Pleśniak

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
plesniak.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    żółtek
    ekstraktu/pasty z wanilii
    kakao
  • Masa budyniowa:

    Ilość Składnik
    opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    mleka
    cukru
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru do wypieków (można zastąpić cukrem pudrem)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czerwonej porzeczki
    słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na trzy równe części, do jednej dodać kakao, ponowni szybko wyrobić. Wszystkie trzy części zawinąć oddzielnie w folię i wstawić schować do zamrażalnika na ok godzinę.
Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków.
Jedną część schłodzonego jasnego ciasta zetrzeć na tarce na spód formy, równomiernie rozłożyć na dnie. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
W międzyczasie podgrzać w rondelku dżem z czarnej porzeczki, przetrzeć przez sito.
Przygotować budyń.
Na podpieczonym spodzie (lekko przestudzonym) rozsmarować dżem. Na niego wyłożyć równomiernie jeszcze ciepły budyń, wystudzić. Na warstwę budyniu zetrzeć równomiernie schłodzone ciemne ciasto. Ponownie podpiec całość przez ok. 12 min.
W międzyczasie umyć porzeczki, oddzielić je za pomocą widelca od łodyżek. Wysuszyć na papierowym ręczniku.
Na podpieczone ciemne ciasto wysypać 2-3 łyżki bułki tartej/mąki ziemniaczanej lub kaszy manny, żeby nadmiar soku z owoców został wchłonięty. Wyłożyć równomiernie porzeczki.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodajemy gdy masa jest wyraźnie sztywniejsza - mniej więcej co 30 sekund). Ubijamy na najwyższych obrotach, aż cały cukier zostanie wykorzystany, a masa będzie bardzo sztywna i lśniąca.

Całość:

Pianę wyłożyć na porzeczki, na wierzch zetrzeć ostatnią część schłodzonego ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 ° C (aż wierzch będzie wyraźnie przyrumieniony).


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie. :) Ale u nas w domu to ciasto nie było specjalnie popularne, szczerze mówiąc nie przypominam sobie, by moja babcia je kiedykolwiek robiła, choć przepis ma spisany. :)

Myślałam o tym cieście już od jakiegoś czasu, więc gdy tylko zobaczyłam na targu porzeczki od razu wiedziałam, jaki los je spotka. :)

Moja wersja pleśniaka wzbogacona jest o warstwę budyniową rozdzielającą jasne i ciemne ciasto oraz o dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz budyniu. Reszta jest wam zapewne znana – dwa jasne i ciemne ciasto kruche, czerwone porzeczki i warstwa bezy. Całość jest przyjemnie krucha, rozpływająca się w ustach, niezbyt słodka. Nie jestem wielką fanką tego typu ciast a tym bardziej czerwonych porzeczek, ale muszę przyznać, że to przyjemnie mnie zaskoczyło.

plesniak_2.JPG plesniak_3.JPG plesniak_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • bea bea
    2015-07-25 14:45:08

    przepis uwazam jest nie do końca poprawny, blaszka 25 x 25 jest stanowczo za mała, mama piekła ze mną wczoraj i ciasta kruchego wyszło spokojnie na blaszkę 25x30, poza tym budyn z tych propocji to jakaś pomyłka- dwie torebki budyniu na 400ml mleka to glut a nie budyń, dałam ok 600-700ml i dopiero się nadawało do rozprowadzenia na cieście. Teraz to jest dopiero super!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-26 18:27:32

      Blaszkę zmieniłam, bo faktycznie ciasto wychodzi przy takich wymiarach dość wysokie. Natomiast jeśli chodzi o budyń to w przepisie był z mojej winy błąd, moja babci miała zapis 350-400 ml na jeden budyń, a ja zgapiłam się i tak podałam nie uwzględniając tego, że budynie dajemy dwa. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Swoją drogą inne osoby musiały się wcześniej namęczyć przy rozprowadzeniu tego budyniu, bo faktycznie musiał wychodzić straszny glut. :( Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za czujność! No i cieszę się, że po poprawkach smakowało. :)

      Twój komentarz
      • bea bea
        2015-08-31 23:05:45

        będę chyba wielokrotnie powtarzać ten przepis, na mamy imieninach wszyscy się zachwycali i mi tez mega smakował, teraz zrobię na swoje imieniny;)

        Twój komentarz
  • babs babs
    2013-10-16 21:20:50

    absolutely beautiful blog

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-04 17:11:33

    Bardzo lubię pleśniaka ... ten budyń to bardzo fajny pomysł:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-26 23:11:04

    @M - możliwe, że piekarnik dość mocno przypieka od góry i cienka warstwa kruchego ciasta staje się za mocno wypieczona, przez co jest sucha i pewnie też twardsza niż powinna być. Można wierzch ciasta po upływie ok. 20 min przykrywać warstwą papieru do wypieków. Jeśli kruche ciasto pieczone jest w termoobiegu warto z niego zrezygnować i zamienić w przypadku kruchego na grzanie góra/dół (termoobieg wysusza ciasto). Ale może być też tak, że przy grzaniu góra/dół grzałka górna za mocno podpieka, wtedy pod koniec pieczenia warto przestawić piekarnik na samo grzanie dolne. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • m m
    2013-09-26 15:40:16

    pyszne ciasto! zawsze jak scieram górną warstwe ciasta na tarce, to po upieczeniu jest ono takie suche.. :( jak temu zapobiec??

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2013-09-13 19:30:59

    Ja często robię pleśniaka i zawsze z czarną porzeczką, szybkie i smaczne ciasto:)budyń jest ciekawym dodatkiem wypróbuję... pozdrawiam

    Twój komentarz
  • majka majka
    2013-09-02 09:05:57

    Wyglada przepysznie! Ja znam to ciasto, moja mama zawsze je robila z dodatkiem jablek. Z porzeczkami jeszcze nie jadlam. A dodatek budyniu na pewno sprawil, ze ciasto jest jeszcze pyszniejsze :)Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-08-31 18:43:04

    W moim domu pleśniak występował zazwyczaj ze śliwkami i znikał, zanim zdążył wystygnąć (a często nawet zanim mama zdążyła posypać go cukrem pudrem). W tym roku mieliśmy to ciasto tylko raz - w wersji z rabarbarem. Z porzeczką nie jadłam nigdy. :)

    Twój komentarz
  • jola8000 jola8000
    2013-08-31 09:29:17

    Jaki smakowity a czerwona porzeczka dodaje mu uroku :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-08-31 08:14:41

    U mnie też pleśniak pojawia się bardzo rzadko, ale patrząc na Twój wypiek, z chęcią go upiekę;)

    Twój komentarz

Pleśniak

Pleśniak

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x30 cm

Opis

To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie. :) Ale u nas w domu to ciasto nie było specjalnie popularne, szczerze mówiąc nie przypominam sobie, by moja babcia je kiedykolwiek robiła, choć przepis ma spisany. :)

Myślałam o tym cieście już od jakiegoś czasu, więc gdy tylko zobaczyłam na targu porzeczki od razu wiedziałam, jaki los je spotka. :)

Moja wersja pleśniaka wzbogacona jest o warstwę budyniową rozdzielającą jasne i ciemne ciasto oraz o dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz budyniu. Reszta jest wam zapewne znana – dwa jasne i ciemne ciasto kruche, czerwone porzeczki i warstwa bezy. Całość jest przyjemnie krucha, rozpływająca się w ustach, niezbyt słodka. Nie jestem wielką fanką tego typu ciast a tym bardziej czerwonych porzeczek, ale muszę przyznać, że to przyjemnie mnie zaskoczyło.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    żółtek
    ekstraktu/pasty z wanilii
    kakao
  • Masa budyniowa:

    Ilość Składnik
    opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    mleka
    cukru
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru do wypieków (można zastąpić cukrem pudrem)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czerwonej porzeczki
    słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na trzy równe części, do jednej dodać kakao, ponowni szybko wyrobić. Wszystkie trzy części zawinąć oddzielnie w folię i wstawić schować do zamrażalnika na ok godzinę.
Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków.
Jedną część schłodzonego jasnego ciasta zetrzeć na tarce na spód formy, równomiernie rozłożyć na dnie. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
W międzyczasie podgrzać w rondelku dżem z czarnej porzeczki, przetrzeć przez sito.
Przygotować budyń.
Na podpieczonym spodzie (lekko przestudzonym) rozsmarować dżem. Na niego wyłożyć równomiernie jeszcze ciepły budyń, wystudzić. Na warstwę budyniu zetrzeć równomiernie schłodzone ciemne ciasto. Ponownie podpiec całość przez ok. 12 min.
W międzyczasie umyć porzeczki, oddzielić je za pomocą widelca od łodyżek. Wysuszyć na papierowym ręczniku.
Na podpieczone ciemne ciasto wysypać 2-3 łyżki bułki tartej/mąki ziemniaczanej lub kaszy manny, żeby nadmiar soku z owoców został wchłonięty. Wyłożyć równomiernie porzeczki.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodajemy gdy masa jest wyraźnie sztywniejsza - mniej więcej co 30 sekund). Ubijamy na najwyższych obrotach, aż cały cukier zostanie wykorzystany, a masa będzie bardzo sztywna i lśniąca.

Całość:

Pianę wyłożyć na porzeczki, na wierzch zetrzeć ostatnią część schłodzonego ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 ° C (aż wierzch będzie wyraźnie przyrumieniony).


Smacznego :)