Babka pomarańczowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0479.JPG

Składniki:

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    220 g masła, miękkiego
    drobnego cukru do wypieków
    dużych jajek
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią)
    mąki pszennej (1,5 szklanki)
    skrobi ziemniaczanej (1 szklanka)
    proszku do pieczenia
    skórka starta z 1 średniej pomarańczy, dokładnie umytej i sparzonej
    jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego
    soku wyciśniętego z pomarańczy

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać (kolejne jajko dodajemy gdy uprzednio dodane połączyło się z masa maślaną w jednolitą całość, a masa jest puszysta). **

Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, wymieszać

Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dodać skórkę pomarańczową, jogurt i sok pomarańczowy, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułka tartą formy na babkę (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy).

Piec w piekarniku piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na krajkę i całkowicie wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

*wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, żeby miały jednakową temperaturę

**Nawet jeśli na etapie dodawania jajek masa nam się zwarzy, nie przejmujemy się, po dodaniu mąki i reszty składników masa przybierze właściwą konsystencje i będzie odpowiednio puszysta

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do gustu. Dodatkową zaleta jest stosunkowo proste przygotowanie i fakt, że babka bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam :)

IMG_0487.JPG IMG_0508.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2014-04-05 12:00:08

    Niesamowitą masz formę, taką fantazyjną :) Świetnie ta babka wygląda :)

    Twój komentarz
  • Ola Wilczek Ola Wilczek
    2014-04-05 06:59:17

    Dołączam się do zachwyt.ów nad formą :)

    Twój komentarz
  • Życie z apetytem Życie z apetytem
    2014-04-04 20:33:54

    Masz bardzo ciekawą foremkę babkową, babeczka wygląda bardzo oryginalnie :) A poza tym ja też bardzo lubię cytrusowe smaki, więc jak dla mnie super.

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-04-04 18:37:11

    świetna foremka :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-04 18:20:44

    @Karmelitka - dziękuję :) foremka zakupiona w MniamMniam, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-04 18:20:01

    @Magma - bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-04 18:19:12

    @Italia - tak, można zastąpić. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • italia italia
    2014-04-04 17:48:21

    Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje:-)) Czy skrobie kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną?

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2014-04-04 16:34:36

    piękną masz foremkę - babka wygląda dzięki niej niepowtarzalnie!

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-04-04 12:41:14

    wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym spróbowała:) bardzo lubię twoje przepisy, nie raz już z nich korzystałam i była bardzo zadowolona:)

    Twój komentarz

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do gustu. Dodatkową zaleta jest stosunkowo proste przygotowanie i fakt, że babka bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    220 g masła, miękkiego
    drobnego cukru do wypieków
    dużych jajek
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią)
    mąki pszennej (1,5 szklanki)
    skrobi ziemniaczanej (1 szklanka)
    proszku do pieczenia
    skórka starta z 1 średniej pomarańczy, dokładnie umytej i sparzonej
    jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego
    soku wyciśniętego z pomarańczy

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać (kolejne jajko dodajemy gdy uprzednio dodane połączyło się z masa maślaną w jednolitą całość, a masa jest puszysta). **

Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, wymieszać

Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dodać skórkę pomarańczową, jogurt i sok pomarańczowy, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułka tartą formy na babkę (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy).

Piec w piekarniku piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na krajkę i całkowicie wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

*wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, żeby miały jednakową temperaturę

**Nawet jeśli na etapie dodawania jajek masa nam się zwarzy, nie przejmujemy się, po dodaniu mąki i reszty składników masa przybierze właściwą konsystencje i będzie odpowiednio puszysta