KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Klasyczne babeczki waniliowe z czekoladą

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
1468528_681379155219596_336340817_n.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    250 g masła
    cukru
    duże jajka
    pasty/ekstraktu z wanilii
    mleka (jeśli ciasto byłoby zbyt gęste)
    kropelek czekoladowych do zapiekania lub ulubionej posiekanej czekolady
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    pasty/ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie góra dół.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.

Pozostałe składniki (oprócz mleka i kropelek) zmiksować na jednolitą masę. Przesiać do niej mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, by dała się mieszać łyżką (powinna być na tyle gęsta i klejąca by obklejała dokładnie łyżkę i nie spływała z niej) dodajemy odrobinę mleka i mieszamy łyżka tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kropelki/czekoladę, mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek (do 2/3 wysokości papilotki).

Babeczki pieczemy około 15-20 minut, aż wyraźnie się zarumienią (można sprawdzić w środku patyczkiem czy na pewno się upiekły).

Wystudzić na kratce.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną puszystą masę (pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy). Trzeba uważać, żeby nie przebić masy, gdy będzie już tak sztywna, że stawia wyraźny opór podczas ubijania, trzeba przerwać, bo przebijemy masę.

Krem przełożyć do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (tylką), Udekorować spiralne wieżyczki, robiąc coraz mniejsze okręgi.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Delikatne, maślane babeczki o subtelnym waniliowym smaku i zapachu. Wypełnione kropelkami czekoladowymi, które można zastąpić posiekaną gorzką, mleczną lub białą czekoladą, ulubionymi bakaliami lub łyżeczką ulubionego dżemu. Taka szybka i prosta w przygotowaniu klasyka, która świetnie się sprawdzi, gdy brak nam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. A smak pomimo całej prostoty przygotowania nie rozczarowuje, a wręcz przeciwnie. Polecam serdecznie. :)

babeczki%20waniliowe.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2015-03-19 21:41:03

    Witam serdecznie. Uwielbiam Pani przepisy i zdjęcia pyszności. Co więcej, co prawda wypróbowałam dopiero dwa serniki ale oba wyszły rewelacyjnie ! Pytanie jest natomiast z innej beczki... Gdzie można zakupić taką prześliczną niebieską paterę jak na zdjęciu powyżej ? ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-20 10:52:12

      Witam serdecznie,

      Niestety nie pamiętam dokładnie, bo mam ją już dość długo, a kupuje spore ilości pater do zdjęć. Na pewno kupowałam w jakimś sklepie internetowym lub ewentualnie na allegro. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Zjawa Zjawa
    2013-11-17 16:05:48

    Ahhh... aż chce się robić ... by zjeść ;)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-11-16 19:01:17

    Śliczne są. I ten krem, taki cudownie puchaty :)

    Twój komentarz
  • kasiek kasiek
    2013-11-15 22:18:28

    jest godzina 23:18 a tu takie smakowitości się ukazują:):)jutro chyba wypróbuję Twój przepis bo od dawna za mną chodzą babeczki:)PS powiedz mi, jakiego rozmiaru tylki użyłaś tutaj do ozdobienia babeczek? muszę w końcu zaopatrzyć się w parę różnych sztuk:)

    Twój komentarz

Klasyczne babeczki waniliowe z czekoladą

Klasyczne babeczki waniliowe z czekoladą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Delikatne, maślane babeczki o subtelnym waniliowym smaku i zapachu. Wypełnione kropelkami czekoladowymi, które można zastąpić posiekaną gorzką, mleczną lub białą czekoladą, ulubionymi bakaliami lub łyżeczką ulubionego dżemu. Taka szybka i prosta w przygotowaniu klasyka, która świetnie się sprawdzi, gdy brak nam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. A smak pomimo całej prostoty przygotowania nie rozczarowuje, a wręcz przeciwnie. Polecam serdecznie. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    250 g masła
    cukru
    duże jajka
    pasty/ekstraktu z wanilii
    mleka (jeśli ciasto byłoby zbyt gęste)
    kropelek czekoladowych do zapiekania lub ulubionej posiekanej czekolady
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    pasty/ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie góra dół.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.

Pozostałe składniki (oprócz mleka i kropelek) zmiksować na jednolitą masę. Przesiać do niej mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, by dała się mieszać łyżką (powinna być na tyle gęsta i klejąca by obklejała dokładnie łyżkę i nie spływała z niej) dodajemy odrobinę mleka i mieszamy łyżka tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kropelki/czekoladę, mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek (do 2/3 wysokości papilotki).

Babeczki pieczemy około 15-20 minut, aż wyraźnie się zarumienią (można sprawdzić w środku patyczkiem czy na pewno się upiekły).

Wystudzić na kratce.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną puszystą masę (pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy). Trzeba uważać, żeby nie przebić masy, gdy będzie już tak sztywna, że stawia wyraźny opór podczas ubijania, trzeba przerwać, bo przebijemy masę.

Krem przełożyć do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (tylką), Udekorować spiralne wieżyczki, robiąc coraz mniejsze okręgi.

Smacznego :)