Domowy lemon curd

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
lemon%20curd.JPG

Składniki:

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
    żółtka
    jajka
    cukru
    mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
    oliwy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1

Wierzcie lub nie, ale lemon curd zjadłam kilka dni temu po raz pierwszy. A chodził już za mną od dłuższego czasu. Jednak zdecydowałam się go zrobić dopiero, gdy zobaczyłam zdjęcia owego kremu u Domi, od razu zainspirowały mnie do działania. :) Jednak gdy spostrzegłam, że w kremie jest dodatek masła zaczęłam szukać przepisu, który byłby go pozbawiony (wiedziałam, że będę lemon curd łączyć z ciastem, które i tak same w sobie będzie dość kaloryczne, więc chciałam ilość kalorii ograniczyć chociaż w samym kremie). :) I znalazłam taki przepis u Doroty, która zdecydowała się na niego z podobnych powodów. :) Lemon curd wyszedł taki jak sobie wymarzyłam, a może nawet przerósł moje oczekiwania. Maksymalnie cytrynowy, wyrazisty, ale nie za kwaśny, kremowy i mocno orzeźwiający. Polecam!

lemon%20curd_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marta marta
    2015-04-02 15:42:54

    Chodzi mi o tort cytrynowy z lemon curd:-)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2015-04-02 15:41:27

    Pani Kasiu czy na wierzch lemon curd moge polozyc oplatek dekoracyjny?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-02 19:42:35

      Tak, myślę, że można. Lemon curd nei zawiera w składzie nic, co by powodowało rozpuszczenie opłatka. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-27 16:36:58

    @Agatlang - dokładnie tak 4 żółtka, 2 białka. Myślę, że cytryny można zastąpić limonkami, tylko z uwagi na fakt, że są one na ogół mniejsze od cytryn dałabym ok. 5 sztuk. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2012-10-27 16:23:32

    Pani Kasiu,pytanie prawdopodobnie jest głupie, ale chciałabym tylko się upewnić: do tego przepisu "należą się" w sumie 4 żółtka i 2 białka, tak? I jeszcze inne pytanie: czy sądzi Pani, że można takie cudo zrobić z limonek? Też mogłoby być dobre (chyba...).Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Onema Onema
    2012-10-20 13:54:59

    Uła, faktycznie, patrzyłam tylko na ilość masła i cukru.Zwracam honor^^

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-07 09:14:20

    @Onema - Proszę zerknać na ilość składników, cukru jest dwa razy tyle w przepisie, bo i reszty składników jest dwa razy tyle :) sok i skórka z 3 cytryn zamiast z jednej, więcej jajek (dwa dodatkowe żółtka) :) ... a lemon curd z tego przepisu wcale nie wychodzi zbyt słodki, niektórzy uważają nawet, że za mało :)

    Twój komentarz
  • Onema Onema
    2012-10-07 08:08:03

    Przepadam za cytryną i sporo ostatnio nasłuchałam się o lemon curd. Muszę spróbować go zrobić, to będzie mój pierwszy raz. Kiedy tylko czas pozwoli, bo z nim ostatnio kiepsko :/Pozwolę sobie tylko na małą uwagę - patrząc pod kątem stricte kaloryczności, chyba Pani przekombinowała, bo wersja Domi jednak mniej idzie w biodra (awet pomimo tego masła) a to ze względu na znacznie uboższą ilość cukru. ;) Ale przepis Pani i Doroty jest ciekawą alternatywą, zwłaszcza dla osób, którym, jak mnie, nigdy za wiele słodyczy, także... :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-06 05:49:13

    Cudowna konsystencja i wspaniały smak:) uwielbiam lemon curd:) Musze w końcu zrobić swojski:)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2012-10-05 06:16:49

    Kasiu przyślij mi jeden słoiczek do domu :) Idealnie słoneczny :)

    Twój komentarz

Domowy lemon curd

Domowy lemon curd

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Opis

Wierzcie lub nie, ale lemon curd zjadłam kilka dni temu po raz pierwszy. A chodził już za mną od dłuższego czasu. Jednak zdecydowałam się go zrobić dopiero, gdy zobaczyłam zdjęcia owego kremu u Domi, od razu zainspirowały mnie do działania. :) Jednak gdy spostrzegłam, że w kremie jest dodatek masła zaczęłam szukać przepisu, który byłby go pozbawiony (wiedziałam, że będę lemon curd łączyć z ciastem, które i tak same w sobie będzie dość kaloryczne, więc chciałam ilość kalorii ograniczyć chociaż w samym kremie). :) I znalazłam taki przepis u Doroty, która zdecydowała się na niego z podobnych powodów. :) Lemon curd wyszedł taki jak sobie wymarzyłam, a może nawet przerósł moje oczekiwania. Maksymalnie cytrynowy, wyrazisty, ale nie za kwaśny, kremowy i mocno orzeźwiający. Polecam!

Składniki

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
    żółtka
    jajka
    cukru
    mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
    oliwy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Smacznego :)