Pyszne ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
IMG_3373.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki orkiszowej razowej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    soli
    225 g masła, zimnego
    ciemnego brązowego cukru
    jajka
    ekstraktu z wanilii
    gorzkich drobinek czekoladowych (lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze* (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.
* jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę
Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 30

Tym razem mam dla Was pyszne ciasteczka orkiszowe. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam. Mąka orkiszowa nadaje im wspaniałego, orzechowego posmaku, który cudownie łączy się z czekoladą i aromatem wanilii. Ciasteczka są lekko kruche, przyjemnie chrupiące i za sprawą wszechobecnej czekolady lekko ciągnące w środku. Maja córeczka się w nich zakochała, jak tylko spróbowała kawałek nieustannie mówi, że chce kolejne „ciacio”. Zresztą nie tylko na nią ciasteczka tak działają. ;))

Przepis pochodzi z książki 'Good to the grain' autorstwa Kim Boyce & Amy Scattergood, a znalazłam go tu. Szczerze Wam polecam! :)

IMG_3388.JPG IMG_3380.JPG IMG_3382.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mariusz Mariusz
    2016-02-18 19:22:42

    Witam.Niestety używanie pojęcia czekolada, jest nadużyciem. Wszystkim używającym proponuję odszukać znalezienie słowa czekolada :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Izabela Izabela
    2016-02-17 22:32:22

    Dodałam rodzynek i czekolady mlecznej z orzechami, bo taką miałam, i ok. 1/3 mniej cukru. Wyszły bardzo smaczne. Polecam przepis :)

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2013-08-21 12:12:35

    Zrobiłam bez czekolady i są przepyszne choć troszkę za słodkie. Następnym razem dam mniej cukru :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 14:48:08

    @Franiula - zamiast czekolady można dodać suszone owoce, np. żurawinę, morele, suszone śliwki lub po prostu orzechy np. laskowe (choć na nie też sporo osób jest uczulonych). Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Franiula Franiula
    2013-02-02 13:34:45

    Witam Moja córcia jest uczulona na czekoladę i wiele innych rzeczy .Co zamiast czekolady można dodać ? Byleby nie było na kakao,mleku.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-16 17:40:42

    @Kucharzy Trzech - szczerze mówiąc nie pamiętam już dokładnie ile wychodzi tych ciasteczek, ale pamietam, że sporo, myślę, że około 30 szt.

    Twój komentarz
  • KucharzyTrzech KucharzyTrzech
    2012-10-16 12:11:31

    A z ciekawości... ile ciasteczek wychodzi z tej porcji, bo chętnie bym zrobiła córce do szkoły - dla całej klasy.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-03 17:47:39

    @JuliaPaulette - fakt, ciasteczka nie są mało kaloyczne ;)) ale umieszczając je w tej kategorii miałam raczej na myśli, że są zdrowszą wersją :)) Zmieniałm już nazwę kategorii, zżby nie było wątpliwości ;)) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • juliapaulette juliapaulette
    2012-03-03 17:28:23

    Te ciastka w grupie 'małokalorii', to akurat śmieszne, bo są mega kaloryczne, ale zdrowe. No cóż, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SmileForYou SmileForYou
    2012-03-03 15:05:26

    Jak ja lubię takie ciasteczka, MNiam : )

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2012-03-03 14:17:48

    pysznie :)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-03 11:33:21

    Ciągnące ciasteczka uwielbiam. Te wyglądają naprawdę kusząco;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-03 08:54:47

    Wyglądają przepysznie:) poproszę o kilka:):):)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-03-03 08:10:04

    Dzisiaj je zrobię...

    Apetyczne zdjęcia :)

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2012-03-03 08:00:05

    Fantastyczne :) Ostatnio mam fizia na punkcie mąki orkiszowej. Właśnie piekę chleb, zastanawiam się jeszcze czy nie upichcić jeszcze tych ciasteczek ;P

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-03-03 06:13:46

    Już wiem , jak zużyję niedawno zakupioną mąkę orkiszową;)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-03-03 00:22:19

    perspektywa ciagnącej czekolady jest niezwykle kusząca :)

    Twój komentarz

Pyszne ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady

Pyszne ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Tym razem mam dla Was pyszne ciasteczka orkiszowe. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam. Mąka orkiszowa nadaje im wspaniałego, orzechowego posmaku, który cudownie łączy się z czekoladą i aromatem wanilii. Ciasteczka są lekko kruche, przyjemnie chrupiące i za sprawą wszechobecnej czekolady lekko ciągnące w środku. Maja córeczka się w nich zakochała, jak tylko spróbowała kawałek nieustannie mówi, że chce kolejne „ciacio”. Zresztą nie tylko na nią ciasteczka tak działają. ;))

Przepis pochodzi z książki 'Good to the grain' autorstwa Kim Boyce & Amy Scattergood, a znalazłam go tu. Szczerze Wam polecam! :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki orkiszowej razowej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    soli
    225 g masła, zimnego
    ciemnego brązowego cukru
    jajka
    ekstraktu z wanilii
    gorzkich drobinek czekoladowych (lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze* (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.
* jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę
Smacznego :)