Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki jaglanej
    ksylitolu lub erytrytolu
    zimnego masła
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny (można pominąć lub zastąpić aromatem cytrynowym)
    średnie jajko
    zimnego mleka
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    twarogu, zmielonego
    mleka krowiego lub roślinnego
    ksylitolu mielonego
    mąki ziemniaczanej
    jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z ksylitolem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz jajko, opcjonalnie 1-2 łyżki  mleka. zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 h. Formę natłuścić, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi; u mnie forma do tarty o śr. 26 cm). Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min

Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć z wody i przekroić na pół.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Nadzienie:

Twaróg, mleko, żółtka, połowę ksylitolu, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, gdy piana jest już całkowicie sztywna, dodawać stopniowo po 1 łyżce pozostały ksylitol i cały czas miksować. Po dodaniu całego cukru piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć kaszą manną lub bułką tartą, wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu ułożyć oczyszczone wcześniej truskawki.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 175-180°C, aż masa serowa się zetnie (uważając pod koniec pieczenia, żeby się za mocno nie przyrumieniła).
Po upieczeniu studzić w formie.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem.

Kruchy, rozpływający się w ustach spód, serowe nadzienie z lekko cytrusową nutą i niezawodne w tym połączeniu truskawki. Ciacho nie za słodkie, w smaku nieco przypominające cytrusowy serniczek na kruchym spodzie. Dla nas był to miły powiew lata. Idealna tarta na niezobowiązujące spotkania lub do popołudniowej herbaty. Polecam. :)

tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_4.JPG tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_6.JPG tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_7.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • tuncia11 tuncia11
    2016-07-28 11:12:37

    To już koncoweczka:)

    Twój komentarz
  • tuncia11 tuncia11
    2016-07-28 11:06:11

    Witam

    upiekłam tartę już po raz drugi w tym tygodniu (pierwsza poszła na imprezę .....i nie spróbowałam jej nawet :( ).

    Wybrałam maliny z braku truskawek i dorzuciłam więcej sera 500g dałam. Tarta jest jak najwyższej klasy serniczek. Przepyszna, dzieci sa zachwycone. Piekę już z Tobą któreś ciasto z kolei i sa rewelacyjne. Strona jest świetna teraz, gdy mozna zmieniać proporcje na różne blachy. SUUUUPPPPEEERRR. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-28 18:05:49

      Bardzo się cieszę, ze tarta przypadła do gustu! :)

      Twój komentarz
  • gizi_s gizi_s
    2015-06-18 23:04:56

    To kolejny wypiek, który testuje z Twojego bloga i moja pierwsza w życiu tarta -jest pyszna i ten kruchy, maślany spód.....pycha! uwielbiam Twoje przepisy, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-05 21:00:27

    @Amatorka - można zwiększyć, tylko proporcjonalnie zwiększyłabym też resztę składników nadzienia. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Amatorka Amatorka
    2014-07-05 14:33:54

    Czy mogę zwiększyć ilość sera do 500g? Muszę go jakoś wykorzystać a brakuje mi pomysłów, co zrobić z tym, co zostanie.

    Twój komentarz
  • agag agag
    2014-06-23 18:46:54

    Melduję, że wczoraj zrobiłam, pycha! Ciasta jakoś tak dużo wyszło, więc skorzystałam z większej formy - średnica 29,5 cm i wyszło super, tak jakby akurat. Martwiłam się, że nie wyjdzie, bo piana nie chciała się zrobić "bardzo sztywna" ale masa i tak świetnie się ścięła. Rozsmarowałam na wierzchu troszkę bitej śmietany i przybrałam truskawkami dopiero po wyjęciu z piekarnika. Zastanawiam się tylko, czy nie warto najpierw ciasto w formie podpiec w piekarniku - spód tak jakby mało wypieczony. Chyba, że tak ma być:) Nam w każdym razie smakowało wspaniale na dzień Ojca, dziękuję za wspaniały przepis!!

    Twój komentarz
  • szyleczko szyleczko
    2014-05-26 12:56:29

    Rewelacyjna! Właśnie upiekłam i czekam aż ostygnie, ale nie mogłam się powstrzymać od spróbowania choćby kawałka gorącej ;) Pozdrowienia!

    Twój komentarz
  • Mmm :) Mmm :)
    2013-07-07 18:31:49

    Pycha! Upiekłam ją dzisiaj i wyszła pyszna ;) wszyscy znajomi z pracy się zachwycali. Smakuje po prostu jak sernik, a pracy dużo mniej. P.S. Twoje wypieki są cudowne. Będę tu zaglądała regularnie :)

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2013-05-16 09:09:33

    Kasiu zrobiłam ją wczoraj. Wspaniała jest! Smakuje jak cytrynowy serniczek z truskawkami! Pyszności! Dzieciaki uporały się z nią w dwie godzinki. :)) Dzięki za kolejny super przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-15 21:47:22

    @Kwitula - można, ale ja bym je wcześniej rozmroziła i dobrze odsączyła na papierowych ręcznikach

    Twój komentarz
  • kwitula kwitula
    2013-05-15 15:25:07

    można wykorzystać mrożone owoce? czy "woda" z nich zniszczy strukturę?

    Twój komentarz
  • Daniel Daniel
    2013-05-15 13:48:52

    Wygląda smakowicie!:)

    Twój komentarz
  • zolciutkakura zolciutkakura
    2013-05-15 13:32:41

    Mmmm wygląda niesamowicie! Muszę ją upiec :)

    Twój komentarz

Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem.

Kruchy, rozpływający się w ustach spód, serowe nadzienie z lekko cytrusową nutą i niezawodne w tym połączeniu truskawki. Ciacho nie za słodkie, w smaku nieco przypominające cytrusowy serniczek na kruchym spodzie. Dla nas był to miły powiew lata. Idealna tarta na niezobowiązujące spotkania lub do popołudniowej herbaty. Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki jaglanej
    ksylitolu lub erytrytolu
    zimnego masła
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny (można pominąć lub zastąpić aromatem cytrynowym)
    średnie jajko
    zimnego mleka
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    twarogu, zmielonego
    mleka krowiego lub roślinnego
    ksylitolu mielonego
    mąki ziemniaczanej
    jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z ksylitolem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz jajko, opcjonalnie 1-2 łyżki  mleka. zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 h. Formę natłuścić, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi; u mnie forma do tarty o śr. 26 cm). Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min

Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć z wody i przekroić na pół.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Nadzienie:

Twaróg, mleko, żółtka, połowę ksylitolu, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, gdy piana jest już całkowicie sztywna, dodawać stopniowo po 1 łyżce pozostały ksylitol i cały czas miksować. Po dodaniu całego cukru piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć kaszą manną lub bułką tartą, wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu ułożyć oczyszczone wcześniej truskawki.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 175-180°C, aż masa serowa się zetnie (uważając pod koniec pieczenia, żeby się za mocno nie przyrumieniła).
Po upieczeniu studzić w formie.

Smacznego :)