Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2634.JPG

Składniki:

  • Rurki:

    Ilość Składnik
    500 g ciasta francuskiego
    małe jajko
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę śmietanową)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (gotowego ciasta zwijanego w rulon nie musicie już rozwałkowywać).

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5- 2 cm (jak na fot.).
Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (jak na zdjęciu). Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, spód rurki tam gdzie się kończy ciasto również, żeby się dobrze przykleiło.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 20 min.
Gotowe wyjąć, przestudzić, zdjąć z metalowych foremek.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier (ubijać aż będzie sztywna  - zaczną tworzyć się wierzchołki). Ubitą śmietanę włożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, wypełnić rurki. I gotowe.

Smacznego :)

ps. takie rurki świetnie smakują również nadziane kremem budyniowymcrème pâtissière lub lemon curd. :)





Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego. :) Rozpisywać się nie będę, bo każdy z Was zapewne takie rurki jadł w dzieciństwie - chrupiące, maślane,  polistkowane ciasto francuskie wypełnione po brzegi bitą śmietaną, to nie może być niesmaczne. ;) Idealne  sprawdzi się, gdy macie mało czasu a dzieci domagają się czegoś słodkiego. :)
IMG_2557.JPG IMG_2558.JPG IMG_2561.JPG IMG_2621.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego. :) Rozpisywać się nie będę, bo każdy z Was zapewne takie rurki jadł w dzieciństwie - chrupiące, maślane,  polistkowane ciasto francuskie wypełnione po brzegi bitą śmietaną, to nie może być niesmaczne. ;) Idealne  sprawdzi się, gdy macie mało czasu a dzieci domagają się czegoś słodkiego. :)

Składniki

  • Rurki:

    Ilość Składnik
    500 g ciasta francuskiego
    małe jajko
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę śmietanową)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (gotowego ciasta zwijanego w rulon nie musicie już rozwałkowywać).

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5- 2 cm (jak na fot.).
Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (jak na zdjęciu). Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, spód rurki tam gdzie się kończy ciasto również, żeby się dobrze przykleiło.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 20 min.
Gotowe wyjąć, przestudzić, zdjąć z metalowych foremek.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier (ubijać aż będzie sztywna  - zaczną tworzyć się wierzchołki). Ubitą śmietanę włożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, wypełnić rurki. I gotowe.

Smacznego :)

ps. takie rurki świetnie smakują również nadziane kremem budyniowymcrème pâtissière lub lemon curd. :)