Piernik angielski najeżony bakaliami

Przyg: 20 min Pieczenie: 100 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_1473.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Ilość Składnik
    mieszanych rodzynek (sułtanek, złotych, koryntek, etc.)
    ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ⅓ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
    ¾ szklanki posiekanych daktyli lub moreli
    obranych migdałów
    1 szklanka brandy
    220 g masła
    brązowego cukru
    duże jajka
    przesianej mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    mielonego cynamonu
    mielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Zalać brandy, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc).

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Kolejno dodawać jajka, stale miksując (kolejne dodawać, gdy poprzednie dokładnie scali się z masą). Dodać namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Tortownicę o śr. 21 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec około 2 godzin lub nieco krócej (sprawdzać patyczkiem po upływie 1,5 h) w temp. 140°C. Ostudzić w formie.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 100 min
Łatwy
Porcje: 10

A oto moja kolejna wielka miłość! Chyba nie jestem stała w uczuciach. ;) Jeszcze kilka dni temu zachwycałam się tradycyjnym polskim piernikiem na miodzie, a już dziś pieje z zachwytu nad tym cudem. Ale zapewniam Was, że gdyby nie było powodu, to nie wypowiadałabym się o nim tak pochlebnie. :) To ciasto jest całkowitym przeciwieństwem naszych tradycyjnych pierników, ale zdecydowanie może z nimi konkurować. Nie dodajemy do niego miodu, za to dodajemy przeogromną ilość bakalii i aromatyczne brandy.



Kochani, tego, jak pachnie to ciasto, nie da się opisać, a smakuje co najmniej tak, jak pachnie. Piernik jest niesamowicie wilgotny, mięciutki i aromatyczny, najeżony do granic możliwości bakaliami. Można go robić tuż przed świętami, od razu jest miękki i wilgotny, ale można też przechowywać do 1,5 miesiąca w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku. Z czystym sumieniem polecam go Wam na święta obok polskich pierników albo dla odmiany zamiast. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni. :) Przepis powstał po wymieszaniu kilku (moim zdaniem najlepszych) przepisów na piernik angielski. Serdecznie polecam!

IMG_1470.JPG IMG_1503.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marta marta
    2016-12-09 10:19:17

    Czy brandy mozna zamienic na amaretto??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-09 13:43:47

      Tak, można zamienić. :)

      Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2016-11-13 19:16:58

    Zgadzam sie, piernik doskonaly!!!! Jedyny w swoim rodzaju, goraco polecam.

    Twój komentarz
  • RaszFilm RaszFilm
    2011-12-22 16:26:43

    Zaraz zrobię ten piernik. Już mi pachnie. Dzięki za przepis.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-19 20:45:21

    Jest genialny!!!! W życiu nie jadłam lepszego ciasta, a dzieci i małżonek wciąż chcą dokładkę, aż się zaczynam martwić czy starczy do świąt :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-17 16:33:44

    Znam ten piernik, piekłam go w zeszłym roku. Piecze się długo, bo zachodzi proces jakby wysychania a zapach w całym domu jest obłędny. Od razu czuć że Święta tuż tuż. Do przepisu podeszłam sceptycznie ale zostałam namówiona na upieczenie go i nie żałowałam. Warto więc zmobilizować się na upieczenie go jeszcze w tym roku.Szczerze polecam:-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-14 15:34:57

    wspaniały piernik, narobiłaś mi na niego ochoty ...ale upiekę go dopiero po Świętach, bo mam już zaplanowane wypieki i jak zacznę zmieniać listę to znów napiekę ciast jak dla wojska:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-14 12:54:32

    wygląda znakomicie, no i jak najeżony bakaliami :)

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-12-14 12:15:07

    Piekne, najezone bakaliami ciacho :) Wprawdzie nie jestem fanka keksow w angielskim stylu, ale musze przyznac, ze ten wyglada bosko.

    Twój komentarz
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2011-12-14 10:01:06

    Wyglada super smakowicie, a brandy na pewno dodaje ciastu charakteru ;]

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-14 09:12:04

    Wygląda po prostu obłędnie!!!!

    Pozdrawiam cieplutko!:)

    Twój komentarz

Piernik angielski najeżony bakaliami

Piernik angielski najeżony bakaliami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 100 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

A oto moja kolejna wielka miłość! Chyba nie jestem stała w uczuciach. ;) Jeszcze kilka dni temu zachwycałam się tradycyjnym polskim piernikiem na miodzie, a już dziś pieje z zachwytu nad tym cudem. Ale zapewniam Was, że gdyby nie było powodu, to nie wypowiadałabym się o nim tak pochlebnie. :) To ciasto jest całkowitym przeciwieństwem naszych tradycyjnych pierników, ale zdecydowanie może z nimi konkurować. Nie dodajemy do niego miodu, za to dodajemy przeogromną ilość bakalii i aromatyczne brandy.



Kochani, tego, jak pachnie to ciasto, nie da się opisać, a smakuje co najmniej tak, jak pachnie. Piernik jest niesamowicie wilgotny, mięciutki i aromatyczny, najeżony do granic możliwości bakaliami. Można go robić tuż przed świętami, od razu jest miękki i wilgotny, ale można też przechowywać do 1,5 miesiąca w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku. Z czystym sumieniem polecam go Wam na święta obok polskich pierników albo dla odmiany zamiast. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni. :) Przepis powstał po wymieszaniu kilku (moim zdaniem najlepszych) przepisów na piernik angielski. Serdecznie polecam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    mieszanych rodzynek (sułtanek, złotych, koryntek, etc.)
    ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ⅓ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
    ¾ szklanki posiekanych daktyli lub moreli
    obranych migdałów
    1 szklanka brandy
    220 g masła
    brązowego cukru
    duże jajka
    przesianej mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    mielonego cynamonu
    mielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Zalać brandy, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc).

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Kolejno dodawać jajka, stale miksując (kolejne dodawać, gdy poprzednie dokładnie scali się z masą). Dodać namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Tortownicę o śr. 21 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec około 2 godzin lub nieco krócej (sprawdzać patyczkiem po upływie 1,5 h) w temp. 140°C. Ostudzić w formie.

Smacznego :)