Lody jogurtowo-wiśniowe z Amaretto

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
lody%20jogurtowo-wisniowe.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    500 g wiśni
    jogurtu greckiego (lub innego, ważne, żeby był tłusty i gęsty)
    cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności owoców)
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondla, dodać cukier. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż wiśnie zmiękną. Gotowe zdjąć z ognia, dodać Amaretto, wymieszać i wystudzić.

Wystudzone wiśnie przelać do blendera (razem z sokiem), dodać jogurt, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby masa mocno się schłodziła. Następnie zamrażać w maszynce do lodów, zgodnie z jej instrukcją (jeśli nie mamy maszynki masę mrozimy w zamrażalniku przez kilka godzin, mieszając ja co 20-30 minut).

Smacznego :)

Lody jogurtowo-wiśniowe z Amaretto

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne lody, nieco lżejsze od tych robionych na bazie śmietanki czy mleka kondensowanego. Orzeźwiające, niezbyt słodkie z delikatnie wyczuwalnym aromatem Amaretto. Polecam!

lody%20jogurtowo-wisniowe1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-09-16 19:58:48

    Cudne:) niestety maszynko do lodów nie mam ...a tego mieszania nie lubię, bo zapominam o nim:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-08-21 19:22:45

    Ależ cudny smak! Pyszne połączenie wiśni z amaretto. jestem na tak!:)

    Twój komentarz

Lody jogurtowo-wiśniowe z Amaretto

Lody jogurtowo-wiśniowe z Amaretto

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne lody, nieco lżejsze od tych robionych na bazie śmietanki czy mleka kondensowanego. Orzeźwiające, niezbyt słodkie z delikatnie wyczuwalnym aromatem Amaretto. Polecam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    500 g wiśni
    jogurtu greckiego (lub innego, ważne, żeby był tłusty i gęsty)
    cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności owoców)
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondla, dodać cukier. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż wiśnie zmiękną. Gotowe zdjąć z ognia, dodać Amaretto, wymieszać i wystudzić.

Wystudzone wiśnie przelać do blendera (razem z sokiem), dodać jogurt, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby masa mocno się schłodziła. Następnie zamrażać w maszynce do lodów, zgodnie z jej instrukcją (jeśli nie mamy maszynki masę mrozimy w zamrażalniku przez kilka godzin, mieszając ja co 20-30 minut).

Smacznego :)