Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3442.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru (dałam brązowy)
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1/2 łyżeczki pasty z wanilii)
    szczypta soli
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    średnie jajko
    torebka budyniu waniliowego bez cukru
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondelku stopić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia.

Śliwki umyć, przepołowić, osuszyć na papierowym ręczniku.

Mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy/ekstrakt, sól i masło. Całość krótko zmiksować - najpierw na najniższych obrotach miksera później na najwyższych, aż powstanie ciasto na kruszonkę (można też zrobić kruszonkę palcami, bez użycia miksera).
Trzy czwarte ciasta wyłożyć na spód tortownicy (o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do wypieków i docisnąć do dna. Na wierzchu ułożyć śliwki.

Polewa:

Trzepaczką wymieszać gęstą śmietanę, jajko, budyń w proszku i cukier na jednolitą masę. Wylać ją na śliwki, a na wierzch wysypać resztę kruszonki.

Pieczenie:

Ciasto piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wyjąć z formy i dalej studzić na kratce (zostawiając ciasto w papierze aż całkowicie wystygnie).

Wystudzone przełożyć na paterę, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje. Wystarczy przygotować kruszonkę, ułożyć na niej śliwki, zalać masą śmietanową i oprószyć resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika. I gotowe, cała filozofia. :) Prawda, że proste? :) A mimo to naprawdę smaczne. Przepis znalazłam w „Łatwe ciasta” Dr. Oetker. Polecam.
IMG_3449.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-06-12 13:25:46

    Czy próbowałaś z innymi owocami np z truskawkami??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-13 20:54:57

      Tak, piekłam je z różnymi owocami (truskawki, maliny, wiśnie, jagody), z truskawkami jest równie pyszne. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • mada mada
    2014-08-26 09:22:31

    Proste,szybkie,przepyszne

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-01 12:26:40

      Bardzo się cieszę, że zasmakowało :)

      Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2014-08-20 17:31:04

    dokładnie....właśnie chciałam zrobić i nie wiem ile masła :(

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2014-08-20 17:30:59

    dokładnie....właśnie chciałam zrobić i nie wiem ile masła :(

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2014-08-20 17:30:54

    dokładnie....właśnie chciałam zrobić i nie wiem ile masła :(

    Twój komentarz
  • taka tam taka tam
    2014-08-16 13:32:53

    nie jest napisane ile masła w składnikach.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-20 22:02:31

      Już dodałam w przepisie. Pozdrawiam!

      Twój komentarz

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje. Wystarczy przygotować kruszonkę, ułożyć na niej śliwki, zalać masą śmietanową i oprószyć resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika. I gotowe, cała filozofia. :) Prawda, że proste? :) A mimo to naprawdę smaczne. Przepis znalazłam w „Łatwe ciasta” Dr. Oetker. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru (dałam brązowy)
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1/2 łyżeczki pasty z wanilii)
    szczypta soli
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    średnie jajko
    torebka budyniu waniliowego bez cukru
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondelku stopić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia.

Śliwki umyć, przepołowić, osuszyć na papierowym ręczniku.

Mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy/ekstrakt, sól i masło. Całość krótko zmiksować - najpierw na najniższych obrotach miksera później na najwyższych, aż powstanie ciasto na kruszonkę (można też zrobić kruszonkę palcami, bez użycia miksera).
Trzy czwarte ciasta wyłożyć na spód tortownicy (o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do wypieków i docisnąć do dna. Na wierzchu ułożyć śliwki.

Polewa:

Trzepaczką wymieszać gęstą śmietanę, jajko, budyń w proszku i cukier na jednolitą masę. Wylać ją na śliwki, a na wierzch wysypać resztę kruszonki.

Pieczenie:

Ciasto piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wyjąć z formy i dalej studzić na kratce (zostawiając ciasto w papierze aż całkowicie wystygnie).

Wystudzone przełożyć na paterę, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)