Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos

Przyg: 20 min Pieczenie: 8 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
IMG_9629.JPG

Składniki:

  • Na 24 ciasteczka o wymiarach 8 x 5 cm:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią (ja zastąpiłam łyżeczką pasty waniliowej)
    duże jajko
    opakowania przyprawy korzennej (u mnie przyprawa do piernika Kamis)
    szczypta soli
    kilka kropli olejku migdałowego (u mnie łyżeczka ekstraktu z migdałów)
    niepryskanej cytryny
    rumu (dałam 1 łyżkę)
    mąki
    skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Zetrzeć skórkę z połowy cytryny.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo jajko, przyprawę do piernika, olejek migdałowy, startą skórkę cytrynową i rum. Dokładnie wymieszać. Mąkę i skrobie wymieszać, przesiać. Część mieszanki połączyć z masą przez mieszanie, a resztę dodać przez wyrabianie za pomocą mieszadeł miksera.

Pozostawić tak przygotowane ciasto na 1 dzień w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg/0 lub 200°C (grzałka góra/dół).

Ciasto cieniutko rozwałkować przełożyć do foremek, docisnąć (można też powycinać z niego różne kształty wykrawaczkami lub rozwałkować specjalnym wałkiem do zdobienia ciasteczek.

Piec na środkowej półce piekarnika, przez około 8 minut. Pod koniec pieczenia obserwować, żeby ciastka nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu.

Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić w nich ciastka na około 5 minut.

Następnie delikatnie wyjąć ciastka i przełożyć je do dalszego stygnięcia na kratkę.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 8 min
Łatwy
Porcje: 24

Ich smakosze podzieleni są na trzy obozy... jedni twierdzą, że ciasteczka pochodzą z Holandii, drudzy, że z Belgii, a jeszcze inni, że mają one swoje korzenie w Niemczech... Nie wiem, które z tych twierdzeń jest prawdziwe, ale prawdą jest na pewno, że przepis się rozpowszechnił i ciasteczka znane są i sprzedawane aktualnie na niemal całym świecie. 

A skoro do kolekcji foremek trafiła i ta na Spekulatius, trzeba było wypróbować przepis i zrobić je w domu. :) Powiem Wam, że ciasteczka wychodzą pyszne, bardzo zbliżone smakowo, do tych, które można dostać w sklepie. 

Kruche, ale nie za miękkie, odpowiednio chrupiące, wspaniale pachnące migdałami i korzennymi przyprawami. Smakują idealnie z popołudniowa herbatką. Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do foremek. Bardzo polecam!

IMG_9627.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 10:10:50

    Klfoodblog.com - tak jak napisałam wyżej - foremki sa dostępne w stacjonarmych i internetowym sklepie Tchibo. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 10:08:15

    @Majana - Madziu upiecz koniecznie, bo są pyszne!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 10:07:11

    @Jolanta Szyndlarewicz - Jolu domowe sa jeszcze pyszniejsze od tych z Lidla. :) Polecam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 10:06:30

    @Asiek - Asiu ta foremka jest aktualnie dostępna w sklepach stacjonarnych i internetowym sklepie Tchibo, cena całkiem przystępna. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 10:05:15

    Ewa Smaczniutkie.pl - mnie zauroczyła jak tylko ją zobaczyłam. :) i nie załuje, ciasteczka niemal z niej wyskakują, nic się nie przyczepia, a wzorek wychodzi dokładnie taki jak powinnien. :)

    Twój komentarz
  • Klfoodblog.com Klfoodblog.com
    2012-11-28 09:37:51

    A gdzie można dostać takie foremki? Pięknie się prezentują!

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-11-28 07:50:56

    sa urocze :)piekne zdjecia!

    Twój komentarz
  • czarygary czarygary
    2012-11-27 20:39:28

    ślicznie wyszły te wzorki :) zamówiłam 2 zestawy tych foremek na prezenty. teraz wiem, że był to dobry wybór i że ciasteczka bardzo ładnie z nich wychodzą

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-27 18:33:17

    Piękne ciasteczka. Marzę o tym by je upiec :)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-11-27 16:09:59

    Uwielbiam takie ciasteczka:) ....domowych nie jadłam, ale podejrzewam, ze są 100 razy lepsze od sklepowych ....pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-11-27 15:20:50

    Cudowne!Znalazłam ostatnio na allegro takie foremki, ale cena mnie w dalszym ciągu odstrasza:( Zazdroszczę Ci ich...Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-11-27 15:11:51

    Kruche, idealnie wypieczone...a foremka zachwyca:)

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-11-27 13:18:31

    Kasiu taką samą zamówiłam sobie foremkę :) Urzekły mnie wzory na ciasteczkach. Twoje wyglądają ślicznie !

    Twój komentarz
  • szana szana
    2012-11-27 12:40:27

    jak z bajki, zakochałam się :)pozdrawiam cieplutko, szana!

    Twój komentarz

Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos

Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 8 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Ich smakosze podzieleni są na trzy obozy... jedni twierdzą, że ciasteczka pochodzą z Holandii, drudzy, że z Belgii, a jeszcze inni, że mają one swoje korzenie w Niemczech... Nie wiem, które z tych twierdzeń jest prawdziwe, ale prawdą jest na pewno, że przepis się rozpowszechnił i ciasteczka znane są i sprzedawane aktualnie na niemal całym świecie. 

A skoro do kolekcji foremek trafiła i ta na Spekulatius, trzeba było wypróbować przepis i zrobić je w domu. :) Powiem Wam, że ciasteczka wychodzą pyszne, bardzo zbliżone smakowo, do tych, które można dostać w sklepie. 

Kruche, ale nie za miękkie, odpowiednio chrupiące, wspaniale pachnące migdałami i korzennymi przyprawami. Smakują idealnie z popołudniowa herbatką. Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do foremek. Bardzo polecam!

Składniki

  • Na 24 ciasteczka o wymiarach 8 x 5 cm:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią (ja zastąpiłam łyżeczką pasty waniliowej)
    duże jajko
    opakowania przyprawy korzennej (u mnie przyprawa do piernika Kamis)
    szczypta soli
    kilka kropli olejku migdałowego (u mnie łyżeczka ekstraktu z migdałów)
    niepryskanej cytryny
    rumu (dałam 1 łyżkę)
    mąki
    skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Zetrzeć skórkę z połowy cytryny.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo jajko, przyprawę do piernika, olejek migdałowy, startą skórkę cytrynową i rum. Dokładnie wymieszać. Mąkę i skrobie wymieszać, przesiać. Część mieszanki połączyć z masą przez mieszanie, a resztę dodać przez wyrabianie za pomocą mieszadeł miksera.

Pozostawić tak przygotowane ciasto na 1 dzień w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg/0 lub 200°C (grzałka góra/dół).

Ciasto cieniutko rozwałkować przełożyć do foremek, docisnąć (można też powycinać z niego różne kształty wykrawaczkami lub rozwałkować specjalnym wałkiem do zdobienia ciasteczek.

Piec na środkowej półce piekarnika, przez około 8 minut. Pod koniec pieczenia obserwować, żeby ciastka nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu.

Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić w nich ciastka na około 5 minut.

Następnie delikatnie wyjąć ciastka i przełożyć je do dalszego stygnięcia na kratkę.

Smacznego :)