Tarta twarogowa z truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7245.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    zimnego masła
    cukru pudru
  • Składniki na nadzienie:

    Ilość Składnik
    truskawek
    tłustego twarogu
    jajka
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    tarta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.

Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Jajka sparzyć we wrzątku (nie trzymać w nim dłużej niż chwile). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody). Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.

Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10

Jedna z lepszych tart, jakie jadłam. Połączenie twarogu ze śmietanką, skórką cytrynową, przypomina nieco nadzienie do strucli, a dodatek truskawek orzeźwia i przełamuje słodycz, dając w ustach uczucie harmonii... hmmmm…. rozmarzyłam się. ;) Polecam spróbować.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marlena D Marlena D
    2016-08-07 18:25:04

    Do tego twarogu to cale jajka rozumiem? I nie pieczemy? Tak na surowo? Bo same zoltka to oczywiscie mozna bez pieczenia ale bialka???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-08 18:27:50

      Tak, dajemy całe jajka, tylko trzeba je wcześniej sparzyć. Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • Wiktoria Wiktoria
    2013-09-18 21:03:59

    chyba ślepa jestem, ale w składnikach na nadzienie cukru nie zauważyłam, mam go dodać ile chcę? No i ciasto tak się kleiło, że musiałam wykładać od razu w foremce (chociaż dodałam więcej mąki). Nie polecam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-05 13:56:29

    @Swiecor - trudno powiedzieć czemu tak sie dzieje, może wpływ rodzaju masła lub wielkości jajka (ja daję małe jajko, zeby ciasto nie było za rzadkie). Można też spóbować z samym żółtkiem. Jeśli ciasto jest klejące to można ewentualnie podsypać nieco mąki... Pisząc w przepisie szklanka mąki mam na myśli standardową szklankę o pojemnosci 250 ml, co daje 170 g mąki, może Pani ma mniejszą szklankę? Żeby ciasto w piekarniku nie spływało po ściankach (w niektórych piekarnikach tak sie dzieje) najlepiej wyłożyć na ciasto papier do pieczenia lub folie aluminiową i wysypać na nią po brzegi suchego grochu lub fasoli lub czymś innym co je obciąży, wtedy powinno zachować niezmieniony kształt. Proszę dać znać czy się udało. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • swiecor swiecor
    2012-08-05 11:36:19

    robię już trzecie podejście i za każdym razem ciasto po wyjęciu lodówki jest lepkie i nie da się go rozwałkować. A po rozsmarowaniu na blaszce i upieczeniu ciasto przypomina placek. Jakieś podpowiedzi? co zrobić żeby ciasto było idealne?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-24 16:06:50

    @Asieja, ano pysznie ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-24 16:06:18

    @Karolina, Ale Babka koniecznie wypróbujcie, naprawdę polecam!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-24 15:10:45

    @judik1119, zauberi - dziękuję. :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-24 15:09:26

    @Papaya - pewnie, nawet dwa. ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-24 15:08:22

    @Katarzyna, kuchenne fascynacje, Doctor - dziękuje serdecznie i zapraszam do wypróbowania.

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-06-19 16:57:09

    pysznie zatopione te truskawki!

    Twój komentarz
  • ale babka ale babka
    2011-06-17 07:33:35

    Ser i truskawki = idealne połączenie:) Na pewno spróbuję!

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2011-06-16 13:46:38

    Cudowna ;) Muszę ją koniecznie zrobić! :)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-06-16 13:35:11

    cudnie wygląda!

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-06-16 12:52:10

    Uwielbiam takie tarty-pięknie wygląda:)

    Twój komentarz
  • Papaya Papaya
    2011-06-16 12:03:45

    Wygląda rewelacyjnie. Mogę gryzka ? ^^

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-06-16 11:31:58

    Wygląda bardzo apetycznie! Tak lekko i wakacyjnie :)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-06-16 11:15:17

    Piękna tarta, na pewno smakuje niesamowicie :)

    Twój komentarz
  • Katarzyna Katarzyna
    2011-06-16 11:03:14

    Wspaniała tarta :-)

    Twój komentarz

Tarta twarogowa z truskawkami

Tarta twarogowa z truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

Jedna z lepszych tart, jakie jadłam. Połączenie twarogu ze śmietanką, skórką cytrynową, przypomina nieco nadzienie do strucli, a dodatek truskawek orzeźwia i przełamuje słodycz, dając w ustach uczucie harmonii... hmmmm…. rozmarzyłam się. ;) Polecam spróbować.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    zimnego masła
    cukru pudru
  • Składniki na nadzienie:

    Ilość Składnik
    truskawek
    tłustego twarogu
    jajka
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    tarta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.

Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Jajka sparzyć we wrzątku (nie trzymać w nim dłużej niż chwile). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody). Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.

Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)