Jesienna tarta śliwkowo-jabłkowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g mocno schłodzonego masła
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Połowa z jabłkami:

    Ilość Składnik
    budyń malinowy z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka)
    kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
    cynamonu
  • Połowa ze śliwkami:

    Ilość Składnik
    budyń cappuccino z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka) - można zastąpić waniliowym lub śmietankowym
    dojrzałych węgierek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    przezroczysta glazura do ciast (można pominąć)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o śr. 26 cm), ciasto przykryć delikatnie papierem do pieczenia obciążyć fasolą/grochem lub kulkami ceramicznymi. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C . Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i papier.

Całość:

Na połowę tarty wyłożyć budyń malinowy, na drugą część cappuccino (waniliowy lub śmietankowy). Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość grube plasterki. Wyłożyć na budyniu malinowym. Ewentualnie oprószyć cynamonem. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, wyłożyć wnętrzem do góry na połowie z budyniem cappuccino.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem 170°C) około 30-35 minut. Wyjąć, przestudzić w formie. Polać glazurą do ciast.

Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ramach kompromisu powstała tarta jabłkowo-śliwkowa. :) Jednak śliwki nie zostały połączone z jabłkami, co to, to nie. :) Jabłka grzecznie powędrowały na jedną stronę ciasta, a śliwki na drugą. Antonówki połączyłam z budyniem malinowym i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne połączenie, natomiast śliwki nieco egzotycznie połączyłam z budyniem cappuccino, co dało naprawdę fajne wrażenia smakowe. Całość została podpieczona, a po ostudzeniu polana glazurą do ciast. Jako baza ciasto kruche, które wręcz rozpływa sie w ustach.

Bardzo polecam!

tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_3.JPG tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_2.JPG tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_5.JPG tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_6.JPG tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_7.JPG tarta%20jesienna%20jablokow-sliwkowa_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • maja maja
    2012-10-25 09:59:21

    Bardzo nam smakowała. Na pewno do powtórzenia. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-09-30 14:41:12

    ale pieknie sie prezentuje, te jesienne smaki maja cos w sobie:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-29 14:04:41

    Bardzo smakowite zestawienie:) ...muszę sie rozjrzeć za budyniem cappucino, bo nie widziałam jeszcze takowego:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2012-09-28 12:49:51

    Wygląda świetnie, bardzo jesiennie, a do tego to wspaniała propozycja, kiedy nie możemy zdecydować się na jeden smak tarty ;)

    Twój komentarz
  • Shiral Shiral
    2012-09-28 10:29:44

    Raz z jabłuszkiem, raz z śliweczką, tarta kapitalna!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-09-28 09:46:16

    Super pomysł i świetne smaki! Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-09-28 08:18:26

    Super pomysł z tym podziałem tarty :) każdy bierze swoją ulubioną wersję :) gorzej jak by każdy chciał spróbować obu, jeszcze by mogło braknąć!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-28 04:45:15

    Piękna tarta ! Fajnie ją zrobiłaś tak pół na pół. Chyba smakowałyby mi obie. Co ja plotę -chyba? Na pewno! :)Pyszna. Pozdrawiam.

    Twój komentarz

Jesienna tarta śliwkowo-jabłkowa

Jesienna tarta śliwkowo-jabłkowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ramach kompromisu powstała tarta jabłkowo-śliwkowa. :) Jednak śliwki nie zostały połączone z jabłkami, co to, to nie. :) Jabłka grzecznie powędrowały na jedną stronę ciasta, a śliwki na drugą. Antonówki połączyłam z budyniem malinowym i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne połączenie, natomiast śliwki nieco egzotycznie połączyłam z budyniem cappuccino, co dało naprawdę fajne wrażenia smakowe. Całość została podpieczona, a po ostudzeniu polana glazurą do ciast. Jako baza ciasto kruche, które wręcz rozpływa sie w ustach.

Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g mocno schłodzonego masła
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Połowa z jabłkami:

    Ilość Składnik
    budyń malinowy z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka)
    kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
    cynamonu
  • Połowa ze śliwkami:

    Ilość Składnik
    budyń cappuccino z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka) - można zastąpić waniliowym lub śmietankowym
    dojrzałych węgierek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    przezroczysta glazura do ciast (można pominąć)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o śr. 26 cm), ciasto przykryć delikatnie papierem do pieczenia obciążyć fasolą/grochem lub kulkami ceramicznymi. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C . Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i papier.

Całość:

Na połowę tarty wyłożyć budyń malinowy, na drugą część cappuccino (waniliowy lub śmietankowy). Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość grube plasterki. Wyłożyć na budyniu malinowym. Ewentualnie oprószyć cynamonem. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, wyłożyć wnętrzem do góry na połowie z budyniem cappuccino.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem 170°C) około 30-35 minut. Wyjąć, przestudzić w formie. Polać glazurą do ciast.

Smacznego. :)