Babka limonkowa na maślance

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0278.JPG

Składniki:

  • Ciasto:*:

    Ilość Składnik
    limonki
    220 g masła, miękkiego
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    drobnego cukru do wypieków
    duże jajka
    mąki
    proszku do pieczenia
    maślanki
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z limonki
    odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania

Limonki dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą, wytrzeć do sucha. Skórkę z limonek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Z obu owoców wycisnąć sok, odstawić na bok.

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą białą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować (kolejne oddajemy, gdy to wcześniej dodane dobrze połączy się z masą maślaną). Dodać skórkę z limonki, wymieszać.

W drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodawać mąkę na przemian z maślanką i sokiem z limonki (2-3 łyżki soku zostawiamy do lukru), miksować na średnich obrotach lub mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką (silikonową wystarczy natłuścić). Przełożyć do niej ciasto, Wierzch wyrównać. Piec około 40-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu warto podnieść temperaturę do 175-180°C). Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans w formie, by nieco przestygła, po tym czasie wyjąć na kratkę i pozostawić ja na niej do całkowitego wystudzenia.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z limonki i odrobiną gorącej wody, utrzeć dość gęsty lukier. Można dodać kroplę jasnozielonego barwnika spożywczego w żelu. Polukrować.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową i żebyśmy nie przesadzili ze zbyt długim miksowaniem ciasta w końcowym etapie przygotowania. Babka wychodzi miękka, puszysta i nie za sucha. Odrobinę przypomina babkę piaskową, ale jest jednak nieco cięższa i bardziej wilgotna. W cieście wyczuwamy delikatny aromat i posmak limonki. Polecam nie tylko na Wielkanoc. :)

babkalimonkowa2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-04-19 14:26:16

    Do mojej też zrobiłam zielony lukier, wygląda pysznie ;)

    Twój komentarz
  • 2014-04-01 14:30:53

    Cudowna! Zapraszamy do zgłoszenia przepisu w naszym konkursie: https://www.facebook.com/SMGostyn/app_223311921196816

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-03-22 14:53:32

    Piękny ma kolor!

    Twój komentarz
  • 2014-03-22 14:21:06

    Pięknie to wygląda :) Wiosna na całego :)

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-03-22 10:45:03

    Już w kwietniu zacznę testować wszystkie babki jakie znalazłam żeby znależć idealne na Wielkanoc .

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2014-03-22 06:37:57

    Wspaniale wygląda. Też zaczyna się u mnie szał na babki :)

    Twój komentarz
  • 2014-03-21 20:08:42

    mniam,mniam

    Twój komentarz
  • 2014-03-21 19:53:07

    skąd wiedziałaś, że mam maślankę? :D

    Twój komentarz
    • 2014-03-21 21:59:19

      intuicja? :D

      Twój komentarz
  • 2014-03-21 17:11:21

    I u mnie, tym razem jogurtowa z kawałkami czekolady

    Twój komentarz
  • 2014-03-21 16:11:47

    Super!

    Twój komentarz
  • 2014-03-21 16:10:25

    Widzę ze babki królują u mnie też się już pojawiły

    Twój komentarz

Babka limonkowa na maślance

Babka limonkowa na maślance

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową i żebyśmy nie przesadzili ze zbyt długim miksowaniem ciasta w końcowym etapie przygotowania. Babka wychodzi miękka, puszysta i nie za sucha. Odrobinę przypomina babkę piaskową, ale jest jednak nieco cięższa i bardziej wilgotna. W cieście wyczuwamy delikatny aromat i posmak limonki. Polecam nie tylko na Wielkanoc. :)

Składniki

  • Ciasto:*:

    Ilość Składnik
    limonki
    220 g masła, miękkiego
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    drobnego cukru do wypieków
    duże jajka
    mąki
    proszku do pieczenia
    maślanki
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z limonki
    odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania

Limonki dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą, wytrzeć do sucha. Skórkę z limonek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Z obu owoców wycisnąć sok, odstawić na bok.

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą białą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować (kolejne oddajemy, gdy to wcześniej dodane dobrze połączy się z masą maślaną). Dodać skórkę z limonki, wymieszać.

W drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodawać mąkę na przemian z maślanką i sokiem z limonki (2-3 łyżki soku zostawiamy do lukru), miksować na średnich obrotach lub mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką (silikonową wystarczy natłuścić). Przełożyć do niej ciasto, Wierzch wyrównać. Piec około 40-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu warto podnieść temperaturę do 175-180°C). Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans w formie, by nieco przestygła, po tym czasie wyjąć na kratkę i pozostawić ja na niej do całkowitego wystudzenia.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z limonki i odrobiną gorącej wody, utrzeć dość gęsty lukier. Można dodać kroplę jasnozielonego barwnika spożywczego w żelu. Polukrować.

Smacznego :)