Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny (można pominąć lub zastąpić aromatem cytrynowym)
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu lub twarogu śmietankowego, zmielonego
    mleka
    cukru pudru
    mąki ziemniaczanej
    jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą). Ponownie przez chwilę schłodzić.

Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć z wody i przekroić na pół.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Nadzienie:

Twaróg, mleko, żółtka, połowę cukru pudru, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, gdy piana jest już całkowicie sztywna, dodawać stopniowo po 1 łyżce pozostały cukier i cały czas miksować. Po dodaniu całego cukru piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć kaszą manną lub bułką tartą, wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu ułożyć oczyszczone wcześniej truskawki.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 175-180°C, aż masa serowa się zetnie (uważając pod koniec pieczenia, żeby się za mocno nie przyrumieniła).
Po upieczeniu studzić w formie.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem.

Kruchy, rozpływający się w ustach spód, serowe nadzienie z lekko cytrusową nutą i niezawodne w tym połączeniu truskawki. Ciacho nie za słodkie, w smaku nieco przypominające cytrusowy serniczek na kruchym spodzie. Dla nas był to miły powiew lata. Idealna tarta na niezobowiązujące spotkania lub do popołudniowej herbaty. Polecam. :)

tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_4.JPG tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_6.JPG tarta%20z%20nadzieniem%20serowym%20i%20truskawkami_7.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • tuncia11 tuncia11
    2016-07-28 11:12:37

    To już koncoweczka:)

    Twój komentarz
  • tuncia11 tuncia11
    2016-07-28 11:06:11

    Witam

    upiekłam tartę już po raz drugi w tym tygodniu (pierwsza poszła na imprezę .....i nie spróbowałam jej nawet :( ).

    Wybrałam maliny z braku truskawek i dorzuciłam więcej sera 500g dałam. Tarta jest jak najwyższej klasy serniczek. Przepyszna, dzieci sa zachwycone. Piekę już z Tobą któreś ciasto z kolei i sa rewelacyjne. Strona jest świetna teraz, gdy mozna zmieniać proporcje na różne blachy. SUUUUPPPPEEERRR. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-28 18:05:49

      Bardzo się cieszę, ze tarta przypadła do gustu! :)

      Twój komentarz
  • gizi_s gizi_s
    2015-06-18 23:04:56

    To kolejny wypiek, który testuje z Twojego bloga i moja pierwsza w życiu tarta -jest pyszna i ten kruchy, maślany spód.....pycha! uwielbiam Twoje przepisy, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-05 21:00:27

    @Amatorka - można zwiększyć, tylko proporcjonalnie zwiększyłabym też resztę składników nadzienia. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Amatorka Amatorka
    2014-07-05 14:33:54

    Czy mogę zwiększyć ilość sera do 500g? Muszę go jakoś wykorzystać a brakuje mi pomysłów, co zrobić z tym, co zostanie.

    Twój komentarz
  • agag agag
    2014-06-23 18:46:54

    Melduję, że wczoraj zrobiłam, pycha! Ciasta jakoś tak dużo wyszło, więc skorzystałam z większej formy - średnica 29,5 cm i wyszło super, tak jakby akurat. Martwiłam się, że nie wyjdzie, bo piana nie chciała się zrobić "bardzo sztywna" ale masa i tak świetnie się ścięła. Rozsmarowałam na wierzchu troszkę bitej śmietany i przybrałam truskawkami dopiero po wyjęciu z piekarnika. Zastanawiam się tylko, czy nie warto najpierw ciasto w formie podpiec w piekarniku - spód tak jakby mało wypieczony. Chyba, że tak ma być:) Nam w każdym razie smakowało wspaniale na dzień Ojca, dziękuję za wspaniały przepis!!

    Twój komentarz
  • szyleczko szyleczko
    2014-05-26 12:56:29

    Rewelacyjna! Właśnie upiekłam i czekam aż ostygnie, ale nie mogłam się powstrzymać od spróbowania choćby kawałka gorącej ;) Pozdrowienia!

    Twój komentarz
  • Mmm :) Mmm :)
    2013-07-07 18:31:49

    Pycha! Upiekłam ją dzisiaj i wyszła pyszna ;) wszyscy znajomi z pracy się zachwycali. Smakuje po prostu jak sernik, a pracy dużo mniej. P.S. Twoje wypieki są cudowne. Będę tu zaglądała regularnie :)

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2013-05-16 09:09:33

    Kasiu zrobiłam ją wczoraj. Wspaniała jest! Smakuje jak cytrynowy serniczek z truskawkami! Pyszności! Dzieciaki uporały się z nią w dwie godzinki. :)) Dzięki za kolejny super przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-15 21:47:22

    @Kwitula - można, ale ja bym je wcześniej rozmroziła i dobrze odsączyła na papierowych ręcznikach

    Twój komentarz
  • kwitula kwitula
    2013-05-15 15:25:07

    można wykorzystać mrożone owoce? czy "woda" z nich zniszczy strukturę?

    Twój komentarz
  • Daniel Daniel
    2013-05-15 13:48:52

    Wygląda smakowicie!:)

    Twój komentarz
  • zolciutkakura zolciutkakura
    2013-05-15 13:32:41

    Mmmm wygląda niesamowicie! Muszę ją upiec :)

    Twój komentarz

Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Tarta z nadzieniem serowym i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem.

Kruchy, rozpływający się w ustach spód, serowe nadzienie z lekko cytrusową nutą i niezawodne w tym połączeniu truskawki. Ciacho nie za słodkie, w smaku nieco przypominające cytrusowy serniczek na kruchym spodzie. Dla nas był to miły powiew lata. Idealna tarta na niezobowiązujące spotkania lub do popołudniowej herbaty. Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny (można pominąć lub zastąpić aromatem cytrynowym)
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu lub twarogu śmietankowego, zmielonego
    mleka
    cukru pudru
    mąki ziemniaczanej
    jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą). Ponownie przez chwilę schłodzić.

Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć z wody i przekroić na pół.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Nadzienie:

Twaróg, mleko, żółtka, połowę cukru pudru, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, gdy piana jest już całkowicie sztywna, dodawać stopniowo po 1 łyżce pozostały cukier i cały czas miksować. Po dodaniu całego cukru piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć kaszą manną lub bułką tartą, wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu ułożyć oczyszczone wcześniej truskawki.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 175-180°C, aż masa serowa się zetnie (uważając pod koniec pieczenia, żeby się za mocno nie przyrumieniła).
Po upieczeniu studzić w formie.

Smacznego :)