

    Twój komentarz
  • Emila Emila
    2013-10-30 11:34:48

    Bomba! Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Twój komentarz
  • lizzie lizzie
    2013-10-29 18:49:57

    Ja w zeszłym roku piekłam takie, ale nie ozdabiałam "krwią". Są pyszne, rozeszły się szybciutko :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-29 15:45:56

    Super wyglądają! Strrrraszne paluchy ! :D

    Twój komentarz
  • Natka Natka
    2013-10-29 13:35:07

    Może i są dobre ale w moim pojęciu estetyki nie mieści się to. Wygląda to okropnie!Pozdrawiam :)

    Twój komentarz

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Znają je chyba niemal wszyscy, większość z was zapewne robiła je już niejednokrotnie. Jedni je uwielbiają, u innych budzą wstręt i obrzydzenie. :) Na mnie nie robią wrażenia, ciastka, to po prostu ciastka. :) a trzeba przyznać, że śa bardzo smaczne, nieprzesłodzone, maślane.

My nie obchodzimy w domu Halloween, ale córeczka obchodzi w przedszkolu Dzień Dyni i prosiła byśmy tez zrobiły w domu jakieś straszne ciasteczka… no to zrobiłyśmy. :D

Inspiracja pochodzi stąd.

Składniki

  • Ilość Składnik
    220 g miękkiego masła
    cukru pudru (dałam 2/3 szklanki)
    jajko
    ekstraktu z wanilii
    ekstraktu z migdałów (pominęłam)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia (można pominąć)
    soli
    obranych migdałów

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta oprócz migdałów szybko wyrobić w dłoniach lub w robocie na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce około 30 min.

Ze schłodzonego ciasta formować palce (cieńsze od własnych jeśli dodawaliście proszek do pieczenia, bo nieco urosną) lub normalnej wielkości, jeśli nie ma dodatku proszku.

Na każdym placu zrobić nożem/widelcem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który imituje paznokieć.

Ponownie schłodzić około 30 min. Następnie wstawić do nagranego do 200 °C piekarnika i piec około 10 min (do zarumienienia).

Smacznego. ;)