Babka kokosowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0977.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    szczypta soli
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
    jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego
    oleju
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    wiórków kokosowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzka lub deserową)
    śmietanki kremówki
    miękkiego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie 3-4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia babki z wierzchu

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na puszysta jasną masę (powinny potroić objętość). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Stopniowo dodawać jogurt i dalej mieszać. Cieką stróżką wlewać olej, cały czas miksując na średnich obrotach miksera.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników.

Foremkę z kominem o śr. 20 cm (poj. 2 litr) nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową formę wystarczy natłuścić).

Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół), piec około 50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans lub ciut dłużej do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.

Polewa:

Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z garnka, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona (polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca). Nie trzymać zbyt długo na ogniu, bo czekolada zgęstnieje. Lekko przestudzoną polać babkę i ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z kokosem, a jeśli oprószymy ją jeszcze podczas zastygania wiórkami kokosowym, dodatkowo będzie przyjemnie chrupać, a posmak kokosa będzie jeszcze mocniejszy.

IMG_0964.JPG IMG_0987.JPG IMG_1009.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Piotr Piotr
    2015-05-28 08:38:24

    Witam,wczoraj ja zrobiłem .Bajecznie prosto się ją robi.A smak....manifik ;).

    Dziękuje za ten i inne świetne przepisy.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-08 10:35:11

    @Pola - Bardzo się cieszę, że smakowała. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • pola pola
    2014-07-08 10:31:25

    upiekłam ją 24.06, kiedy zostawiłam komentarz i nie bez powodu właśnie piekę drugi raz:)upieczona w keksówce pięknie wyrosła, niestety komin zaginął w akcji i oczywiście został odnaleziony dopiero kiedy ładunek znajdował się w piekarniku;) musiałam ją potrzymać kapkę dłużej, około godziny ale chyba ustawiłam 150 stopni.babka jest ciężka i mokra, a kokos przyjemnie chrupie. ma delikatny aromat ale taka już powinna być babka- niezbyt wyrazista w smaku. cała rodzina (wykluczając mnie oczywiście) zgodnie twierdzi, że średnio lubi babki- w tym mój luby, ale jak to wszyscy skomentowali "średnio lubię ale ta była pyszna" :). dlatego właśnie polecam tą babkę wszystkim łasuchom, jako odmiana od galaretkowych i kremowych, ciężkich dla żołądka ciast :)

    Twój komentarz
  • Pola Pola
    2014-06-24 18:34:08

    właśnie się piecze:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 20:50:29

    @Angela - bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • Angela Angela
    2014-04-15 17:12:18

    Dzisiaj pierwszy raz weszłam na Pani blogu i od razu upiekłam tą babkę :) Jest bardzo dobra!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-14 18:47:30

    Piękna i pyszna kokosowa babka. :)

    Twój komentarz
  • 2014-04-14 12:31:14

    czekolada wygląda przepysznie... :)

    Twój komentarz
  • 2014-04-12 23:27:09

    Prosze o przepis <3

    Twój komentarz
    • 2014-04-13 22:51:28

      ok, dzieki

      Twój komentarz
    • 2014-04-13 22:50:48

      będzie jutro na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2014-04-12 13:28:41

    uwielbiam kokos:)

    Twój komentarz
  • 2014-04-12 12:14:01

    a przepis?nie mogę coś znaleźć :)

    Twój komentarz
    • 2014-04-13 22:47:56

      jeszcze nie ma, dodam dziś w nocy lub jutro rano :)

      Twój komentarz
  • 2014-04-12 09:52:09

    Beda piekne sweta :)))

    Twój komentarz
  • 2014-04-12 08:30:44

    aż ty niedobra ;) no ile tych ciast pysznych ;)) ja zdecydowałam sie na sernik - ale myslę, ze babki po swietach też będą ;) jak waga nie zepsuje sie po tych słodkościach

    Twój komentarz
    • 2014-04-13 22:50:16

      jak się zepsuje to trzeba wyrzucić :D ale w sumie święta to tylko daw dni, więc myślę, że waga pozostanie sprawna :D

      Twój komentarz
  • 2014-04-12 06:54:48

    Oj, lubię kokos:)

    Twój komentarz

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20 cm

Opis

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z kokosem, a jeśli oprószymy ją jeszcze podczas zastygania wiórkami kokosowym, dodatkowo będzie przyjemnie chrupać, a posmak kokosa będzie jeszcze mocniejszy.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    szczypta soli
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
    jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego
    oleju
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    wiórków kokosowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzka lub deserową)
    śmietanki kremówki
    miękkiego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie 3-4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia babki z wierzchu

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na puszysta jasną masę (powinny potroić objętość). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Stopniowo dodawać jogurt i dalej mieszać. Cieką stróżką wlewać olej, cały czas miksując na średnich obrotach miksera.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników.

Foremkę z kominem o śr. 20 cm (poj. 2 litr) nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową formę wystarczy natłuścić).

Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół), piec około 50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans lub ciut dłużej do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.

Polewa:

Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z garnka, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona (polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca). Nie trzymać zbyt długo na ogniu, bo czekolada zgęstnieje. Lekko przestudzoną polać babkę i ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)