Podwójnie czekoladowe naleśniki z malinami

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
czekoladowe%20nale%C5%9Bniki%20z%20malinami.JPG

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    drobnego cukru do wypieków (można pominąć)
    szczypta soli
    duże jajka
    mleka
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z wanilii
    gorzkiej czekolady (min. 60 proc. kakao)
    kakao
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    malin

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w gorącym mleku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać. Odstawić ciasto na około pół godziny w ciepłe miejsce.

Naleśniki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej olejem patelni (ja rozsmarowuję na patelni odrobinę oleju pędzelkiem silikonowym).

Czekoladę połamać na małe kawałki lub posiekać, rozpuścić razem z kremówka w kąpieli wodnej. Wymieszać, do połączenia się składników. Dodać maliny, Delikatnie wymieszać.

Nadzienie wyłożyć do naleśników, zwinąć wg uznania, polać resztą czekolady, oprószyć cukrem pudrem lub polać musem z malin.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8

Bardzo smaczne naleśniki wg przepisu M. Roux, które robię już od ładnych kilku lat i muszę przyznać, że bardzo nam smakują. Tym razem wzbogaciłam je o dodatek gorzkiej czekolady i kakao, dzięki czemu powstały naleśniki o głębokim czekoladowym smaku i aromacie. Żeby pogłębić czekoladowe doznania, naleśniki podałam tym razem z nadzieniem z czekoladowego ganache i zatopionych w nim malin. Polecam szczególnie na weekendowe, niespieszne śniadanie. Ps. To jedno z ulubionych śniadań mojej córci, które gdyby tylko mogła jadłaby codziennie. :)

czekoladowe%20nale%C5%9Bniki%20z%20malinami_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zenon zenon
    2013-07-19 17:04:26

    Ale naleśników czekoladowych jeszcze nie robiłem. Dodatkowo maliny i sos czekoladowy. Świetne

    Twój komentarz
  • JOlanta Szyndlarewicz JOlanta Szyndlarewicz
    2013-07-03 19:35:29

    powiem tyle: wow ......

    Twój komentarz
  • TEresa TEresa
    2013-07-02 16:37:38

    No cóż wyglądają naprawdę wyśmienicie.

    Twój komentarz
  • Irena Irena
    2013-07-01 08:09:59

    Boskie są, wczoraj na kolacje je robiliśmy. :) Ciasto tak delikatne, że aż rozpływa się w buźce podczas jedzenia, a smak nie do opisania. Dzięki za super prosty i pyszny przepis! Często będziemy do nich wracać!

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2013-07-01 08:07:02

    Kasiu wyglądają genialnie, aż ślinka cieknie!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-30 13:06:14

    Jejku,aleś mi smaku Kasiu narobiła. Cudownie apetyczne naleśniczki. :)Pozdrowienia !

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-06-30 06:52:30

    jeżeli smakują tak cudownie, jak si prezentują, to.. ach, rozkosz pod niebiosa, po prostu!pozdrawiam.

    Twój komentarz

Podwójnie czekoladowe naleśniki z malinami

Podwójnie czekoladowe naleśniki z malinami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Bardzo smaczne naleśniki wg przepisu M. Roux, które robię już od ładnych kilku lat i muszę przyznać, że bardzo nam smakują. Tym razem wzbogaciłam je o dodatek gorzkiej czekolady i kakao, dzięki czemu powstały naleśniki o głębokim czekoladowym smaku i aromacie. Żeby pogłębić czekoladowe doznania, naleśniki podałam tym razem z nadzieniem z czekoladowego ganache i zatopionych w nim malin. Polecam szczególnie na weekendowe, niespieszne śniadanie. Ps. To jedno z ulubionych śniadań mojej córci, które gdyby tylko mogła jadłaby codziennie. :)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    drobnego cukru do wypieków (można pominąć)
    szczypta soli
    duże jajka
    mleka
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z wanilii
    gorzkiej czekolady (min. 60 proc. kakao)
    kakao
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    malin

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w gorącym mleku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać. Odstawić ciasto na około pół godziny w ciepłe miejsce.

Naleśniki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej olejem patelni (ja rozsmarowuję na patelni odrobinę oleju pędzelkiem silikonowym).

Czekoladę połamać na małe kawałki lub posiekać, rozpuścić razem z kremówka w kąpieli wodnej. Wymieszać, do połączenia się składników. Dodać maliny, Delikatnie wymieszać.

Nadzienie wyłożyć do naleśników, zwinąć wg uznania, polać resztą czekolady, oprószyć cukrem pudrem lub polać musem z malin.

Smacznego :)