Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą

Przyg: 30 min Pieczenie: 180 min
Zaawansowany
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_3619.JPG

Składniki:

  • Składniki 12 szt. (lub 8-9 szt. wysokich):

    Ilość Składnik
    mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    mielonych orzechów laskowych ( w oryginaleorzechy włoskie)
    białek
    cukru pudru
    drobno startej gorzkiej czekolady
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka
    octu winnego
    drobnego cukru
    kakao
  • Masa nugatowa (można zastąpić kremem nugatowym):

    Ilość Składnik
    masła
    kakao
    100 g nugatu domowego lub ze sklepu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder. Dodać mąkę z orzechami i startączekoladę, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ¾ wysokości (muffinki ładnie wyrastają). Piec15-20 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam w 180°C z termoobiegiem), na złotobrązowy kolor. Temperaturępiekarnika zmniejszyć do 180° (z termoobiegiem do 160°C). Muffinki piec jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Temperaturę zmniejszyć do 80-100°C.

Bezy:

Białka ubić na bardzo sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania dodać ocet, dalej ubijać, następnie dodawać po jednej łyżce cukier, na końcu dodać kakao, masa powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć12 dużych lub 36 malutkich bezików (ewentualnie ze 2 więcej do testowania podczas suszenia). Suszyć w lekko uchylonym piekarniku około 2-3 godzin -duże(po 2 godzinach sprawdzając czy konsystencja już nam odpowiada), 1-2 godzin małe. Czas zależy też od tego czy lubimy bezy suche w środku czy lekko ciągnące. Gotowe delikatnie oderwać od papieru, wystudzić.

Masa nugatowa:

Masło pokroić w mała kostkę i dokładnie utrzeć z kakao. Nugat rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło kakaowe i mieszać, aż się roztopi. Masę lekko wystudzić i wyłożyć na muffinki. Na wierzchu każdej położyć dużą bezę lub po 3 małe beziki. Odstawić aż masa zastygnie. Najlepsze tego samego i następnego dnia, później pozostawione na wierzchu lekko obsychają.

Smacznego :)

Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 180 min
Zaawansowany
Porcje: 9

Dzisiaj zapraszam Was na chrupiące babeczki czekoladowe z nugatową czapą. :) Rrobi się je nietypowo jak na babeczki, do ciasta nie dodaje się żółtek, ani żadnego tłuszczu, mąki dajemy tylko odrobinę, a zastępujemy ją zmielonymi orzechami. Zapach jaki roznosi się podczas pieczenia, bezcenny :)... a smak… jeśli lubicie nutellę będziecie w siódmym niebie. :) A połączenie muffinek z masą nugatową i chrupiącą bezą… tego nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować. :) Polecam Wam bardzo! Źródło przepisu: „Sól i Pieprz” nr 1-2/2012 z drobnymi zmianami.

IMG_3599.JPG IMG_3621.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kachajek Kachajek
    2012-06-25 10:59:04

    Pysznosci!A mam prośbę - mogłaby Pani podać ten przepis na nugat? Bo cały, który miałam własnie spoczywa na tych babeczkach, a u mnie w mieście ciężko bardzo go dostać.Z góry dziękuje :)

    Twój komentarz
  • Soul and Pepper Soul and Pepper
    2012-03-14 14:38:43

    byłbym w stanie zrezygnować z obiadu na rzecz takich babeczek ;)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-03-10 18:57:32

    Bardzo oryginalne!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-07 21:09:16

    @Anonimowy - mam tu na myśli tradycyjny nugat suchy (dlatego rozpuszczamy go w kąpieli wodnej). W sumie jest łatwy też do przygotowania w domu, w razie zainteresowania mogę podać przepis. Oczywiście można też skorzystać ze sklepowego. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-07 14:16:45

    Jaki nugat do tego mam kupic?

    Slysze o masie nugatowej ale czy robi sie ja z suchego nugatu np z orzechami?

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-03-06 18:17:21

    już dla samej masy nugatowej dałabym się pokroić. :D

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-03-06 18:17:21

    już dla samej masy nugatowej dałabym się pokroić. :D

    Twój komentarz
  • Eat with gusto! Eat with gusto!
    2012-03-06 15:01:47

    Pysznie wyglądają. :)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-06 14:38:33

    są prześliczne! a połączenie smaków.. pyszności :)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-03-06 13:44:35

    obłędnie pysznie!

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-03-06 13:07:30

    Przepiękne babeczki, jak również ciekawy przepis na ich wykonanie, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-06 12:46:08

    poproszę jedną:) teraz , na taki mały smutek:)

    Twój komentarz
  • Mr. & Mrs. Sandman Mr. & Mrs. Sandman
    2012-03-06 12:09:47

    Patrzę i podziwiam, patrzę i podziwiam. Nie mogę się od nich oderwać :)

    Twój komentarz
  • Mr. & Mrs. Sandman Mr. & Mrs. Sandman
    2012-03-06 12:09:47

    Patrzę i podziwiam, patrzę i podziwiam. Nie mogę się od nich oderwać :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-03-06 10:36:58

    Przesliczne! Chetnie porwalabym jedna do kawy :)

    Twój komentarz
  • Miss Disorderly Miss Disorderly
    2012-03-06 09:25:56

    Są przecudowne. Jedne z najpiękniejszych jakie widziałam. I myślę, że gdy nadejdzie dzień słabości to takie zrobię :)

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-03-06 08:14:14

    Piękne babeczki, super wyglądają :)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-03-06 07:42:30

    Rozkosznie wyglądają

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-06 07:20:37

    Obłędne babeczki;) Wyglądają bardzo bogato, myślę, że taka jedna zaspokoiła by największego łakomczucha;)

    Twój komentarz
  • judik judik
    2012-03-06 06:57:46

    Jakie śliczne, wysokie:) A jak pięknie udekorowane!:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-03-06 06:39:39

    Wyglądaja rewelacyjne, pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam takie orzechowe wypieki!

    PS. Chochlik wdarł się w nazwe posta ;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-06 05:58:07

    Ale piękne są te babeczki! Częstuję się jedną na śniadanie:)

    Twój komentarz

Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą

Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 180 min

Poziom trudności: Zaawansowany

Ilość porcji: 9

Opis

Dzisiaj zapraszam Was na chrupiące babeczki czekoladowe z nugatową czapą. :) Rrobi się je nietypowo jak na babeczki, do ciasta nie dodaje się żółtek, ani żadnego tłuszczu, mąki dajemy tylko odrobinę, a zastępujemy ją zmielonymi orzechami. Zapach jaki roznosi się podczas pieczenia, bezcenny :)... a smak… jeśli lubicie nutellę będziecie w siódmym niebie. :) A połączenie muffinek z masą nugatową i chrupiącą bezą… tego nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować. :) Polecam Wam bardzo! Źródło przepisu: „Sól i Pieprz” nr 1-2/2012 z drobnymi zmianami.

Składniki

  • Składniki 12 szt. (lub 8-9 szt. wysokich):

    Ilość Składnik
    mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    mielonych orzechów laskowych ( w oryginaleorzechy włoskie)
    białek
    cukru pudru
    drobno startej gorzkiej czekolady
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka
    octu winnego
    drobnego cukru
    kakao
  • Masa nugatowa (można zastąpić kremem nugatowym):

    Ilość Składnik
    masła
    kakao
    100 g nugatu domowego lub ze sklepu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder. Dodać mąkę z orzechami i startączekoladę, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ¾ wysokości (muffinki ładnie wyrastają). Piec15-20 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam w 180°C z termoobiegiem), na złotobrązowy kolor. Temperaturępiekarnika zmniejszyć do 180° (z termoobiegiem do 160°C). Muffinki piec jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Temperaturę zmniejszyć do 80-100°C.

Bezy:

Białka ubić na bardzo sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania dodać ocet, dalej ubijać, następnie dodawać po jednej łyżce cukier, na końcu dodać kakao, masa powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć12 dużych lub 36 malutkich bezików (ewentualnie ze 2 więcej do testowania podczas suszenia). Suszyć w lekko uchylonym piekarniku około 2-3 godzin -duże(po 2 godzinach sprawdzając czy konsystencja już nam odpowiada), 1-2 godzin małe. Czas zależy też od tego czy lubimy bezy suche w środku czy lekko ciągnące. Gotowe delikatnie oderwać od papieru, wystudzić.

Masa nugatowa:

Masło pokroić w mała kostkę i dokładnie utrzeć z kakao. Nugat rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło kakaowe i mieszać, aż się roztopi. Masę lekko wystudzić i wyłożyć na muffinki. Na wierzchu każdej położyć dużą bezę lub po 3 małe beziki. Odstawić aż masa zastygnie. Najlepsze tego samego i następnego dnia, później pozostawione na wierzchu lekko obsychają.

Smacznego :)