Fit ciasteczka milionera

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4538.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki kokosowej
    ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego
    miodu płynnego
    ekstraktu z wanilii
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
    opcjonalnie 1-2 miarki odzywki proteinowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej (można pół na pół)
    orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
    2 łyżeczki oleju kokosowego
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    suszonych daktyli
    masla orzechowego
    mleka kokosowego
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły. 

Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn. 

W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy masło orzechowe i mleczko, blendujemy aż konsystencja będzie kremowa i gładka, jeśli jest zbyt zwarta można dodać odrobinę więcej mleka. 

Kokosowe "ciasto" przekładamy do małej foremki (u mnie o wym. 17 x 17 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne. Na wierzchu rozsmarować daktylowo-orzechowy karmel. Jeśli lubicie można posypać wierzch ulubionymi orzeszkami. 

Czekoladę rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wylać ją na rozsmarowany karmel. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 30 min. Zastygnięte pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce. Choć do jedzenia najlepsze są takie w temperaturze pokojowej. 


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Fit ciasteczka milionera ... no dobra takie super fit to one nie są, bo jednak mają w składzie czekoladę, masło orzechowe, olej kokosowy... więc trochę kalorii na pewno mają, ale za to są to zdrowe kalorie, a ciasteczka są banalne w przygotowaniu i obłędne w smaku. :) Do tego stopnia obłędne, że radzę lepiej podzielić całość na małe batonik i nie trzymać ich w zasięgu ręki lub wzroku. :))

IMG_4552.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marzena marzena
    2016-11-04 13:53:15

    Kurcze karmel mi całkowicie nie zgestniał ;( chyba za krótko go gotowałam :( ale i tak wyszło pysznie ;)

    Twój komentarz
  • nadia nadia
    2016-03-22 18:56:38

    Czy jesli użyje gotowej masy kajmakowej to nie gotować jej wcale z cukrem i masłem, tylko od razu rozsmarowac na kruchym spodzie? Z góry dziękuję za odpowiedz.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-25 23:55:57

      Tak, nie ma potrzeby jej gotować. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-16 22:59:29

    @Paulina - zwykle :-)

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2013-11-16 21:13:06

    A masełko zwykłe czy roślinne? Ciacha wyglądają na pyszne!!!

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-08-14 19:54:57

    BOSKIE I KONIECZNIE DO ZROBIENIA I TO NA DNIACH:) TO ROZUMIEM,ŻE Z GOTOWĄ MASĄ TOFFI JEST TROSZECZKĘ MNIEJ KALORYCZNE BO JUŻ NIE DODAJEMY MASŁA CZY SIĘ MYLĘ? ;)

    Twój komentarz
  • Majka Majka
    2013-05-04 17:36:04

    Zrobiłam te ciacha właśnie i wyszły mega pyszne i mega słodkie, może aż za słodkie. To chyba przez gotową masę krówkową, mogłam dać cieńszą warstwę. No ale i tak są pyszne, dałam więcej orzechów, więc na każdym ciachu jest co chrupać.:) Spód trochę się kruszy, może za długo siedział w piecu. Baardzo dziękuję za przepis, moje zmysły są w siódmym niebie. :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-29 15:27:44

    @Lola - mleko zagęszczone słodzone to jest to samo, co skondensowane mleko słodzone

    Twój komentarz
  • lola lola
    2013-04-29 13:09:17

    czy może być mleko zageszczone? kupiłam złe ;(

    Twój komentarz
  • second helping second helping
    2013-03-23 16:06:36

    Ojeju jeju! to jest pyszne! Robiłam kiedyś, ale nie uwieczniłam :( ale za to u mnie ostatnio ich uboższa wersja - bez masy karmelowej, ale za to z masą z mleka w proszku. Może się spodoba : http://secondhelpingisnotenough.blox.pl/htmlpozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-08 17:00:50

    @Aga1984 - Cieszę się, że stronka przypadła do gustu :) mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)

    Twój komentarz
  • aga1984 aga1984
    2012-12-08 12:46:44

    Wczoraj wpadłam na tą stronę i już dzisiaj robie ciacho, już się nie mogę doczekać, świetne przepisy,

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-20 15:50:17

    @Krysia2012 - dziękuję serdecznie za miłe słowa :) i również pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Krysia2012 Krysia2012
    2012-11-19 19:44:06

    GRATULUJĘ - blog jest piękny...a przepisy apetyczne...pozdrawiam!!!

    Twój komentarz
  • patrycja patrycja
    2012-10-04 12:35:49

    Te ciasteczka wyglądają obłędnie :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    Twój komentarz
  • mamafrania13 mamafrania13
    2012-05-31 07:53:37

    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź! Gratuluję pięknego bloga! Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-30 20:26:25

    MamaFrania13 - nie, nie ma potrzeby wcześniej gotować puszki z mlekiem. Mleko gotujemy już razem z masłem i cukrem. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • mamafrania13 mamafrania13
    2012-05-30 20:17:06

    Czy puszkę z mlekiem najpierw gotujemy, przed połączeniem z masłem i cukrem? Pozdrawiam...

    Twój komentarz
  • Anielskie Przysmaki Anielskie Przysmaki
    2012-05-27 07:32:51

    Apetyczne zdjęcia i jeszcze bardziej apetyczne ciasteczka : )

    Twój komentarz
  • jolka471 jolka471
    2012-05-07 18:56:35

    Jestem zachwycona :) od dawna, ale teraz po dwakroć :)) Blog jest przepiękny, absolutnie przepiękny, przepisy świetne i zrozumiałe :)Najserdeczniej Panią pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-07 13:39:02

    @Małami - Gotowej masy toffi nie podgrzewamy już z masłem i cukrem, jest gotowa do użycia, można ją jedynie odrobinę podgrzać w mikrofali, jeśli okazłaoby się, że jest zbyt gęsta.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-07 13:35:29

    Ciasteczkolandia - koniecznie trzeba upiec, wychodzi obłędne w smaku, więc jak najbardziej warto się skusić. :) Mój blog był wcześniej na skrypcie bloggera. Dzieki za miłe słowa, a ciasteczka polecam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-07 13:32:55

    @KAś, dzięki serdeczne :) a ciasteczkiem częstuj się jak najbardziej, są pyszne :)

    Twój komentarz
  • małami małami
    2012-05-07 12:33:59

    Witam! Jeśli używam gotowej masy toffi, postępujemy tak samo jak w przypadku z mlekiem skondensowanym- czyli też ją gotujemy z masłem i cukrem?

    Twój komentarz
  • Ciasteczkolandia Ciasteczkolandia
    2012-05-07 07:11:57

    Jejku boskie! Klasyczne ciasto milionera chodzi za mną od dawna, a Twoje ma jeszcze laskowe orzeszki! No nie ma wyjścia -trzeba w końcu upiec!ps. na jakiej stronie miałaś wcześniej bloga? Blogger, blox? Pytam, bo udało Ci się przenieść całą zawartość z komentarzami :)Strona świetna, Najfajniejsze slajdy zdjęć, czcionka i kartka z zeszytu z tekstem przepisu :)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-05-06 21:17:55

    po pierwsze, ale zmiany! blog wygląda rewelacyjnie!a po drugie, daj choć jedno ciasteczko, bo ślinię się na sam widok :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-06 11:39:03

    @Elzbieta, dokładnie tak ma docelowo być, pod nanjowszym przepisem będą się wyświetlały ostatnio dodane przepisy i będzie można je przewijać strzałkami. Ta zmiana będzie wdrożona już w przyszłym tygodniu :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-06 11:35:28

    @Majanko, to zrób koniecznie, bo są pyszne! :) Jeśli chodzi o link do słodkich, o którym wspominałaś to już powinno być ok. :) pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
  • Elżbieta Elżbieta
    2012-05-06 11:27:23

    Ja mam jedną sugestię, dotyczącą funkcjonalności. Miło byłoby zachować jednak możliwość chronologicznego przeglądania wpisów, czy to poprzez strzałki "wcześniejszy/późniejszy" wpis pod przepisem, czy to po prostu przez sortowanie od najwcześniejszych. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-05 17:02:59

    Piękne te ciastka, cudowne zdjęcia! WIesz co , ja mam tę książkę, a dlaczego ja jeszcze nie robiłam ciasteczek milionera? ;-)Muszę je zrobić, są boskie u CIebie! Pozdrawiam ciepło Kasiu:)

    Twój komentarz
  • BON BON
    2012-05-05 13:19:25

    MAM TĄ KSIĄŻKĘ i KONIECZNIE WRESZCIE MUSZĘ UPIEC TE CIASTKA MILIONERA :)

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2012-05-05 08:40:20

    To ja potestuję komentarze ;)Te ciastka to jest zbrodnia dla moich kubków smakowych, czasem je robię i potem nie potrafię się powstrzymać. Jest w nich coś takiego... ładnie wyglądają.

    Twój komentarz

Fit ciasteczka milionera

Fit ciasteczka milionera

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Fit ciasteczka milionera ... no dobra takie super fit to one nie są, bo jednak mają w składzie czekoladę, masło orzechowe, olej kokosowy... więc trochę kalorii na pewno mają, ale za to są to zdrowe kalorie, a ciasteczka są banalne w przygotowaniu i obłędne w smaku. :) Do tego stopnia obłędne, że radzę lepiej podzielić całość na małe batonik i nie trzymać ich w zasięgu ręki lub wzroku. :))

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki kokosowej
    ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego
    miodu płynnego
    ekstraktu z wanilii
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
    opcjonalnie 1-2 miarki odzywki proteinowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej (można pół na pół)
    orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
    2 łyżeczki oleju kokosowego
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    suszonych daktyli
    masla orzechowego
    mleka kokosowego
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły. 

Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn. 

W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy masło orzechowe i mleczko, blendujemy aż konsystencja będzie kremowa i gładka, jeśli jest zbyt zwarta można dodać odrobinę więcej mleka. 

Kokosowe "ciasto" przekładamy do małej foremki (u mnie o wym. 17 x 17 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne. Na wierzchu rozsmarować daktylowo-orzechowy karmel. Jeśli lubicie można posypać wierzch ulubionymi orzeszkami. 

Czekoladę rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wylać ją na rozsmarowany karmel. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 30 min. Zastygnięte pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce. Choć do jedzenia najlepsze są takie w temperaturze pokojowej. 


Smacznego :)