KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
kringle_2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
35x45 cm

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    lekko ciepłego mleka
    30 g drożdży świeżych
    cukru
    mąki pszennej
    szczypta soli
    duże jajko
    masła, roztopionego
  • Nadzienie cynamonowe**:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią)
    cynamonu
  • Nadzienie marcepanowe (jeśli wolimy je niż cynamonowe):

    Ilość Składnik
    cukru z prawdziwą wanilią
    300 g schłodzonej masy marcepanowej
    małe jajko
    mielonych migdałów do zagęszczenia nadzienia (opcjonalnie)
    ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mleka
    jajko
    cynamonu

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, dostawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.

Masło stopić, przestudzić.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajko. Wyrobić w robocie miękkie, elastyczne ciasto. Dodać stopione, przestudzone masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną obficie mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm - wymiary ok. 35 x 45 cm (zdjęcie 6).

Nadzienie cynamonowe:

Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, rozsmarować pędzelkiem na cieście.

Nadzienie marcepanowe (zamiennie dla wersji cynamonowej):

Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajko roztrzepać i dodać do startej masy marcepanowej, wymieszać. Jeśli nadzienie marcepanowe jest zbyt rzadkie, dodać starte migdały. Można dodać ekstrakt migdałowy lub odrobinę Amaretto, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Całość:

Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (zdjęcie 7). Ułożyć na papierze do pieczenia. Ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, nie przecinając do końca, tak żeby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu (zdjęcie 8). Oba kawałki ciasta przekładać między sobą, tak jakbyśmy robili warkocz, uformować wieniec, końce mocno ze sobą skleić (zdjęcie 9).

Wierzch posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Przełożyć razem z papierem na blachę
Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Piec ok. 25-30 minut, aż wieniec nabierze głębokiego złotego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 10

Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie było wielkich ochów i achów, bo u nas w domu jest mało zwolenników cynamonu :) w zasadzie głównie ja go lubię, a mąż i córcia kręcą nosem jak wyczują cynamon gdzieś poza szarlotką (tylko tam akceptują). :) Więc powstała druga wersja – z nadzieniem marcepanowym i tutaj buzie bardziej się rozpromieniły i wieniec szybciej znikał. Mnie chyba ten drugi również bardziej przypadł do gustu, ale podaję obydwie opcje, bo każdy lubi co innego. ;) Wieniec wychodzi mięciutki, puszysty i bardzo smaczny, idealny na śniadanko, nawet bez innych dodatków. Przy jego tworzeniu zainspirowałam się tym przepisem.

kringle_3.JPG kringle_8.JPG kringle_7.JPG kringle_9.JPG kringle_estonski_1.JPG kringle_estonski_2.JPG kringle_estonski_3.JPG kringle_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-15 07:45:46

    @Natalia - uformowany wieniec może wyrastać cała noc, ale należy go w tym celu włożyć razem z blaszką do lodówki (już po pierwszym wyrośnięciu ciasta i uformowaniu go w wieniec). Rano po wyjęciu z lodówki dobrze, żeby choć chwilę poleżał w cieple, aby lepiej podrósł. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2013-05-14 09:32:44

    Dzień dobry, wypiek oczywiście piękny, przymierzam się do zrealizowania przepisu i w związku z tym chciałam zadać pytanie: czy gotowy i uformowany kringel może wyrastać przykryty całą noc? Czy to już będzie za długo i się zepsuje? Pytam, bo potrzebuję upiec to ciasto baaardzo wcześnie rano :) Bardzo proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetne przepisy.

    Twój komentarz
  • Życie smakiem się toczy Życie smakiem się toczy
    2013-04-25 15:03:27

    Wszyscy robią kringle - robię i ja! :)Mam wrażenie, że kringel ostatnio zawładną kulinarnymi blogami... I dobrze, bo dawno nie widziałam i nie jadłam czegoś równie smakowitego i ładnego. :) Twój ma dodatkową ślicznie błyszczącą skórkę.Zapraszam do zapoznania się z moją wersją estońskiego przysmaku: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/04/estonski-kringel-czyli-wieniec.html

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-04-20 06:17:56

    Witam, wczoraj upiekłem ten wieniec i muszę powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczony ;-). Sam nawet nie wpadł bym na pomysł połączenia ciasta drożdżowego z masą marcepanową, ale muszę przyznać, że jest pyszne. Tak jak wcześniej pisałem nie mogłem się zdecydować z jakim nadzieniem zrobić - upiekłem dwa. Na początku myślałem, że to za dużo na 3 - osobową rodzinę, ale gdzie tam... Nie minęło dużo czasu, a wieniec tajemniczo znikł. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również :-). Dziękuję za pomoc w kupnie masy marcepanowej :-).POZDRAWIAM :-)!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:37:29

    @Kacpi - nie jestem niestety z Wrocławia, ale masa marcepanowa jest na pewno dostępna w Almie, Piotrze i Pawle, bywa też w dobrze wyposażonych dyskontach typu Lidl. Ja swoją robię sama z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/domowa-masa-marcepanowa, a jak nie chce mi się robić samej to kupuję większe ilości na allegro lub w sklepach typu aledobre.pl, tortownia.pl, etc. pozdrawiam serdecznie i czekam na relacje po degustacji wieńca. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:30:29

    @Magdalena - dziękuję pięknie za zaproszenie, w wolnej chwili postaram sie dodać do Was swój blog. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-18 17:24:25

    @Catherine - Norweskie bułeczki cynamonowe Nigelli też już za mną chodzą, zerkam na nie od dłuzszego czasu i pewnie się skuszę niebawem tylko w jakiejść mini wersji, z 1/4 składników, bo u mnie tak jak wspomniałam we wpisie nie ma zbyt duzo zwolenników cynamonu. ;)

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-04-18 10:55:46

    Wspaniały przepis :-)! Ja nie mogę się zdecydować, z jakim nadzieniem upiec, więc upiekę 2 - jeden z masą cynamonową, a drugi - z masą marcepanową. Mam tylko 1 problem - nigdzie w pobliżu (mieszkam we Wrocławiu) nie jest dostępna masa marcepanowa. Czy wiesz może, Kasiu gdzie i w jakich sklepach mogę ją kupić?

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-04-18 09:13:08

    Mmm, wygląda super apetycznie! Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę Top Blogi :)Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że tutaj piszę, ale byłoby mi bardzo miło, jakby i Twój blog dołączył do nas i tym samym Twoje przepisy trafiłyby do jeszcze większego grona odbiorców.W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisz na [email protected] serdecznie i życzę miłego dnia! :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-04-18 08:03:42

    Uwielbiam takie smaki :)

    Twój komentarz
  • przecinkowa przecinkowa
    2013-04-17 20:57:47

    Rewelacyjnie wygląda! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-04-17 19:43:50

    Takiego typowego wieńca nie jadłam, ale wyglada pysznie ...a skoro jest to drożdżowe ciasto to na pewno znalazłoby u nas amatorów:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-04-17 16:45:14

    Wygląda mega apetycznie!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-04-17 12:19:18

    Kasiu...! Wieniec wygląda cudnie! Wspaniały! Uwielbiam drożdżowe w każdej postaci:-) bardziej z cynamonem niż z marcepanem. Ale obie wersje godne uwagi. Ostatnio zachwycam się drożdżowym w postaci "Norweskich bułeczek cynamonowych" Nigelli. Polecam!

    Twój komentarz
  • Babaluca1 Babaluca1
    2013-04-17 11:59:57

    uwielbiam takie ciasta, pachną nawet przez internet

    Twój komentarz

Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem

Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 35x45 cm

Opis

Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie było wielkich ochów i achów, bo u nas w domu jest mało zwolenników cynamonu :) w zasadzie głównie ja go lubię, a mąż i córcia kręcą nosem jak wyczują cynamon gdzieś poza szarlotką (tylko tam akceptują). :) Więc powstała druga wersja – z nadzieniem marcepanowym i tutaj buzie bardziej się rozpromieniły i wieniec szybciej znikał. Mnie chyba ten drugi również bardziej przypadł do gustu, ale podaję obydwie opcje, bo każdy lubi co innego. ;) Wieniec wychodzi mięciutki, puszysty i bardzo smaczny, idealny na śniadanko, nawet bez innych dodatków. Przy jego tworzeniu zainspirowałam się tym przepisem.

Składniki

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    lekko ciepłego mleka
    30 g drożdży świeżych
    cukru
    mąki pszennej
    szczypta soli
    duże jajko
    masła, roztopionego
  • Nadzienie cynamonowe**:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią)
    cynamonu
  • Nadzienie marcepanowe (jeśli wolimy je niż cynamonowe):

    Ilość Składnik
    cukru z prawdziwą wanilią
    300 g schłodzonej masy marcepanowej
    małe jajko
    mielonych migdałów do zagęszczenia nadzienia (opcjonalnie)
    ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mleka
    jajko
    cynamonu

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, dostawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.

Masło stopić, przestudzić.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajko. Wyrobić w robocie miękkie, elastyczne ciasto. Dodać stopione, przestudzone masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną obficie mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm - wymiary ok. 35 x 45 cm (zdjęcie 6).

Nadzienie cynamonowe:

Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, rozsmarować pędzelkiem na cieście.

Nadzienie marcepanowe (zamiennie dla wersji cynamonowej):

Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajko roztrzepać i dodać do startej masy marcepanowej, wymieszać. Jeśli nadzienie marcepanowe jest zbyt rzadkie, dodać starte migdały. Można dodać ekstrakt migdałowy lub odrobinę Amaretto, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Całość:

Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (zdjęcie 7). Ułożyć na papierze do pieczenia. Ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, nie przecinając do końca, tak żeby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu (zdjęcie 8). Oba kawałki ciasta przekładać między sobą, tak jakbyśmy robili warkocz, uformować wieniec, końce mocno ze sobą skleić (zdjęcie 9).

Wierzch posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Przełożyć razem z papierem na blachę
Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Piec ok. 25-30 minut, aż wieniec nabierze głębokiego złotego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego :)