Tort dla dziewczynki (z masą z mlecznej czekolady i malin)

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
tort%20na%20chrzest%202.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady
    śmietany kremówki
    malin
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    lekko osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
  • Masa maślana pod cukrowy wierzch:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    800 g plastycznej masy cukrowej
    barwniki spożywcze (u mnie różowy)

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy/formy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić na kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, studzić w tortownicy. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Masa czekoladowo-śmietanowa:

Czekoladę połamać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dolać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).
Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Dodać oczyszczone maliny i bardzo delikatnie wymieszać.

Całość:

Dolny blat biszkoptowy naponczować, wyłożyć na niego połowę masy czekoladowo-śmietanowej, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Rozsmarować na nim pozostała masę śmietanową, przykryć trzecim blatem.

Masa maślana pod cukrowy wierzch:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę maślaną. Posmarować nią wierzch i boki tortu.

Wierzch:

Masę cukrową rozwałkować na dość cienki placek, rozłożyć równomiernie na torcie, boki przyciąć, z pozostałej części zrobić ozdoby.


Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20

Kochani ostatnio bywam tu rzadziej i nie zawsze mam czas, żeby odpisać na Wasze maile, komentarze lub zajrzeć do Was, ale absolutnie nie wynika to z braku moich chęci i mojej złej woli. :) Po prostu mam trochę więcej pracy, a czasu nieco mniej, dodatkowo ostatnio rozchorowała mi się córcia, potem ja zaniemogłam, a teraz, żeby było ciekawiej znów moja córa jest chora. :) Zaległości w publikowaniu postów mam co niemiara i już nazbierało mi się z kilkanaście zaległych przepisów.

Dzisiaj mam dla Was tort, który przygotowałam na specjalne zamówienie mojej przyjaciółki dla jej córeczki Zuzi… Okazją były w tym przypadku chrzciny, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować taki na inną okazję np. urodziny. Jak widać tort jest typowo dla dziewczynki. :) Nie będę się rozpisywała na temat przygotowywania masy cukrowej, ozdób, bo te każdy z Was przygotowuje za pewne ze sprawdzonego przepisu, poza tym można je kupić… Skupię się raczej na bazie, a wiec na tym co było „w środku” :), zwłaszcza, że z wiadomych względów nie mogę Wam pokazać tortu w przekroju. :)

Na środek składał się jasny klasyczny biszkopt, delikatnie nasączony herbacianym ponczem, przełożony masą śmietanową, której główny akcent stanowiła mleczna czekolada. Słodycz łagodziły natomiast maliny, które świetnie sprawdzają się we wszelkich czekoladowych masach. :)

Wierzch i boki tortu posmarowane zostały masą maślaną, która w przeciwieństwie do masy śmietanowej nie rozpuszcza lukru plastycznego. :) Tym razem nie miałam okazji spróbować tortu, ale podobno był pyszny. :)

Przepis własny.

tort%20na%20chrzest.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-07-20 12:25:57

    Witam. Wczoraj nastąpiła u mnie konsumpcja tego pysznego torta. Goście a przede wszystkim córcia zachwyceni. Krem jest wyśmienity, nie za słodki, biszkopt pieknie wyrośniety. Do kremu dodałam maliny i borówki. Nie odważyłam się jednak zrobić masy maślanej i masy cukrowej, zrobiłam więcej kremu i posmarowałam nim wierzch i boki i udekorowałam owocami. Tort jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-21 16:33:31

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-23 14:34:20

    @Aga P - można. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Aga p Aga p
    2013-02-22 18:31:06

    Hej mam pytanie, czy zamiast białej czekolady do kremu można użyć mlecznej lub ciemnej??? Super blog i przepisy ;)Pozdrawiam xxx

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-29 14:37:26

    @Olga - ja robię często z tego przepisu: http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow. Zawsze wychodzi idealna. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Olga Olga
    2012-09-29 13:46:14

    Piękny tort :D Jak można zrobić masę cukrową? Wiem że można kupić w internecie, ale mnie raczej interesują domowe sposoby.Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • izuuki izuuki
    2012-09-12 16:17:17

    Witam, chciałam Ciebie poinformować, że nominowałam Twój blog do The Versatile Blogger Award :-) Więcej szczegółów możesz znaleźć tutaj: http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.htmlPozdrawiam serdecznie,Iza

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-09-12 15:48:19

    Przepiękny ten tort .... pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-11 19:46:17

    Piękny tort! Z pewnością w środku wyglądał równie efektownie i był przepyszny. :)Pozdrawiam Kasiu.:)

    Twój komentarz
  • monia monia
    2012-09-11 14:23:13

    wygląda bardzo fajnie, smakuje pewnie nie gorzej. zbliżają się urodziny mojej córy ale boję się, że nie będę miała czasu na przygotowanie TAKIEJ niespodzianki, więc zaufam chyba jednak Grycanom i przygotuję coś sorbetowego ;)

    Twój komentarz
  • Wojciech Wojciech
    2012-09-11 07:56:23

    Robi wrażenie, brakło by mi chyba żelazowej woli na takie wykończenie

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-09-11 07:23:29

    Tort wygląda ślicznie. Napracowałaś się, nie powiem. Szkoda, że jesteś taka zaganiana:( Zdrówka dla Ciebie i w szczególności dla córci (niestety, to są uroki przedszkola).Pozdrawiam Cię serdecznie!P.S. Popraw sobie literówkę jeszcze w opisie tortu, pod koniec (wierzch i bili tortu) i skasuj p.s

    Twój komentarz

Tort dla dziewczynki (z masą z mlecznej czekolady i malin)

Tort dla dziewczynki (z masą z mlecznej czekolady i malin)

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Forma: 26 cm

Opis

Kochani ostatnio bywam tu rzadziej i nie zawsze mam czas, żeby odpisać na Wasze maile, komentarze lub zajrzeć do Was, ale absolutnie nie wynika to z braku moich chęci i mojej złej woli. :) Po prostu mam trochę więcej pracy, a czasu nieco mniej, dodatkowo ostatnio rozchorowała mi się córcia, potem ja zaniemogłam, a teraz, żeby było ciekawiej znów moja córa jest chora. :) Zaległości w publikowaniu postów mam co niemiara i już nazbierało mi się z kilkanaście zaległych przepisów.

Dzisiaj mam dla Was tort, który przygotowałam na specjalne zamówienie mojej przyjaciółki dla jej córeczki Zuzi… Okazją były w tym przypadku chrzciny, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować taki na inną okazję np. urodziny. Jak widać tort jest typowo dla dziewczynki. :) Nie będę się rozpisywała na temat przygotowywania masy cukrowej, ozdób, bo te każdy z Was przygotowuje za pewne ze sprawdzonego przepisu, poza tym można je kupić… Skupię się raczej na bazie, a wiec na tym co było „w środku” :), zwłaszcza, że z wiadomych względów nie mogę Wam pokazać tortu w przekroju. :)

Na środek składał się jasny klasyczny biszkopt, delikatnie nasączony herbacianym ponczem, przełożony masą śmietanową, której główny akcent stanowiła mleczna czekolada. Słodycz łagodziły natomiast maliny, które świetnie sprawdzają się we wszelkich czekoladowych masach. :)

Wierzch i boki tortu posmarowane zostały masą maślaną, która w przeciwieństwie do masy śmietanowej nie rozpuszcza lukru plastycznego. :) Tym razem nie miałam okazji spróbować tortu, ale podobno był pyszny. :)

Przepis własny.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady
    śmietany kremówki
    malin
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    lekko osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
  • Masa maślana pod cukrowy wierzch:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    800 g plastycznej masy cukrowej
    barwniki spożywcze (u mnie różowy)

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy/formy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić na kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, studzić w tortownicy. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Masa czekoladowo-śmietanowa:

Czekoladę połamać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dolać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).
Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Dodać oczyszczone maliny i bardzo delikatnie wymieszać.

Całość:

Dolny blat biszkoptowy naponczować, wyłożyć na niego połowę masy czekoladowo-śmietanowej, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Rozsmarować na nim pozostała masę śmietanową, przykryć trzecim blatem.

Masa maślana pod cukrowy wierzch:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę maślaną. Posmarować nią wierzch i boki tortu.

Wierzch:

Masę cukrową rozwałkować na dość cienki placek, rozłożyć równomiernie na torcie, boki przyciąć, z pozostałej części zrobić ozdoby.


Smacznego :)