Serniczki cytrynowe z kremem cytrynowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
cytryniaczki.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    masła
    żółtka
    szczypta soli
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    mielonego twarogu
    śmietany 18%
    duże jajko
    cukru pudru
    soku z cytryny
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    sok wyciśnięty z 3-4 cytryn (ok 1/2 szklanki)
    cukru
    jajka
    masła
    mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto. Uformować w spłaszczoną kule i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, wyciąć 8 kółek o śr. większej o ok. 1 cm od średnicy foremek na muffinki. Ciastem wylepić natłuszczone foremki.

Ponownie schłodzić je w lodówce lub zamrażalniku.

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C (bez termoobiegu). Na ciasto w każdym otworze wykładamy kawałek papieru do wypieków i wykładamy nieco suchego grochu lub wysypujemy kulki ceramiczne (w celu obciążenia dna).

Podpiec około 12-15 minut, po upływie 6-7 minut usunąć papier z grochem i piec pozostałe 8-9 minut.

Masa:

Wszystkie składniki masy zmiksować. Masa wypełnić upieczone „foremki” z ciasta, piec około 20 minut, wystudzić.

Krem:

Wszystkie składniki kremu poza mąką ziemniaczaną zmiksować. Przelać do metalowej miski i podgrzewać krem w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Stale mieszać aż krem zacznie gęstnieć, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, uważając, żeby krem się nie zwarzył.

Gdy krem jest już odpowiednio gęsty zdjąć z ognia. Wyłożyć go na wystudzone serniczki, wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12

Dzisiaj zapraszam na serniczki cytrynowe z kremem cytrynowym, otulone ciastem kruchym. Specjalnie dla wszystkich Pań :), a Panów może zainspiruje do przygotowania ich dla swoich Ukochanych. :)

Przy okazji życzę Wam kobitki i sobie również wszystkiego, co najlepsze, mnóstwo uśmiechu, radości i zasypywania kwiatami nie tylko w ten jeden dzień. :)

Jeśli chodzi o same serniczki to bardzo polecam, bo są naprawdę pyszne - kremowe, mocno cytrynowe, ale nie za kwaśne, wręcz przeciwnie. :)

cytryniaczki_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-10 11:03:06

    Wyglądają orzeźwiająco i smacznie. Taka porcyjka na raz cytrynowej i serowej słodyczy:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-08 22:49:19

    O mniam, na pewno by mi smakowały. I takie są urocze bardzo :)Pozdrawiam Kasiu.

    Twój komentarz

Serniczki cytrynowe z kremem cytrynowym

Serniczki cytrynowe z kremem cytrynowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Dzisiaj zapraszam na serniczki cytrynowe z kremem cytrynowym, otulone ciastem kruchym. Specjalnie dla wszystkich Pań :), a Panów może zainspiruje do przygotowania ich dla swoich Ukochanych. :)

Przy okazji życzę Wam kobitki i sobie również wszystkiego, co najlepsze, mnóstwo uśmiechu, radości i zasypywania kwiatami nie tylko w ten jeden dzień. :)

Jeśli chodzi o same serniczki to bardzo polecam, bo są naprawdę pyszne - kremowe, mocno cytrynowe, ale nie za kwaśne, wręcz przeciwnie. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    masła
    żółtka
    szczypta soli
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    mielonego twarogu
    śmietany 18%
    duże jajko
    cukru pudru
    soku z cytryny
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    sok wyciśnięty z 3-4 cytryn (ok 1/2 szklanki)
    cukru
    jajka
    masła
    mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto. Uformować w spłaszczoną kule i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, wyciąć 8 kółek o śr. większej o ok. 1 cm od średnicy foremek na muffinki. Ciastem wylepić natłuszczone foremki.

Ponownie schłodzić je w lodówce lub zamrażalniku.

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C (bez termoobiegu). Na ciasto w każdym otworze wykładamy kawałek papieru do wypieków i wykładamy nieco suchego grochu lub wysypujemy kulki ceramiczne (w celu obciążenia dna).

Podpiec około 12-15 minut, po upływie 6-7 minut usunąć papier z grochem i piec pozostałe 8-9 minut.

Masa:

Wszystkie składniki masy zmiksować. Masa wypełnić upieczone „foremki” z ciasta, piec około 20 minut, wystudzić.

Krem:

Wszystkie składniki kremu poza mąką ziemniaczaną zmiksować. Przelać do metalowej miski i podgrzewać krem w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Stale mieszać aż krem zacznie gęstnieć, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, uważając, żeby krem się nie zwarzył.

Gdy krem jest już odpowiednio gęsty zdjąć z ognia. Wyłożyć go na wystudzone serniczki, wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego :)