Rozkoszny mus czekoladowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_2910.JPG

Składniki:

  • Mus:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    jajka
    schłodzonej śmietanki kremówki
    cukru pudru
    mleka
    1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    wiórki czekolady

Sposób przygotowania

Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!

IMG_2920.JPG IMG_2937.JPG IMG_2915.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2014-09-28 09:56:42

    mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-29 11:57:18

      Tak, jak najbardziej można zrobić dzień wcześniej. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2014-09-28 09:56:37

    mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-23 10:50:51

    @Kasia - wychodzi 5-6 małych pucharków, standardowych cztery. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2014-01-23 08:02:48

    ile pucharków wyjdzie z tego przepisu?

    Twój komentarz
  • Kotek Kotek
    2013-08-11 20:05:21

    Wypróbowałam wyszło przepyszne :) rodzina była zachwycona zjedli od razu. Dodałam do deseru truskawki dzięki temu nie było za słodko

    Twój komentarz
  • Tarja Tarja
    2013-02-13 13:43:35

    Zrobiłam na jutro - walentynki jako prezent dla rodzinki i mojego mężczyzny ;) Zobaczymy czy będzie smakowało ;)

    Twój komentarz
  • Nicola Nicola
    2013-01-09 16:05:33

    Mi to zajelo godzine z groszami :Dzrobilam z dwoch czekolad gorzkich 60 procent kakao ale i tak jest pyszny :D

    Twój komentarz
  • gosia gosia
    2012-11-29 19:26:39

    Robię ten mus już drugi raz i muszę przyznać, że jest fantastyczny. Dzisiaj ukoił moje zszargane nerwy po nieudanych muffinach:) Dla odmiany polecam blog siostry o szyciu i tworzeniu ubrań www.pracowniastroju.com

    Twój komentarz
  • ana ana
    2012-11-07 10:50:40

    Zaraz idę po składniki do sklepu. Córcia i mąż będą zachwyceni dzisiejszym deserem. Oboje są wielbicielami czekolady:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-31 13:47:23

    @Basia - z tego co pamiętam wychodzi około 4 pucharków.

    Twój komentarz
  • basia basia
    2012-08-31 09:22:39

    Ile porcji wyjdzie z tego przepisu ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-13 19:11:48

    @Paaaulina - tak jak najbardziej może być śmietanka 30%.

    Twój komentarz
  • paaaulina paaaulina
    2012-08-13 11:21:16

    A czy do kremu może być śmietana 30%? Czy koniecznie 36% ?

    Twój komentarz
  • owieczka owieczka
    2012-07-21 20:23:59

    smakuje faktycznie obłędnie :) wyszło!!! :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-10 06:55:42

    mmm... ale pycha tylko trzeba dawać mniej cukru pudru bo deser jest diebelnie słodki

    Twój komentarz
  • Gosiaczek Gosiaczek
    2012-03-28 19:00:50

    Świetny! mi wyszło na 5 kieliszków:) polecam taką czekoladę z jak największą ilością kakao :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-23 19:06:12

    @Anonimowy - wychodzi 5-6 pucharków. :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-23 18:38:12

    ciekawi mnie ile porcji wyjdzie;D

    Twój komentarz
  • od-kuchni od-kuchni
    2012-02-04 21:21:25

    Mus czekoladowy "chodzi" za mną już od dłuższego czasu - jak patrzę na Twoje zdjęcia wiem, że nie pozwolę mu "chodzić" za mną wiele dłużej :)

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2012-02-04 20:12:40

    boskie! :D

    Twój komentarz
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-02-04 19:33:05

    śliczny, piękne zdjęcia! Wygląda na bardzo czasochłonny a piszesz że taki ekspresowy:) z pewnością sprawdzę:)))

    Twój komentarz
  • ulcia26 ulcia26
    2012-02-04 15:51:11

    Piękny Na pewno zrobię w najbliższym czasie :)))

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-02-04 14:51:55

    Rzeczywiście rozkoszny ;)Kto by się nie skusił ;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-04 14:36:03

    Cudowny!! Musi obłędnie smakować! I te zdjęcia...

    pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-04 14:35:07

    zjadłabym dosłownie w oka mgnieniu:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-02-04 12:00:27

    wygląda obłędnie... Rany ale bym teraz zjadła taki pucharek.... albo dwa :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-04 11:32:06

    rozkoszny? z pewnością! już sam wygląd na to wskazuje ;]

    Twój komentarz
  • gruszka z fartuszka gruszka z fartuszka
    2012-02-04 09:39:55

    Pięknie się prezentuje! :) A u mnie własnie trwa walentynkowy konkurs - http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html - może warto powalczyć? ;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-04 09:15:46

    Ale cudowny! Wspaniały mus, chętnie bym zjadła :)

    Twój komentarz
  • Eat with gusto! Eat with gusto!
    2012-02-04 08:06:06

    Czekolada i śmietanka kremówka to zdecydowanie moje smaki. Piękne zdjęcia. Apetyczny deser :).

    Twój komentarz
  • nastusia81 nastusia81
    2012-02-04 06:50:24

    Niesamowity deser! Szkoda, że ja jako "ciężarówka" muszę wystrzegać się surowych jajek, bo chętnie spałaszowałabym taką czekoladową rozkosz;)

    Twój komentarz
  • Gotuj z nami! Gotuj z nami!
    2012-02-03 23:38:18

    Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!

    Twój komentarz

Rozkoszny mus czekoladowy

Rozkoszny mus czekoladowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!

Składniki

  • Mus:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    jajka
    schłodzonej śmietanki kremówki
    cukru pudru
    mleka
    1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    wiórki czekolady

Sposób przygotowania

Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego :)