KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pełnoziarniste ciasto karaibskie

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
pelnoziarniste%20ciasto%20z%20ananasem1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    puszka ananasa w kawałkach (340 g);*
    200 g miękkiego masła
    drobnego brązowego cukru
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    orzechów włoskich, drobno posiekanych
    rodzynek lub innych ulubionych bakalii (można zastąpić też kandyzowanymi owocami, kandyzowanym imbirem, etc.)
    50 ml syropu, w którym zanurzone były ananasy
    ciemnego rumu
    aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Keksówkę o wymiarach ok. 25 x 11 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ananasa odsączyć na papierowych ręcznikach (syropu nie wylewać), jeśli jest w plastrach pokroić na mniejsze kawałki.

Syrop z ananasa połączyć z rumem i ewentualnie z aromatem rumowym. Odstawić na bok.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły, odsączyć na sitku.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, każde następne dodajemy, gdy poprzednio dodane dobrze połączy się z masłem i gdy masa jest jednolita i puszysta.

Obie mąki przesiać do drugiego naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z 2 łyżkami syropu ananasowego zmieszanego z rumem, po każdym dodaniu mąki lub płynów dokładnie ucieramy mikserem masę (gdy dodamy już prawie cała mąkę masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być, jeśli ciężko będzie ją ucierać można dodać 2-3 łyżki syropu z ananasów).

Ananasy i rodzynki obtoczyć w mące i razem z orzechami dodać do masy, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do keksówki. Piec około 60 minut lub dłużej (do momentu, gdy patyczek zanurzony w cieście po wyjęciu będzie suchy).**

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, później wyjąć i studzić na kratce.

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

**Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego dobrze już po ok. 50 minutach sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i zastąpić w całości mąką pełnoziarnistą (dajemy jej wtedy około 50 g mniej), ale trzeba pamiętać, że ciasto będzie wtedy trochę bardziej zbite, odrobinę mniej wyrośnięte i ciut suchsze. Ja robiłam w obu wersjach i każda mi smakuje, ale ja lubię smak wypieków na mące razowej i nie przeszkadza mi, że są odrobinę mniej puszyste.

Ciasto jest dość wilgotne, ananas i syrop nadają mu lekko tropikalną nutę, a rum nieco zaostrza aromat i sprawia, że ciasto staje się bardziej wyraziste. Dla mnie to miła odmiana od cięższych karnawałowych wypieków. Przepis dostałam od sąsiadki (Pani Elu serdecznie dziękuję), wprowadziłam do niego trochę modyfikacji (m.in. zastąpiłam część białej mąki razową, dodałam bakalie i rum) i niech idzie w świat, bo ciacho jest bardzo smaczne. Polecam. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-05-20 21:11:56

    Upiekłam. Musiało posiedzieć w piekarniku o 10 minut dłużej, ale się udało. Gdy będę je piekła następnym razem, na pewno dodam mniej ananasa i rodzynek i upiekę w większej keksówce, bo z tej małej prawie mi się wylewa i źle się kroi. ciasto jest bardzo ciężkie tyle w nim dodatków. Spodziewałam się też bardziej wyrazistego posmaku rumu i ananasa. Następnym razem spróbuję dodać aromat rumowy. Zastanawia mnie jeszcze jak ten przepis wygląda na zwykłej białej mące? Dajemy 400g tortowej, czy może trochę więcej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-21 11:08:13

      Dajemy trochę więcej, bo mąka pełnoziarnista bardziej chłonie płyn. Myślę, że 450-470 g mąki tortowej powinno być w sam raz. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Agata Agata
    2014-01-15 09:05:22

    Ciasto wygląda świetnie, chętnie kiedys je sobie zrobię

    Twój komentarz
  • Joasia R. Joasia R.
    2014-01-14 13:47:39

    mmmmmmmmm ciasto zapowiada się przepysznie, uwielbiam akie bakaliowe smaki :)

    Twój komentarz

Pełnoziarniste ciasto karaibskie

Pełnoziarniste ciasto karaibskie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 11x25 cm

Opis

Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i zastąpić w całości mąką pełnoziarnistą (dajemy jej wtedy około 50 g mniej), ale trzeba pamiętać, że ciasto będzie wtedy trochę bardziej zbite, odrobinę mniej wyrośnięte i ciut suchsze. Ja robiłam w obu wersjach i każda mi smakuje, ale ja lubię smak wypieków na mące razowej i nie przeszkadza mi, że są odrobinę mniej puszyste.

Ciasto jest dość wilgotne, ananas i syrop nadają mu lekko tropikalną nutę, a rum nieco zaostrza aromat i sprawia, że ciasto staje się bardziej wyraziste. Dla mnie to miła odmiana od cięższych karnawałowych wypieków. Przepis dostałam od sąsiadki (Pani Elu serdecznie dziękuję), wprowadziłam do niego trochę modyfikacji (m.in. zastąpiłam część białej mąki razową, dodałam bakalie i rum) i niech idzie w świat, bo ciacho jest bardzo smaczne. Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    puszka ananasa w kawałkach (340 g);*
    200 g miękkiego masła
    drobnego brązowego cukru
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    orzechów włoskich, drobno posiekanych
    rodzynek lub innych ulubionych bakalii (można zastąpić też kandyzowanymi owocami, kandyzowanym imbirem, etc.)
    50 ml syropu, w którym zanurzone były ananasy
    ciemnego rumu
    aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Keksówkę o wymiarach ok. 25 x 11 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ananasa odsączyć na papierowych ręcznikach (syropu nie wylewać), jeśli jest w plastrach pokroić na mniejsze kawałki.

Syrop z ananasa połączyć z rumem i ewentualnie z aromatem rumowym. Odstawić na bok.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły, odsączyć na sitku.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, każde następne dodajemy, gdy poprzednio dodane dobrze połączy się z masłem i gdy masa jest jednolita i puszysta.

Obie mąki przesiać do drugiego naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z 2 łyżkami syropu ananasowego zmieszanego z rumem, po każdym dodaniu mąki lub płynów dokładnie ucieramy mikserem masę (gdy dodamy już prawie cała mąkę masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być, jeśli ciężko będzie ją ucierać można dodać 2-3 łyżki syropu z ananasów).

Ananasy i rodzynki obtoczyć w mące i razem z orzechami dodać do masy, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do keksówki. Piec około 60 minut lub dłużej (do momentu, gdy patyczek zanurzony w cieście po wyjęciu będzie suchy).**

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, później wyjąć i studzić na kratce.

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

**Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego dobrze już po ok. 50 minutach sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

Smacznego :)