KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mięciutki piernik z bakaliami

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 24
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1453.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x35 cm

  • Ciasto (na dwie średnie keksówki lub jedną długą):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*)
    posiekanych migdałów bez skórki
    posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    rodzynek
    sody
    skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
    kwaśnej śmietany
    jajek
    miękkiego masła
    cukru
    miodu
    mleka
    przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30%
    oleju
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).

Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Keksówki (u mnie dwie** o wymiarach 23 x 11 x 7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.

Wstawić do piekarnika o temp. około 155°C termoobieg (bez termoobiegu 170°C) i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy, nieoblepiony).

Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polukrować lub polać polewą czekoladową ( w tym celu: czekoladę, śmietankę i olej włożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie pwowinna dotykać wody, a opierać sie tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, jeszcze gorącą polać obydwa pierniki. Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).


Smacznego :)


* nie nadaje się mąka żytnia razowa


** można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce np. 35 x 11 x 7 cm

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 24

Kochani, myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to była miłość od pierwszego wejrzenia… no może raczej od pierwszego skosztowania tego ciasta. :) Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Tego jak pachnie nie da się opisać, a smak… to niebo w gębie! Piernik wprost rozpływa się w ustach, od razu po upieczeniu jest mięciutki i taki pozostaje przez co najmniej tydzień, a jestem pewna, że i dłużej (u nas doczekał tylko 6-7 dni, stopniowo znikał w niewyjaśnionych okolicznościach). ;) Dlatego piernik ten można spokojnie upiec tuż przed samymi świętami a nawet w Wigilię i od razu po ostudzeniu częstować gości. Gwarantuję Wam, że nie będą zawiedzeni. ;) Piernik przez pierwsze dni jest wręcz wilgotny od bakalii, a jednocześnie pulchny.

Ps. Zawsze wydawało mi się, że tylko lubię pierniki, ale mogę bez nich przeżyć, po spróbowaniu tego jednoznacznie stwierdzam, że je kocham i nie obejdę się bez takiego na święta. :) Musicie go zrobić! :) Serdecznie polecam! :)

IMG_1428.JPG IMG_1435.JPG IMG_1458.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2018-12-18 22:12:17

    Pani Kasiu, pojawiło się już to pytanie, ale nie znalazłam odpowiedzi...masło ma być miękkie czy roztopione?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2018-12-18 23:13:13

      Miękkie, w temperaturze pokojowej

      Twój komentarz
  • Karina Karina
    2017-12-06 15:24:43

    A u mnie niestety klapa..ciasto smaczne zaraz po wystudzeniu a potem szybko zaczęło sie wysuszac. Jak na tyle pracy i naczyn do mycia jestem rozczarowana. Jedyne co zmienilam to ilosc cukru bo wydawal mi się za słodki przepis. Po upieczeniu nadal byl dla nas za slodki wiec polewa czekoladowa gorzka. Dodam ze pieklam w formie z kominem, ciasto ladnie uroslo, pieklam do suchego patyczka piekarnik gora dół. Po wyjeciu wilgotny a potem suchmielec :( chcialam dodac zdjęcie ale z komórki nie chce się wczytac, spróbuję potem z kompa

    Twój komentarz
  • Jolanta Jolanta
    2016-12-11 15:55:56

    upieklam ten piernik, jest bardzo smaczny. To byl moj pierwszy piernik ktory pieklam sama. Pieklam go w dwoch keksowkach 20cm kazda. Dodalam cale opakowanie przypraw do piernika- Prymat. Dobry przepis, dziekuje.

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2015-12-20 19:22:55

    Super dziękuję za przepis :) To moje piąte podejście do piernika i w końcu mi wyszedł!!! Bardzo smaczny :-)

    Twój komentarz
  • SylwiaWu SylwiaWu
    2015-12-13 22:53:23

    Kasiu potrzebuję Twojej rady bo nie wiem czy nie przedobrzę:) A gdybym do samego ciasta dodała mniej bakali ale za to na wierzch wyłożyła wiśnie i migdały i to zapiekła ? Marzy mi się coś murzynkowego, piernikowego, wilgotnego i z wiśniami :) Tylko czy to się będzie komponowało?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-16 11:29:02

      Jak najbardziej można dodać mniej bakalii lub pominąć. Na wierzch można wyłożyć jak najbardziej wiśnie, migdały... Jak zależy Ci na czymś piernikowo-murzynkwoym to można też zrobic to ciasto http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3186/soczyste-ciasto-czekoladowe-z-wisniami lub to: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3380/czekoladowa-babka-z-wisniami, dając wiśnie na wierzch a do środka nieco bakalii i przyprawę do piernika. :) Na pewoe będzie się komponowało :)

      Twój komentarz
      • SylwiaWu SylwiaWu
        2015-12-17 13:04:19

        Dziękuję bo już myślałam, ze nie masz czasu tu zajrzeć:) Wiadomo, gorączka świąt:) Coś wymyślę i zobaczymy co z tego wyjdzie:)

        Twój komentarz
  • Joasia Joasia
    2014-12-27 22:53:20

    Najlepszy piernik na świecie!!! Piekłam do w jednej dużej keksówce (42 cm) i była w sam raz. Mój siedział w piekarniku godzinę i 10 minut i był idealny.

    Twój komentarz
  • Przemek Przemek
    2014-12-22 15:05:44

    Drugie święta już go robie jest pyszny właśnie siedzi w piekarniku. Polecam.

    Twój komentarz
  • Agnes Agnes
    2014-12-03 11:18:40

    Serdecznie dziękuje za cudowny przepis! Piernik planuję upiec jutro, jako imieninowy prezent dla mojej Mamy - jestem pewna, że będzie zachwycona! Mam jedynie pytanie o przyprawy, podane w opisie przygotowania ciasta. Co dokładnie ma nią być i w jakich proporcjach? Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków! :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-04 12:18:43

      Witam serdecznie, już dodałam w przepisie, nie wiem czemu, ale podczas importu przepisów na nową stronę program usunął ten składnik :) Przyprawę można zrobić samemu wg podanych proporcji lub dodać gotową mieszkankę przypraw do piernika. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2014-09-23 21:16:28

    Super Piernik ! Taki na już,puszysty i delikatny ! Dziękuję za przepis,pozdrawiam.Ewa.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-24 09:49:20

      Ogromnie się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • basia911 basia911
    2013-12-21 20:18:50

    Upieklam dzisiaj w dwóch keksowkach. Dodatkowa przlozylam przpysznym dżemem,zrobilam polewe czekoladowa, a jutro będzie degustacja. Dam znac jakie cuda mi wyszly.

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2013-12-21 17:18:26

    Dziękuję za przepis:) To już trzeci raz i trzeci rok w bożonarodzeniowy czas będę ten piernik piec,polecam,jest przepyszny!!

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-12-21 16:56:46

    Kochani ten piernik to Niebo w Gębie!!! jestem pod oromnym wrażeniem a najlepszym dowodem na to ,że ten piernik jest przesmaczny to t , że muszę upiec już czwarty, bo go zjadamy a święta tuż tuż:)

    Twój komentarz
  • Katia Katia
    2013-12-20 21:44:13

    Piekłam dzisiaj z gotową przyprawą do piernika. Pięknie wyrósł. Jest pyszny, pięknie pachnie. Piekłam go na kwadratowej blaszce. Trochę ciężko się go miksuje, ale dałam rade. POLECAM. Jak mi się udał (pierwszy raz piekłam piernik) to Wam też się na pewno uda. Pozdrawiam. Wesołych Świąt.

    Twój komentarz
  • smok smok
    2013-11-09 07:45:51

    sprawdziłem kilkakrotnie ten pierniczek .zamiast cukru dodaje miodu.zawsze wychodzi rewelacyjnie z przepięknym kanionem na całej długości ;) rewelacja.

    Twój komentarz
  • kuchareczka kuchareczka
    2012-12-31 09:28:57

    upiekłam na święta ten pierniczek :) wyszedł pycha! mięciutki, aromatyczny, dodałam duuużo różnistych bakalii :) był po prostu idealny, każdy chwalił :) dzięki za przepis

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2012-12-24 21:56:30

    Czy można czymś zastąpić kwaśną śmietanę?

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2012-12-23 18:50:18

    Witaj, chcialam podziekowac za przepis! Jest idealny, bo w miare szybki i prosty. To jest moje pierwsze podejscie do piernika, przeszukalam google w poszukiwaniu dobrego przepisu, a Twoj opis wydal bardzo kuszacy :) piernik wlasnie dochodzi sobie w piekarniku, wyglada i pachnie przepysznie! A balam sie, ze go ze tak powiem spierniczylam, bo zapomnialam o sodzie (ale na szczescie uzylam maki z proszkiem do pieczenia). Ale wyglada pieknie ahh :) Mam nadzieje, ze bedzie smakowac rodzinie mojego chlopaka :) Acha, ja dodalam maslo i przyprawe do podrzanego miodu, aby sie polaczyly, ciekawe czy to cos zmienia..

    Twój komentarz
  • poganka poganka
    2012-12-22 17:04:33

    Nie piekę na co dzień jednak ten przepis jest prosty i szybki. Piernik wyszedł cudownie! Wielkie dzięki!Wesołych świat

    Twój komentarz
  • LidkaKa LidkaKa
    2012-12-21 12:38:51

    Jak tu ładnie! :) Cieszę się, że tutaj trafiłam - choć stało się to przez przypadek. Szukałam informacji na temat pierników. Właściwie piekę muffinki piernikowe, bo na piernik jest już za późno :/ Wszędzie pisze, żeby robić je najpóźniej na 2 tygodnie przed świętami... Cóż, spóźniłam się z tym pomysłem. Odkładałam, odkładałam i... nie mam :D W przyszłym roku sobie odbiję. Twój piernik wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Moja mama przyrządzała polewy inaczej, więc szłam za jej przykładem, ale spróbuję czegoś nowego. Mam nadzieję, że metalowe miski, które mam, będą pasować do garnka. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! I z dużym wyprzedzeniem - wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 11:50:48

    Można spokojnie upiec dziś lub jutro, przechowywany w szczelnym pudełku lub owinięty folią spożywczą na pewno nie sczerstwieje a jeszcze nabierze mocy... ale będzie też smaczny jeśli upieczemy go tuż pzred świętami, bo jest od razu mięciutki i nawet bez leżakowania bardzo aromatyczny.

    Twój komentarz
  • kuchareczka kuchareczka
    2012-12-21 08:55:27

    jeszcze nigdy nie piekłam piernika, w tym roku postanowiłam, że to zrobię :P szukałam przepisu, aż trafiłam na ten i przyznaję, że inne się do niego nie umywają :) mam tylko pytanie - czy taki piernik lepiej upiec dzień przed, czy kilka dni przed? nie chcę, żeby zrobił się czerstwy.. ale wydaje mi się, że piernik powinien trochę postać? doradź!:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-18 21:23:56

    @qwert123 - Witam, dodałam szczegółowy opis przygotowania polewy, jest na końcu przepisu. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • qwert123 qwert123
    2012-12-18 20:43:02

    Hej! planuję zrobić jutro to cudo, ale nie wiem jak obejść się z polewą? mogłabyś mi napisać?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-16 17:46:55

    @Kathy - myślę, że kwaśną śmietanę w tym przypadku spokojnie można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim, ważne, żeby był dość gęsty i raczej tłusty.Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Kathy Kathy
    2012-10-16 17:25:01

    Witam,Juz szukam przepisow na Swieta i po przeczytaniu tego przepisu juz wiem jaki piernik bede robic w tym roku. Na pewno bede robic piernik angielski i chcialabym tez zrobic ten. Mam tylko jeden problem, nie mam dostepu do kwasnej smietany (ani maslanki). Czym moglabym zastapic ten skladnik? Moze jogurtem naturalnym lub greckim? Prosze o pomoc.Pozdrawiam cieplo

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-16 20:25:44

    @Karolla - z podanej porcji wychodzą dwie spore keksówki, więc jak najbardziej można upiec w jednej większej prostokątnej formie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa. :)

    Twój komentarz
  • Karolla Karolla
    2012-09-16 12:17:06

    Mam pytanie czy czy składniki są dostosowane do keksówki, cz może wyjdzie w dużej prostokątnej blasze? Piękny blog pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • Zofia Zofia
    2012-05-21 14:15:21

    Piernik wspaniały Pyszny , bardzo smaczny

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-06 22:03:12

    Rewelacyjny przepis! Piekłam 2 x i za każdym razem był pyszny!

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-24 13:21:30

    Niestety jestem wielką fanką pierników ,ale mimo bardzo bogatego składu ,coś wyszło nie tak -w smaku dobry chociaż mysle ze nieco za słodki ,ale konsystencja mało puszysta -to taki dla mnie ciężki piernik ,zreszta troche sie spodziewałam bo najpierw żółtka się nie chciały utrzec z cukrem ,później wszystko razem połączyć mikser nie dał rady ,nie jest zakalcem ,ale delikatnosci mu brakuje ja poza tym wolę takie winne pierniki

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-23 16:56:13

    @Anonimowy - oj to szkoda, nie mam pojęcia co się mogło stać, ja piekam go już kilkakrotnie i nigdy nie było żadnego zaalca, zawsze pięknie wyrasta i jest wręcz puszysty, co jest rzadkością u pierników. Może za krótko był pieczony albo coś w skladnikach zmieniłaś...

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-23 16:52:53

    @Czarna - dziękuję i również życzę zdrowych i pogodnych Świąt, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-23 11:53:58

    a mi wyszedł strasznie zakalcowaty, lepi się do noża przy krojeniu... w smaku bardzo dobry, ale konsystencja na 2 ;/

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 20:38:20

    Wygląda przepysznie!!!

    Jutro upiekę na 100% :-)

    Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wszystkim:)Czarna.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-22 20:10:51

    ps. Błagam Was Kochani podpisujcie się imieniem, loginem, etc. w komentarzach, bo jak mam tylko info, że Anonimowy, to muszę masowo odpisywać, a wolałabym komunikować się z Wami indywidaualnie. :*

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-22 20:08:54

    Cieszę się przeogromnie, że Wam smakuje, u mnie piecze się już kolejny, bo te upieczone wcześniej znikały szybciej niż się pojawiły :) ps. I ogromnie mi miło czytać takie ciepłe komentarze, aż się na serduchu ciepło robi. :) Zdrowych i radosnych Świąt Wam życzę, otulonych zapachem pierników i innych smakowitości. :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 19:38:11

    Upiekłam go! Pyyyyszny! ja też jeszcze takiego dobrego nie jadlam. Moj osmioletni synek mieszal miod ze starta skorka pomarańczy i kandyzowana skorka pomaranczowa i stwierdzil ze on to juz widzi ze z tego wyjdzie cos pysznego...i sie nie pomylil:-) To bedzie moj drogocenny przepis.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-22 16:56:37

    @Anonimowy - wystarczy, że będzie miękkie.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 16:06:23

    Wczoraj upiekłam, na próbę. Jest rewelacyjny. Dzisiaj upiekłam następny, i ten będzie czekał na święta. Piekłam już dużo pierników. Ten jest NAJLEPSZY.

    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i życzę miłych i pogodnych Świąt.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 11:03:31

    czzy maslo ma byc stopione czy tylko miekkie?

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 08:01:18

    Wczoraj upiekłam akurat TEN piernik! Wyszedł wspaniały i taki pyszny! Polecam wszystkim! W trakcie pieczenie popękał ale to dodało mu tylko uroku :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-19 21:19:08

    @Anonimowy - kwaśną, gęstą - 18 lub 22%.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-19 21:17:56

    @Elesine - cieszę się, że smakował :) ja na święta na pewno muszę upiec jeszcze jeden, bo zniknął szybciej niż się pojawił :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-19 20:53:00

    witam

    jaką śmietanę muszę dać do tego piernika?

    Twój komentarz
  • Elesine Elesine
    2011-12-19 20:03:41

    Rewelacja! Nie przepadam za piernikami, ale ten jest boski...tylko nie wiem czy doczeka do świąt :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-17 13:12:41

    @Zuzka - Jak najbardziej można na blasze, mi z podanej porcji wyszły dwie keksówki o wymiarach 25 x 11 cm, więc na blachę 25 x 40 porcja będzie w sam raz. Jeśli piernik nie wyszedłby aż tak wysoki, to można po upieczeniu i wystudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Zawsze można też zrobić z półtora porcji wtedy piernik będzie na pewno wysoki. :) pozdrawiam serdecznie, Kasia

    Twój komentarz
  • Zuzkkaa Zuzkkaa
    2011-12-17 11:13:27

    Pani Kasiu a czy mozna poernik upiec na blaszce czy konieczna jest keksówka? Czy na blache o wymiarach 25/40 zwiekszyc porcje? Z gory dziekuje za pomoc

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-12 23:05:36

    Zapachniało.... :)cudownie wygląda :) a przepis juz zapisałam :)Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-12 23:05:36

    Zapachniało.... :)cudownie wygląda :) a przepis juz zapisałam :)Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • flusso flusso
    2011-12-12 19:25:17

    Przepiękny i ślicznie udekorowany! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-12 17:08:17

    a pewnie, ze sobie upiekę, a co ...oprócz tego mojego ukochanego:)

    Twój komentarz
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2011-12-12 12:57:37

    Kusisz niesamowicie. Ale jak patrzę na Twoje foty to chyba zasłużenie, bo wygląda bardzo apetycznie ;]

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-12 12:20:08

    mmm...

    ale kusisz tym piernikiem.

    wygląda naprawdę smakowicie.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-12 11:01:26

    Cudownie wygląda!! Bardzo mi się podoba i aż czuję jego smak i zapach:)

    No i jak zwykle cudne zdjęcia:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-12-12 08:46:19

    poczułam Święta :), pięknie się prezentuje

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-12 08:23:50

    wygląda bajecznie!

    piękne zdjęcia

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-12-12 06:51:09

    Bardzo apetyczny;) Świętami aż zapachniało;)

    Twój komentarz

Mięciutki piernik z bakaliami

Mięciutki piernik z bakaliami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Forma: 11x35 cm

Opis

Kochani, myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to była miłość od pierwszego wejrzenia… no może raczej od pierwszego skosztowania tego ciasta. :) Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Tego jak pachnie nie da się opisać, a smak… to niebo w gębie! Piernik wprost rozpływa się w ustach, od razu po upieczeniu jest mięciutki i taki pozostaje przez co najmniej tydzień, a jestem pewna, że i dłużej (u nas doczekał tylko 6-7 dni, stopniowo znikał w niewyjaśnionych okolicznościach). ;) Dlatego piernik ten można spokojnie upiec tuż przed samymi świętami a nawet w Wigilię i od razu po ostudzeniu częstować gości. Gwarantuję Wam, że nie będą zawiedzeni. ;) Piernik przez pierwsze dni jest wręcz wilgotny od bakalii, a jednocześnie pulchny.

Ps. Zawsze wydawało mi się, że tylko lubię pierniki, ale mogę bez nich przeżyć, po spróbowaniu tego jednoznacznie stwierdzam, że je kocham i nie obejdę się bez takiego na święta. :) Musicie go zrobić! :) Serdecznie polecam! :)

Składniki

  • Ciasto (na dwie średnie keksówki lub jedną długą):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*)
    posiekanych migdałów bez skórki
    posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    rodzynek
    sody
    skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
    kwaśnej śmietany
    jajek
    miękkiego masła
    cukru
    miodu
    mleka
    przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30%
    oleju
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).

Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Keksówki (u mnie dwie** o wymiarach 23 x 11 x 7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.

Wstawić do piekarnika o temp. około 155°C termoobieg (bez termoobiegu 170°C) i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy, nieoblepiony).

Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polukrować lub polać polewą czekoladową ( w tym celu: czekoladę, śmietankę i olej włożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie pwowinna dotykać wody, a opierać sie tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, jeszcze gorącą polać obydwa pierniki. Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).


Smacznego :)


* nie nadaje się mąka żytnia razowa


** można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce np. 35 x 11 x 7 cm