(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_0220.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24x28 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    200 g masła
    żółtek
  • Beza

    Ilość Składnik
    białek
    cukru pudru
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    żółtka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru waniliowego
    masła**
    ekstrakt waniliowy lub aromat śmietankowy opcjonalnie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych
    wiśni drylowanych z kompotu
    posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa***:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    kakao
    cukier do smaku
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę i podzielić na pół. Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki* , wyłożone papierem do wypieków (u mnie 24 x 28 cm).

Beza:

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (partiami po ok. 2 łyżki cukru). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.

Krem:

Zagotować 1 szklankę mleka. Drugą zmiksować z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami, dodać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz zagotować około 1 minuty, uważając żeby masa się nie przypaliła. Odstawić z ognia do wystudzenia, najlepiej nakrywając garnek folią (dzięki temu na masie nie utworzy się kożuch).

Masło utrzeć mikserem na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) ostudzoną masę budyniową. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego, zmiksować.

Polewa (do przygotowania dopiero gdy ciasto jest przełożone, upieczone i schłodzone przez kilka godzin w lodówce):

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, kakao i cukrem.

Całość:

Na oba placki ciasta wyłożyć powidła (po 1/2 słoika), wysypać posiekane orzechy, następnie wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, na górę ponownie wsypać posiekane orzechy. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C na najniższym poziomie. Jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie śnieżnobiała możemy nakryć wierzch ciast folią aluminiową.

Po upieczeniu placki ostudzić. Przełożyć ostudzonym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4-5 godz. Polać przygotowaną wcześniej, lekko ostudzoną polewą.


Smacznego :)

*jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, można zrobić jeden większy placek, a po upieczeniu podzielić go na dwie części

**jeśli chcemy mieć wersję light, możemy pominąć w kremie masło i zrobić z pozostałych składników sam budyń

***do polewy można dodać ok. pół łyżeczki żelatyny wtedy będzie jeszcze bardziej lśniąca, ja nie dodawałam

(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

Ocena:
Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 9

Pychotka, znana też jako pani Walewska w nieco zmienionej formie. Dżem z czarnej porzeczki zastąpiłam powidłami śliwkowymi, które również nadają kwaskowatego charakter, dodatkowo pojawiły się wiśnie z kompotu, które wspaniale dopełniają całości. A chrupiąca beza została dodatkowo potraktowana polewą czekoladową, która, jeśli ją odpowiednio przyrządzimy, zupełnie nie zmniejsza wspomnianej chrupkości, za to świetnie komponuje się z wiśniami. Orzechy włoskie występują tu podwójnie pod wiśniami i na bezie. Klasyczny krem świetnie dopełnia całości. Mój ukochany stwierdził, że ciasto jest „po prostu pyszne”… urzekło Go zdecydowanie bardziej niż „tradycyjna” postać Pychotki. :) I przyznam szczerze, że mnie również. :) Ciasto, krem, bezę zrobiłam wg swojego, sprawdzonego już wiele razy przepisu. Pomysł na dodatek wiśni, polewy i powideł podsunęła mi pewna Beatka za co serdecznie dziękuję. :) Szczerze polecam, jestem pewna, ze wam również posmakuje. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Małgosia Małgosia
    2015-12-21 14:03:17

    W składnikach na ciasto jest wymieniony cukier, ale nie ma podanych proporcji. Czy jest to błąd?

    Twój komentarz
  • p p
    2011-10-02 10:08:51

    To ciacho wygląda obłędnie, przepis na pewno wart wypróbowania :) Pozdrowionka :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-09-29 08:19:48

    Mój Mąż uwielbia pychotkę ....dałby sie za nia pokroić:) muszę kolejnym razem wypróbować wiśniową wersję:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-09-28 20:05:55

    tyle pysznych warstw .. <3

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-09-28 20:05:55

    tyle pysznych warstw .. <3

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2011-09-28 15:09:20

    Uwielbiam Panią Walewską i najbardziej właśnie z wiśniami, które świetnie komponują się z migdałami :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-28 11:51:57

    Fantastycznie się prezentuje! Jestem pewna, że smakuje tak samo:) A jakiś czas temu też robiłam, więc wiem co mówię:)

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • sowa_nie_sowa sowa_nie_sowa
    2011-09-28 10:50:06

    Pozwolisz, że się poczęstuję, bo ochotę mam nie do opanowania!

    Pysznie się ciacho prezentuje:)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-09-28 09:51:17

    przecudownie wygląda :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-09-28 08:03:09

    Uwielbiam klasyczna pychotke a wersja, ktora zaproponowalas wyglada wprost oblednie... :))

    Sliczna patera.

    Pozdrawiam cieplo.

    Twój komentarz

(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 24x28 cm

Opis

Pychotka, znana też jako pani Walewska w nieco zmienionej formie. Dżem z czarnej porzeczki zastąpiłam powidłami śliwkowymi, które również nadają kwaskowatego charakter, dodatkowo pojawiły się wiśnie z kompotu, które wspaniale dopełniają całości. A chrupiąca beza została dodatkowo potraktowana polewą czekoladową, która, jeśli ją odpowiednio przyrządzimy, zupełnie nie zmniejsza wspomnianej chrupkości, za to świetnie komponuje się z wiśniami. Orzechy włoskie występują tu podwójnie pod wiśniami i na bezie. Klasyczny krem świetnie dopełnia całości. Mój ukochany stwierdził, że ciasto jest „po prostu pyszne”… urzekło Go zdecydowanie bardziej niż „tradycyjna” postać Pychotki. :) I przyznam szczerze, że mnie również. :) Ciasto, krem, bezę zrobiłam wg swojego, sprawdzonego już wiele razy przepisu. Pomysł na dodatek wiśni, polewy i powideł podsunęła mi pewna Beatka za co serdecznie dziękuję. :) Szczerze polecam, jestem pewna, ze wam również posmakuje. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    200 g masła
    żółtek
  • Beza

    Ilość Składnik
    białek
    cukru pudru
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    żółtka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru waniliowego
    masła**
    ekstrakt waniliowy lub aromat śmietankowy opcjonalnie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych
    wiśni drylowanych z kompotu
    posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa***:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    kakao
    cukier do smaku
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę i podzielić na pół. Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki* , wyłożone papierem do wypieków (u mnie 24 x 28 cm).

Beza:

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (partiami po ok. 2 łyżki cukru). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.

Krem:

Zagotować 1 szklankę mleka. Drugą zmiksować z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami, dodać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz zagotować około 1 minuty, uważając żeby masa się nie przypaliła. Odstawić z ognia do wystudzenia, najlepiej nakrywając garnek folią (dzięki temu na masie nie utworzy się kożuch).

Masło utrzeć mikserem na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) ostudzoną masę budyniową. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego, zmiksować.

Polewa (do przygotowania dopiero gdy ciasto jest przełożone, upieczone i schłodzone przez kilka godzin w lodówce):

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, kakao i cukrem.

Całość:

Na oba placki ciasta wyłożyć powidła (po 1/2 słoika), wysypać posiekane orzechy, następnie wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, na górę ponownie wsypać posiekane orzechy. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C na najniższym poziomie. Jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie śnieżnobiała możemy nakryć wierzch ciast folią aluminiową.

Po upieczeniu placki ostudzić. Przełożyć ostudzonym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4-5 godz. Polać przygotowaną wcześniej, lekko ostudzoną polewą.


Smacznego :)

*jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, można zrobić jeden większy placek, a po upieczeniu podzielić go na dwie części

**jeśli chcemy mieć wersję light, możemy pominąć w kremie masło i zrobić z pozostałych składników sam budyń

***do polewy można dodać ok. pół łyżeczki żelatyny wtedy będzie jeszcze bardziej lśniąca, ja nie dodawałam