Ciasto francuskie - idealne

Przyg: 240 min Pieczenie: 20 min
Zaawansowany
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_2604.JPG

Składniki:

  • Ciasto (wychodzi 1,2 kg gotowego ciasta):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    450 g zimnego masła
    soli
    białego octu winnego
    lodowatej wody

Sposób przygotowania

50 g masła stopić w rondelku.

Na chłodnej stolicy, a najlepiej na marmurowym blacie usypać wzgórek z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Wsypać do niego sól, wlać ocet, wodę i stopione masło.

Wymieszać dobrze składniki czubkami palców jednej ręki, drugą stopniowo zagarniając mąkę do środka. Wyrobić ciasto. Kiedy jest niemal gotowe, ugnieść dłonią 5 lub 6 razy, aż będzie całkiem jednolite. Zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Oprószyć powierzchnie stolnicy/blatu mąką. Rozwałkować kulę ciasta na kwadrat.

Uderzając wałkiem, zmiękczyć nieco zimne masło, by dawało się składać, po czym położyć je na środku ciasta. Zawinąć jego rogi na masło, składając na trzy (jak na zdjęciu).

Ponownie oprószyć stolnicę. Ciasto rozwałkować od siebie (wałkujemy w jednym kierunku) na prostokąt o bokach 70 x 40 cm. Rogi zawinąć ku środkowi, by powstały trzy warstwy. To pierwsze złożenie*.

Obrócić ciasto o 90 °C i jeszcze raz rozwałkować od siebie na prostokąt o bokach 70 x 40 cm, następnie znowu złożyć na trzy. To drugie złożenie. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę, by odpoczęło i stwardniało.

Powtórzyć wałkowanie i składanie jeszcze dwa razy i znowu wstawić do lodówki na godzinę. Złożyć jeszcze dwa razy (w sumie 6 razy) i ponownie schładzać przez godzinę. Teraz ciasto jest gotowe do użycia.

*za każdym razem zaznaczamy liczbę obrotów, by pamiętać na jakim etapie jest przygotowanie ciasta.

UWAGA - Jeśli ciasto ma być p[przechowywane w zamrażalniku, najlepiej złożyć tylko cztery razy przed zamrożeniem, a kolejne dwa razy po odmrożeniu, na ok. godzinę przed użyciem. 


Ps. po uproszczony przepis na ciasto francuskie zapraszam tutaj




Ciasto francuskie - idealne

Ocena:
Przyg: 240 min Pieczenie: 20 min
Zaawansowany
Porcje: 10
Idealne ciasto francuskie,  najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste. Nieco pracochłonne albo raczej czasochłonne, bo musimy je schładzać po każdym składaniu i wałkowaniu, ale warto się poświecić dla tego smaku. :) Przepis autorstwa niezawodnego M. Roux. Wypróbujcie koniecznie! 
IMG_2566.JPG IMG_2569.JPG IMG_2574.JPG IMG_2576.JPG IMG_2579.JPG IMG_2582.JPG IMG_2583.JPG IMG_2587.JPG IMG_2595.JPG IMG_2603.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monia1981 Monia1981
    2014-08-29 15:30:13

    Witam, wlać stopione masło do ciasta a potem jeszcze jedno masło do wałkowania. W przepisie jest tylko 450 gr stopionego masła

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 11:03:25

      już poprawiłam w składnikach, wkradł się błąd i nie wyświetlało się prawidłowo. 50 g masła topimy, a 400 g zostawiamy zimne. pozdrawiam

      Twój komentarz

Ciasto francuskie - idealne

Ciasto francuskie - idealne

Przygotowanie: 240 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Zaawansowany

Ilość porcji: 10

Opis

Idealne ciasto francuskie,  najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste. Nieco pracochłonne albo raczej czasochłonne, bo musimy je schładzać po każdym składaniu i wałkowaniu, ale warto się poświecić dla tego smaku. :) Przepis autorstwa niezawodnego M. Roux. Wypróbujcie koniecznie! 

Składniki

  • Ciasto (wychodzi 1,2 kg gotowego ciasta):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    450 g zimnego masła
    soli
    białego octu winnego
    lodowatej wody

Sposób przygotowania

50 g masła stopić w rondelku.

Na chłodnej stolicy, a najlepiej na marmurowym blacie usypać wzgórek z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Wsypać do niego sól, wlać ocet, wodę i stopione masło.

Wymieszać dobrze składniki czubkami palców jednej ręki, drugą stopniowo zagarniając mąkę do środka. Wyrobić ciasto. Kiedy jest niemal gotowe, ugnieść dłonią 5 lub 6 razy, aż będzie całkiem jednolite. Zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Oprószyć powierzchnie stolnicy/blatu mąką. Rozwałkować kulę ciasta na kwadrat.

Uderzając wałkiem, zmiękczyć nieco zimne masło, by dawało się składać, po czym położyć je na środku ciasta. Zawinąć jego rogi na masło, składając na trzy (jak na zdjęciu).

Ponownie oprószyć stolnicę. Ciasto rozwałkować od siebie (wałkujemy w jednym kierunku) na prostokąt o bokach 70 x 40 cm. Rogi zawinąć ku środkowi, by powstały trzy warstwy. To pierwsze złożenie*.

Obrócić ciasto o 90 °C i jeszcze raz rozwałkować od siebie na prostokąt o bokach 70 x 40 cm, następnie znowu złożyć na trzy. To drugie złożenie. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę, by odpoczęło i stwardniało.

Powtórzyć wałkowanie i składanie jeszcze dwa razy i znowu wstawić do lodówki na godzinę. Złożyć jeszcze dwa razy (w sumie 6 razy) i ponownie schładzać przez godzinę. Teraz ciasto jest gotowe do użycia.

*za każdym razem zaznaczamy liczbę obrotów, by pamiętać na jakim etapie jest przygotowanie ciasta.

UWAGA - Jeśli ciasto ma być p[przechowywane w zamrażalniku, najlepiej złożyć tylko cztery razy przed zamrożeniem, a kolejne dwa razy po odmrożeniu, na ok. godzinę przed użyciem. 


Ps. po uproszczony przepis na ciasto francuskie zapraszam tutaj