Waniliowe rozetki z marmoladą i kandyzowanymi wiśniami

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_7156.JPG

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    jajko
    ekstraktu z wanilii
    200 g zimnego masła
  • Ciasto na rozetki:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    średnie jajka
    mąki pszennej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubionej marmolady
    100 g kandyzowanych wiśni

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, szybko wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i powykrawać z niego kółka o średnicy ok. 6 cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Ułożyć na niej wycięte kółeczka (nie trzeba zachowywać dużych odstępów, bo ciasteczka nie rosną).

Kółeczka podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C termoobieg, 200 °C grzanie góra/dół przez kilka minut, do momentu aż odrobinę się zazłocą (u mnie trwało to ok. 8 minut). Wyjąć z piekarnika.

Ciasto na rozetki:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w robocie). Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Kolejno wbijać jajka, po każdym ucierając około 30-40 sekund, aż masa zrobi się gęsta, puszysta i jednolita. Na koniec dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto ręką na jednolitą masę, po chwili wyrabiania nie powinno się już kleić, gdyby jednak było inaczej można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo nie wyciśniemy ciasta szprycą i dodatkowo będzie twarde po upieczeniu.

Na upieczone krążki wycisnąć szprycą z końcówka dużej gwiazdki wianuszki, zostawiając w środku miejsce na marmoladę i wiśnie.

Ciasteczka piec w temperaturze 180 °C – termoobieg, 200 °C - grzanie góra/dół około 15-20 minut, aż wyraźnie się zezłocą (można jedno wyjąć przełamać na pół i upewnić się czy ciastka dobrze upiekły się w środku.

Gotowe wyjąć na kratkę, lekko przestudzić. Do środka każdego wianuszka nałożyć pół łyżeczki marmolady i około pół łyżeczki posiekanych kandyzowanych wiśni.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 20

Smaczne klasyczne, kruche ciasteczka delikatnie pachnące wanilią. Słodycz przełamuje lekko kwaskowata marmolada i kandyzowane wiśnie. Szybkie, mało pracochłonne łakocie, które można podać na świąteczny stół zamiast kolejnego ciacha. :)

ciasteczka%20z%20marmolda.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2013-11-26 16:53:12

    Niezwykle uroczo się prezentują :)

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2013-11-26 06:58:47

    Urocze!!!

    Twój komentarz

Waniliowe rozetki z marmoladą i kandyzowanymi wiśniami

Waniliowe rozetki z marmoladą i kandyzowanymi wiśniami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Smaczne klasyczne, kruche ciasteczka delikatnie pachnące wanilią. Słodycz przełamuje lekko kwaskowata marmolada i kandyzowane wiśnie. Szybkie, mało pracochłonne łakocie, które można podać na świąteczny stół zamiast kolejnego ciacha. :)

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    jajko
    ekstraktu z wanilii
    200 g zimnego masła
  • Ciasto na rozetki:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    średnie jajka
    mąki pszennej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubionej marmolady
    100 g kandyzowanych wiśni

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, szybko wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i powykrawać z niego kółka o średnicy ok. 6 cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Ułożyć na niej wycięte kółeczka (nie trzeba zachowywać dużych odstępów, bo ciasteczka nie rosną).

Kółeczka podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C termoobieg, 200 °C grzanie góra/dół przez kilka minut, do momentu aż odrobinę się zazłocą (u mnie trwało to ok. 8 minut). Wyjąć z piekarnika.

Ciasto na rozetki:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w robocie). Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Kolejno wbijać jajka, po każdym ucierając około 30-40 sekund, aż masa zrobi się gęsta, puszysta i jednolita. Na koniec dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto ręką na jednolitą masę, po chwili wyrabiania nie powinno się już kleić, gdyby jednak było inaczej można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo nie wyciśniemy ciasta szprycą i dodatkowo będzie twarde po upieczeniu.

Na upieczone krążki wycisnąć szprycą z końcówka dużej gwiazdki wianuszki, zostawiając w środku miejsce na marmoladę i wiśnie.

Ciasteczka piec w temperaturze 180 °C – termoobieg, 200 °C - grzanie góra/dół około 15-20 minut, aż wyraźnie się zezłocą (można jedno wyjąć przełamać na pół i upewnić się czy ciastka dobrze upiekły się w środku.

Gotowe wyjąć na kratkę, lekko przestudzić. Do środka każdego wianuszka nałożyć pół łyżeczki marmolady i około pół łyżeczki posiekanych kandyzowanych wiśni.

Smacznego :)