Tort jagodowo-cytrynowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm2_IMG_9896.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    ksylitolu lub erytrytolu
    mąki kukurydziana (orkiszowa lub jaglana), można dać też zwykłą pszenną
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jagodowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym naturalnym)
    ksylitolu
    jagód
    żelatyny w proszku
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    ok. 200 ml przestudzonej, posłodzonej erytrytolem herbaty z cytryną (lub inny wg uznania)
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    wody
    żelatyny w proszku
    jagód
    ksylitolu
  • Masa cytrynowo-śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej
    żelatyny w proszku
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    ksylitolu zmielony na puder (można więcej, jeśli wolicie słodsze masy)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodajemy ksylitol/erytrytol, cały czas ubijając do wyczerpania słodzidła (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki mieszamy, przesiewamy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszamy aż masa się dobrze połączy.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładamy i nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. 

Pieczemy w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Jeśli macie dwie jednakowe tortownice o śr. 22 cm można przełożyć ciasto do dwóch, wtedy biszkoptu nie będziecie musieli przekrajać na dwa blaty, w takiej sytuacji ciasto pieczemy około 15-20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


Biszkopt zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. 

Jeden z blatów wkładamy do tortownicy lub podobnie jak ja w wysoką stalową regulowaną obręcz (jest wyższa od tortownicy o jakieś 2-3 cm, więc masy po włożeniu nie sięgają do samego wierzchu.).

Biszkopt nasączamy ponczem.

Masa jagodowa:

Jagody, myjemy i przebieramy, oczyszczone blendujemy razem z ksylitolem/erytrytolem na jednolity, gładki mus. 

Żelatynę moczymy w ok. 3 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na chwilę, żeby napęczniała. Następnie dodajemy do musu jagodowego i podgrzewamy (od czasu do czasu mieszając) aż cała żelatyna się rozpuści, nie gotujemy.

Jogurty przelewamy do miski.  Do masy jagodowej z żelatyną dodajemy ok. 2-3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, mieszamy (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodajemy do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę.

Masę przez chwilę chłodzimy w lodowce lub zamrażarce, tężejącą wykładamy na biszkoptowy spód, wierzch wyrównujemy i wygładzamy szpatułą. Przykrywamy drugim biszkoptem, którego również możemy nasączyć. Wstawiamy do lodówki.

Masa śmietanowo-cytrynowa:

Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol, skórkę i sok z cytryny, miksujemy. 

Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody, pozostawiamy na chwilę, by napęczniała, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy do niej ok 1-2 łyżki śmietanki, by nieco ochłodzić żelatynę, letnią dodajemy do reszty masy śmietanowej. Szybko miksujemy. Wykładamy na biszkopt, wierzch wyrównujemy, wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, by górna masa stężała.

Galaretka jagodowa:

Jagody razem z ksylitolem miksujemy w blenderze na gładka masę. 

Żelatynę zalewamy 1-2 łyżkami zimnej wody, pozostawiam na chwile, by napęczniała.

Zmiksowane jagody przelewamy do rondelka, dodajemy wodę, żelatynę i podgrzewamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści, nie gotujemy. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by galaretka przestygła, wystudzoną, ale nadal płynną polewamy wierzch tortu.

Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 

Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania, gdy masa jest już sztywna dodajemy zmielony ksylitol, miksujemy. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy.

Smacznego :)


Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Kochani jak już wspominałam tutaj zostałam ambasadorką konkursu Festiwal Wypieków organizowanego przez marki Bakalland i Delecta.

Chciałam Was jeszcze raz zachęcić do udziału we wspomnianym konkursie. Jury wybierze 100 najlepszych przepisów i związanych z nimi historii. Po ogłoszeniu wyników wspomnianego konkursu, na jesieni powstanie Wielka Księga z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 zwycięskich historii związanych z wypiekami. Wśród nich może znaleźć się Wasz przepis i historia, dlatego gorąco Was zachęcam do udziału w konkursie. Spieszcie się, bo trwa do 31 lipca. Żeby wziąć w nim udział wystarczy podzielić się swoim przepisem i historią z nim związaną, szczegóły znajdziecie na stronie FestiwalWypieków.pl

A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni. Biszkopt przełożony jest kremową masą jagodową, puszystą masą śmietanowo-cytrynową, a wierzch wieńczy galaretka ze zblendowanych na mus jagód. Przepadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym z Was, którzy podobnie jak ja mają słabość do jagód. Z tymi owocami zresztą związana jest moja mała historia. ;)

Gdy byłam kilkuletnim dzieckiem często jeździłam na część wakacji do dziadków na wieś, dla typowego małego mieszczucha była to nie lada atrakcja. Tyle zwierząt, wokół otaczająca mnie zewsząd piękna przyroda, czas żniw, no i chodzenie do lasu na jagody. :) To uwielbiałam w szczególności. Zbierałam je bez opamiętania, potrafiłam wypatrzeć nawet te skrzętnie ukryte pod listkami na maleńkich krzaczkach, przynosiłyśmy z babcią całe kanki, a nawet wiaderka jagód, a później zaczynało się wspólne szaleństwo jagodowe – robienie pierogów, soków, dżemów, nalewek i nieziemskich konfitur, które wybornie smakowały z racuchami mojej babci. Ależ to wszystko było pyszne. Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale pewnego lata, kiedy przybyło mi kilka wiosen, jak co roku chciałam zbierać wakacyjną porą jagody z moją babcią i nagle się okazało, że już absolutnie się do tego nie nadaje. ;) Bo zaczęłam dostrzegać wszędzie, ale to wszędzie setki, tysiące, a nawet miliony ;) pająków. Czaiły się na niemal na każdym krzaczku. Miedzy gałęziami, na mchu i trawie… i zastanawiałam się jak to możliwe, że wcześniej ich nie widziałam. :D I tak oto skończyły się moje jagodowe wycieczki. Miłość do jagód oczywiście pozostała nadal, ale fobia do pająków była silniejsza i teraz raczej chodzę po jagody na targ, co by oszczędzić sobie przykrych doznań. ;) 

A poniżej już przepis na torcik. :)
zm_IMG_9881.jpg zm_IMG_9935.jpg zm_IMG_9950.jpg zm_IMG_9923.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2017-01-17 10:32:04

    Tort przepyszny! Lekki i orzezwiajacy.

    Twój komentarz
  • Ja Ja
    2016-03-02 21:43:41

    Czy do zrobienia masy jagodowej koniecznie trzeba użyć jogurtu greckiego czy może on być zastąpiony jogurtem naturalnym?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:11:13

      Można użyć zwykłego, gęstego jogurtu naturalnego.

      Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2016-02-10 02:05:51

    Zrobiłam ten tort na urodziny chłopaka, wyszedł rewelacyjnie, ledwo starczyło (a przecież torty zawsze zostają). Był OBLĘDNY!!! Zrobiłam go w Irlandii i ludzie tutaj byli zaskoczeni, że tort może być przepyszny (tutaj tort to tylko masa lukru....). Za miesiąc robię go znów na swoje urodziny, jest troszkę pracochłonny ale warty każdej minuty! Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:12:30

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • Mequi Mequi
    2015-12-23 20:25:43

    Pomimo,ze ciast letnie zrobiłam w niedziele na urodziny męża. Prżepis banalnie prosty dobrze opisany. Jak zwykle udany wypiek bardzo dziękuje! W końcu jakoś wykorzystałam jagody zawetowane latem zeszłego roku ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:13:09

      Cieszę się, że torcik przypadł do gustu. :)

      Twój komentarz
  • kasiammm kasiammm
    2015-09-23 19:06:24

    piękny ten jagodowy kolor,ciekawe czy z jeżynami też by taki wyszedł, jagód nawet mrożonych nigdzie nie mogę kupić a jeżyny akurat mam na działce. Co o tym sądzisz Autorko? ;)

    Twój komentarz
  • GOŚĆ GOŚĆ
    2015-08-24 18:38:58

    czy można użyć jagód zaprawionych?? które są zasypane cukrem i zagotowane w słoikach??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-25 20:11:49

      Myślę, że tak, warto wtedy zmniejszyć ilość cukru lub go pominąć. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ala Ala
    2015-08-24 17:02:43

    czy równie dobrze będą pasować borówki? bo na jagody sezon juz sie skończył :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-25 20:09:12

      Z borówkami torcik będzie mniej wyrazisty, ale również będzie smaczny. Warto jednak pamiętać, że nie uzyska się jednak takiego koloru masy owocowej jak z jagód. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • alka alka
    2015-08-21 13:03:23

    czy pasowałoby zamiast cytryny do masy śmietanowej użyć pomarańczy??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-21 16:04:38

      Pomarańcza może się trochę gryźć z jagodowym smakiem. Można pominąć cytrynę i zostawić samą śmietankową masę.

      Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-08-18 12:16:46

    Witam, mam pytanie czy ten torcik można też zrobic z mrożonych jagód?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-18 20:59:32

      Tak, jak najbardziej, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić.

      Twój komentarz
  • cudny cudny
    2015-07-29 17:55:48

    Kasiu piękny jest! Ja jagód też nie zbieram od dawna, brak czasu powoduje, że w pośpiechu kupuję je na bazarku. :) Dziś właśnie też zakupiłam i będziemy robić z synkiem jagodzianki z Twojego przepisu, są boskie, a na weekend zapowiedziałam już ten torcik, trzymaj kciuki!

    Twój komentarz
  • Lucy Lucy
    2015-07-27 18:48:32

    Pająki jak pająki ja na jagody nie chodze z obawy o kleszcze :(

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2015-07-27 18:44:20

    Piękny koniecznie muszę zrobić!

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2015-07-27 18:30:36

    Kasiu piękne zdjęcia i cudny torcik! Zapisuję przepis do wypróbowania. :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-07-26 00:52:02

    Tort wygląda obłędnie! Elegancki, piękny i na pewno smakuje genialnie. :)

    Pozdrawiam Kasiu :)

    Twój komentarz

Tort jagodowo-cytrynowy

Tort jagodowo-cytrynowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kochani jak już wspominałam tutaj zostałam ambasadorką konkursu Festiwal Wypieków organizowanego przez marki Bakalland i Delecta.

Chciałam Was jeszcze raz zachęcić do udziału we wspomnianym konkursie. Jury wybierze 100 najlepszych przepisów i związanych z nimi historii. Po ogłoszeniu wyników wspomnianego konkursu, na jesieni powstanie Wielka Księga z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 zwycięskich historii związanych z wypiekami. Wśród nich może znaleźć się Wasz przepis i historia, dlatego gorąco Was zachęcam do udziału w konkursie. Spieszcie się, bo trwa do 31 lipca. Żeby wziąć w nim udział wystarczy podzielić się swoim przepisem i historią z nim związaną, szczegóły znajdziecie na stronie FestiwalWypieków.pl

A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni. Biszkopt przełożony jest kremową masą jagodową, puszystą masą śmietanowo-cytrynową, a wierzch wieńczy galaretka ze zblendowanych na mus jagód. Przepadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym z Was, którzy podobnie jak ja mają słabość do jagód. Z tymi owocami zresztą związana jest moja mała historia. ;)

Gdy byłam kilkuletnim dzieckiem często jeździłam na część wakacji do dziadków na wieś, dla typowego małego mieszczucha była to nie lada atrakcja. Tyle zwierząt, wokół otaczająca mnie zewsząd piękna przyroda, czas żniw, no i chodzenie do lasu na jagody. :) To uwielbiałam w szczególności. Zbierałam je bez opamiętania, potrafiłam wypatrzeć nawet te skrzętnie ukryte pod listkami na maleńkich krzaczkach, przynosiłyśmy z babcią całe kanki, a nawet wiaderka jagód, a później zaczynało się wspólne szaleństwo jagodowe – robienie pierogów, soków, dżemów, nalewek i nieziemskich konfitur, które wybornie smakowały z racuchami mojej babci. Ależ to wszystko było pyszne. Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale pewnego lata, kiedy przybyło mi kilka wiosen, jak co roku chciałam zbierać wakacyjną porą jagody z moją babcią i nagle się okazało, że już absolutnie się do tego nie nadaje. ;) Bo zaczęłam dostrzegać wszędzie, ale to wszędzie setki, tysiące, a nawet miliony ;) pająków. Czaiły się na niemal na każdym krzaczku. Miedzy gałęziami, na mchu i trawie… i zastanawiałam się jak to możliwe, że wcześniej ich nie widziałam. :D I tak oto skończyły się moje jagodowe wycieczki. Miłość do jagód oczywiście pozostała nadal, ale fobia do pająków była silniejsza i teraz raczej chodzę po jagody na targ, co by oszczędzić sobie przykrych doznań. ;) 

A poniżej już przepis na torcik. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    ksylitolu lub erytrytolu
    mąki kukurydziana (orkiszowa lub jaglana), można dać też zwykłą pszenną
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jagodowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym naturalnym)
    ksylitolu
    jagód
    żelatyny w proszku
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    ok. 200 ml przestudzonej, posłodzonej erytrytolem herbaty z cytryną (lub inny wg uznania)
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    wody
    żelatyny w proszku
    jagód
    ksylitolu
  • Masa cytrynowo-śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej
    żelatyny w proszku
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    ksylitolu zmielony na puder (można więcej, jeśli wolicie słodsze masy)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodajemy ksylitol/erytrytol, cały czas ubijając do wyczerpania słodzidła (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki mieszamy, przesiewamy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszamy aż masa się dobrze połączy.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładamy i nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. 

Pieczemy w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Jeśli macie dwie jednakowe tortownice o śr. 22 cm można przełożyć ciasto do dwóch, wtedy biszkoptu nie będziecie musieli przekrajać na dwa blaty, w takiej sytuacji ciasto pieczemy około 15-20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


Biszkopt zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. 

Jeden z blatów wkładamy do tortownicy lub podobnie jak ja w wysoką stalową regulowaną obręcz (jest wyższa od tortownicy o jakieś 2-3 cm, więc masy po włożeniu nie sięgają do samego wierzchu.).

Biszkopt nasączamy ponczem.

Masa jagodowa:

Jagody, myjemy i przebieramy, oczyszczone blendujemy razem z ksylitolem/erytrytolem na jednolity, gładki mus. 

Żelatynę moczymy w ok. 3 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na chwilę, żeby napęczniała. Następnie dodajemy do musu jagodowego i podgrzewamy (od czasu do czasu mieszając) aż cała żelatyna się rozpuści, nie gotujemy.

Jogurty przelewamy do miski.  Do masy jagodowej z żelatyną dodajemy ok. 2-3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, mieszamy (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodajemy do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę.

Masę przez chwilę chłodzimy w lodowce lub zamrażarce, tężejącą wykładamy na biszkoptowy spód, wierzch wyrównujemy i wygładzamy szpatułą. Przykrywamy drugim biszkoptem, którego również możemy nasączyć. Wstawiamy do lodówki.

Masa śmietanowo-cytrynowa:

Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol, skórkę i sok z cytryny, miksujemy. 

Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody, pozostawiamy na chwilę, by napęczniała, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy do niej ok 1-2 łyżki śmietanki, by nieco ochłodzić żelatynę, letnią dodajemy do reszty masy śmietanowej. Szybko miksujemy. Wykładamy na biszkopt, wierzch wyrównujemy, wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, by górna masa stężała.

Galaretka jagodowa:

Jagody razem z ksylitolem miksujemy w blenderze na gładka masę. 

Żelatynę zalewamy 1-2 łyżkami zimnej wody, pozostawiam na chwile, by napęczniała.

Zmiksowane jagody przelewamy do rondelka, dodajemy wodę, żelatynę i podgrzewamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści, nie gotujemy. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by galaretka przestygła, wystudzoną, ale nadal płynną polewamy wierzch tortu.

Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 

Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania, gdy masa jest już sztywna dodajemy zmielony ksylitol, miksujemy. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy.

Smacznego :)