Kruche babeczki z toffi i czekoladą

Przyg: 30 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
kruche%20babeczki%20z%20toffi.JPG

Składniki:

  • Ciasto kruche: (na 30-40 małych babeczek)

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
  • Nadzienie toffi:*

    Ilość Składnik
    masła
    brązowego cukru
    skondensowanego słodzonego mleka z puszki
  • Czekoladowe nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (jeśli ciasto będzie się kleić lekko podsypać mąką, nie za dużo). Wyciąć koła większe o ok. 1 cm od foremek i wylepiać nimi natłuszczone wcześniej (najlepiej roztopionym masłem) foremki. Wystający wierzch ciasta przyciąć ostrym nożem, żeby zrównał się z foremkami.

Piec około 10-12 minut w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem wystarczy 180 °C) aż ciasteczka ładnie się zrumienią.

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z foremek.

Nadzienie toffi:

Do rondla z grubym dnem włożyć masło, cukier, dodać mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok. 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gotowe nadzienie nałożyć do babeczek (po 1 czubatej łyżeczce do babeczki) .

Czekoladowy ganache:

Śmietankę mocno podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć (nie gotować, bo się zwarzy). Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie wymieszać. Wyłożyć po 1-1,5 łyżeczki do babeczek. Babeczki odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 30

Banalne w przygotowaniu babeczki z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta. W smaku i aromacie delikatna waniliowa nuta. Nadziane masą toffi lub kajmakową (co kto woli) i czekoladowym ganache. Niewielkie, na dwa, trzy kęsy, ale tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednej. :) Bardzo polecam. :)

kruche%20babeczki%20z%20toffi2.JPG kruche%20babeczki%20z%20toffi3.JPG kruche%20babeczki%20z%20toffi4.JPG kruche%20babeczki%20z%20toffi5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-02-12 08:05:06

    Ta nadgryziona babeczka na jednym ze zdjęć-rewelacja! Niesamowicie kuszące te maleństwa:)Śliczne babeczki w wersji mini.

    Twój komentarz
  • Irenka Irenka
    2014-02-10 16:17:57

    Wyglądają po prostu wspaniale, na pewno niedługo je zrobię :)

    Twój komentarz

Kruche babeczki z toffi i czekoladą

Kruche babeczki z toffi i czekoladą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Banalne w przygotowaniu babeczki z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta. W smaku i aromacie delikatna waniliowa nuta. Nadziane masą toffi lub kajmakową (co kto woli) i czekoladowym ganache. Niewielkie, na dwa, trzy kęsy, ale tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednej. :) Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Ciasto kruche: (na 30-40 małych babeczek)

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
  • Nadzienie toffi:*

    Ilość Składnik
    masła
    brązowego cukru
    skondensowanego słodzonego mleka z puszki
  • Czekoladowe nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (jeśli ciasto będzie się kleić lekko podsypać mąką, nie za dużo). Wyciąć koła większe o ok. 1 cm od foremek i wylepiać nimi natłuszczone wcześniej (najlepiej roztopionym masłem) foremki. Wystający wierzch ciasta przyciąć ostrym nożem, żeby zrównał się z foremkami.

Piec około 10-12 minut w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem wystarczy 180 °C) aż ciasteczka ładnie się zrumienią.

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z foremek.

Nadzienie toffi:

Do rondla z grubym dnem włożyć masło, cukier, dodać mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok. 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gotowe nadzienie nałożyć do babeczek (po 1 czubatej łyżeczce do babeczki) .

Czekoladowy ganache:

Śmietankę mocno podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć (nie gotować, bo się zwarzy). Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie wymieszać. Wyłożyć po 1-1,5 łyżeczki do babeczek. Babeczki odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)