Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7979.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (do smaku)
    400 g wiśni
    gorzkiej czekolady
    likieru czekoladowego
    likieru Amaretto
    sok z 1 cytryny
    ½ szklanki konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Schłodzić w lodówce okrągłą miskę o pojemności 1,5 l. Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone. Połowę masy przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać oczyszczone i wydrylowane wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji) i likier amaretto.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do drugiej części masy serowo-śmietanowej. Dodać likier czekoladowy.

Schłodzoną w lodówce miskę wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do niej masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryć masa dno i boki miski.

Posmarować zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż masa czekoladowa dobrze się zamrozi. Następnie wypełnić środek masą wiśniową. Wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.

Najlepiej wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem (będzie łatwiej kroić). Ostrożnie usunąć folię. Na koniec udekorować listkami mięty i wiśniami.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

To połączenie zapewne testowaliście wiele razy, nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to zgrany duet, ale czy próbowaliście połączyć je w mrożonym deserze? Ja, szczerze mówiąc, do tej pory nie. ;) Ale nawet w tej zdecydowanie lodowej wersji ten duet sprawdza się znakomicie. Może za sprawą innych dodatków, jak bita śmietana czy serek mascarpone, a może po prostu ta para zawsze się ze sobą dobrze komponuje. ;) Tak czy siak, deser smakuje całkiem ciekawie, zdecydowanie orzeźwiająco, a słodycz masy czekoladowej jest cudownie przełamana kwaskowatymi wiśniami otulonymi śmietanową kołderką. Jak dla mnie deser nadal ciut słodki, ale moi znajomi twierdzili, prosząc o dokładkę, że absolutnie nie.:) Także pewnie jest to kwestia tolerancji na słodkość, u mnie jest dość niska, jeśli chodzi o tego typu mrożone desery. :) Po prostu, jak mało kto, lubię mało słodkie. Tak już mam. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „Ciasta z owocami i konfitury”, poddany modyfikacjom.

IMG_7984.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mona Mona
    2012-11-16 09:55:03

    Robiłam kiedyś podobny w formie deser, i mogę podpowiedzieć, że jeśli nie wykładamy miski folią wtedy powierzchnia kuli jest pięknie gładka. Problemem też nie jest wtedy wyjęcie kuli z miski, bo wystarczy ją na chwilę zanurzyć we wrzątku, ciasto lekko puści od miski i pięknie wychodzi:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-06-20 14:23:56

    Fantastycznie wyglada ten deser:)

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-08-03 10:40:52

    Ten deser wygląda wspaniale!!:)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-08-03 07:47:05

    To musi byc pyszne! I dla mnie na pewno nie byloby za slodkie. Moj poziom tolerancji na slodkosc jest strasznie wysoki :))

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-02 10:45:59

    Jak dla mnie to mrożone desery muszą być niesłodkie - orzeźwiające i delikatne, a nie zamulające ;-) Na słodko wcinam czekoladę w kostkach :D

    Ślicznie wygląda!!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-02 10:45:59

    Jak dla mnie to mrożone desery muszą być niesłodkie - orzeźwiające i delikatne, a nie zamulające ;-) Na słodko wcinam czekoladę w kostkach :D

    Ślicznie wygląda!!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-01 21:51:01

    @Wiosenka27, dziękuję! :)

    @Zielu1, fakt miałeś okazję zjeść... jak zresztą większość moich deserów. ;)

    @Asieja, też tak uważam. :)

    @Agnieszka, polecam wypróbować! :)

    @Kornik, również lubię to połączenie, dlatego się na niego skusiłam. ;)

    @Eve, w takim razie koniecznie powtórz! ;)

    @Karmelitka, koniecznie sie skuś. ;) szczerze polecam :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-01 21:44:02

    kurka, jak wygląda pięknie!

    kusi. nęci.

    chyba się skuszę.

    Twój komentarz
  • EVE EVE
    2011-08-01 19:01:38

    mniam! aż mi ślinianki zaczęły wariować! chyba szybko powtórzę u siebie ten wyczyn!

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2011-08-01 18:25:48

    Pysznie się prezentuje!

    bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni więc to na bank deser dla mnie:)

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2011-08-01 09:25:50

    Ten deser musi być przepyszny! Wygląda super ;)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-08-01 08:38:13

    wiśnie i czekolada..tak jest pysznie.

    Twój komentarz
  • zielu1 zielu1
    2011-08-01 08:37:17

    Jadłem... pyszny... kwaskowate wiśnie sprawiają, że nie był mdły:)...

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-08-01 08:01:01

    Świetny deser:)

    Twój komentarz

Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy

Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

To połączenie zapewne testowaliście wiele razy, nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to zgrany duet, ale czy próbowaliście połączyć je w mrożonym deserze? Ja, szczerze mówiąc, do tej pory nie. ;) Ale nawet w tej zdecydowanie lodowej wersji ten duet sprawdza się znakomicie. Może za sprawą innych dodatków, jak bita śmietana czy serek mascarpone, a może po prostu ta para zawsze się ze sobą dobrze komponuje. ;) Tak czy siak, deser smakuje całkiem ciekawie, zdecydowanie orzeźwiająco, a słodycz masy czekoladowej jest cudownie przełamana kwaskowatymi wiśniami otulonymi śmietanową kołderką. Jak dla mnie deser nadal ciut słodki, ale moi znajomi twierdzili, prosząc o dokładkę, że absolutnie nie.:) Także pewnie jest to kwestia tolerancji na słodkość, u mnie jest dość niska, jeśli chodzi o tego typu mrożone desery. :) Po prostu, jak mało kto, lubię mało słodkie. Tak już mam. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „Ciasta z owocami i konfitury”, poddany modyfikacjom.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (do smaku)
    400 g wiśni
    gorzkiej czekolady
    likieru czekoladowego
    likieru Amaretto
    sok z 1 cytryny
    ½ szklanki konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Schłodzić w lodówce okrągłą miskę o pojemności 1,5 l. Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone. Połowę masy przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać oczyszczone i wydrylowane wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji) i likier amaretto.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do drugiej części masy serowo-śmietanowej. Dodać likier czekoladowy.

Schłodzoną w lodówce miskę wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do niej masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryć masa dno i boki miski.

Posmarować zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż masa czekoladowa dobrze się zamrozi. Następnie wypełnić środek masą wiśniową. Wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.

Najlepiej wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem (będzie łatwiej kroić). Ostrożnie usunąć folię. Na koniec udekorować listkami mięty i wiśniami.


Smacznego :)