Czekoladowe batoniki z bakaliami

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
IMG_7255.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    220 g grubo posiekanych bakalii (u mnie żurawina i suszona śliwka)
    ulubionej gorzkiej czekolady
    ulubionej mlecznej czekolady*
    masła
    miodu wielokwiatowego lub akacjowego

Sposób przygotowania

Większe bakalie posiekać (jeśli będziecie używać orzechów lub migdałów warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Do rondelka z grubym dnem wkładamy połamaną czekoladę, masło i miód, podgzrewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość się rozpuści i połączy w jednolitą masę dodajemy bakalie i mieszamy.

Masę wylewamy do niedużej kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 20 x 20 cm).

Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby czekolada zastygła. Zastygniętą masę pokroić na batoniki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

*jeśli lubicie gorzką czekoladę można pominąć mleczną i zrobić batoniki z 200 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej lub zupełnie zrezygnować z mlecznej czekolady, ale wtedy prawdopodobnie trzeba będzie dodać odrobinę cukru

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8

Wiem, że absurdalne może się wydawać rozpuszczanie czekolady, by uzyskać z niej batoniki, ale zapewniam Was, ze w tym szaleństwie jest metoda ;) i naprawdę warto. :) Po pierwsze batoniki wychodzą przesmaczne, po drugie możemy je dowolnie skomponować zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi i po trzecie, ale nie mniej ważne – wiemy co jest w środku i możemy być spokojni, że nie znajdziemy tam tony chemii czy niepotrzebnych dodatków. A jak ładnie je zapakujemy czy przewiążemy wstążeczką mogą być bardzo sympatycznym podarunkiem świątecznym dla bliskich nam osób. ;)

batoniki%20czekoladowe.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-04 12:07:37

    Bardzo fajny pomysł na prezent:) .... fajniejszy tym bardziej, że czekolada moze przyjmowac rózne kształty, zależne tylko od naszej wyobraźni lub posiadanych foremek np:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-11-29 21:57:41

    Śliczne są! I z żurawinką ,którą lubię.:)

    Twój komentarz

Czekoladowe batoniki z bakaliami

Czekoladowe batoniki z bakaliami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Forma: 20x20 cm

Opis

Wiem, że absurdalne może się wydawać rozpuszczanie czekolady, by uzyskać z niej batoniki, ale zapewniam Was, ze w tym szaleństwie jest metoda ;) i naprawdę warto. :) Po pierwsze batoniki wychodzą przesmaczne, po drugie możemy je dowolnie skomponować zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi i po trzecie, ale nie mniej ważne – wiemy co jest w środku i możemy być spokojni, że nie znajdziemy tam tony chemii czy niepotrzebnych dodatków. A jak ładnie je zapakujemy czy przewiążemy wstążeczką mogą być bardzo sympatycznym podarunkiem świątecznym dla bliskich nam osób. ;)

Składniki

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    220 g grubo posiekanych bakalii (u mnie żurawina i suszona śliwka)
    ulubionej gorzkiej czekolady
    ulubionej mlecznej czekolady*
    masła
    miodu wielokwiatowego lub akacjowego

Sposób przygotowania

Większe bakalie posiekać (jeśli będziecie używać orzechów lub migdałów warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Do rondelka z grubym dnem wkładamy połamaną czekoladę, masło i miód, podgzrewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość się rozpuści i połączy w jednolitą masę dodajemy bakalie i mieszamy.

Masę wylewamy do niedużej kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 20 x 20 cm).

Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby czekolada zastygła. Zastygniętą masę pokroić na batoniki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

*jeśli lubicie gorzką czekoladę można pominąć mleczną i zrobić batoniki z 200 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej lub zupełnie zrezygnować z mlecznej czekolady, ale wtedy prawdopodobnie trzeba będzie dodać odrobinę cukru