Sos karmelowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_2907.JPG

Składniki:

  • Sos:

    Ilość Składnik
    ciemnego cukru muscovado (moża zastąpić jasnym muscovado albo zwykłym brązowym)
    śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
    pasty z wnailii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    masła

Sposób przygotowania

Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając. 
Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić (uwaga bo jest bardzo gorący).

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)
IMG_2878.JPG IMG_2887.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)

Składniki

  • Sos:

    Ilość Składnik
    ciemnego cukru muscovado (moża zastąpić jasnym muscovado albo zwykłym brązowym)
    śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
    pasty z wnailii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    masła

Sposób przygotowania

Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając. 
Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić (uwaga bo jest bardzo gorący).

Smacznego :)