Kruche cytrynowe z musem truskawkowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
kruche%20z%20musem%20truskawkowym_1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie truskawkowe:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć suchym grochem. 

Piec ok. 30-35 minut w temp. 170-180° C , aż ciasto się "zezłoci", po upływie ok. 20 minut zdjąć papier z grochem i podpiekać dalej bez papieru. Studzić w tortownicy.


Nadzienie:

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, połowę rozdrobnić w blenderze na mus, przelać do rondla, dodać wodę, cukier i zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu truskawkowego. Podgrzewając wymieszać, aż mus zgęstnieje i nie będzie grudek. Powinien mieć konsystencję jak gęsty kisiel, więc jeśli będzie za rzadki (może się tak zdarzyć jeśli truskawki są bardzo soczyste) wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone truskawki (zostawić kilka na wierzch do ozdoby), wymieszać. Na ciasto wyłożyć mus, na wierzch musu wyłożyć pozostawione truskawki, lekko dociskając. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10

Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was.

Delikatne, kruche, lekko cytrynowe ciacho z dodatkiem musu truskawkowego i całego mnóstwa truskawek. Czy wiosną może być coś pyszniejszego? :) Polecam szczególnie fanom truskawek.

kruche%20z%20musem%20truskawkowym_2.JPG kruche%20z%20musem%20truskawkowym_3.JPG kruche%20z%20musem%20truskawkowym_6.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-12-12 09:10:34

    Czy mrożone truskawki się nadadzą?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-16 12:14:21

      tak

      Twój komentarz
  • Aksu Aksu
    2015-07-25 13:34:08

    Robię, robię :) Truskawki z mango. Następnym razem może malinowo-jagodowo. Super letnie smaki, czysta przyjemność :)

    Twój komentarz
  • Czarna Owca Czarna Owca
    2015-04-15 14:42:35

    Czy mąkę należy przesiać?

    I pytanie numer dwa - czy koniecznie trzeba obciążyć ciasto w trakcie pieczenia? Co polecasz w przypadku braku grochu? :)

    dziękuję!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-16 10:45:35

      Mąki nie trzeba przesiewać, bo mieszamy ją z wodą, żeby nie było grudek. Ciasto dobrze jest obciążyć, bo wtedy zachowuje ładny kształt... zamiast grochu można obciążyć je również suchą fasolą, kaszą jęczmienną, ryżem, ważne, żeby obciążenie było dość znaczne wagowo i zajmowało całą powierzchnię ciasta, wtedy boki się nie rozpływają. Można też użyć specjalnych kulek ceramicznych do obciążania, dostępne są w sklepach internetowych i na allegro. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-21 12:21:58

    @Kurczak - nie dało się kroić, bo mus był zbyt rzadki??? Mus powinien być już gęsty po wymieszaniu z mąką (jak gesty kisiel), jeśli jest rzadki na tym etapie, to trzeba dodać już wtedy więcej mąki ziemniaczanej. Myślę, że to nie wina łyżki czy mąki, ale soku z truskawek. Jedne są bardziej soczyste inne mniej (jedne puszczą więcej soku inne mniej) i jeśli tego soku jest za dużo wtedy trzeba dodać więcej mąki, żeby konsystencja była odpowiednia. Po schłodzeniu mus jeszcze gęstnieje, ale tak jak wyżej wspomniałam powinien być już gęsty na etapie podgrzewania po wymieszaniu z mąką. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kurczak kurczak
    2014-06-18 12:13:18

    Zachęcona zdjęciami i sukcesami z poprzednich przepisów pomyślałam, że to ciacho musi być pyszne, więc migiem do roboty... Jednak łyżka, łyżce nie równa... dałam 2 łyżki mąki do truskawek, ale niestety nie dało się tego kroić, udało się jedynie ukroić kruche i polać "czymś" truskawkowym :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-06 10:33:42

    @Ania - niestety dopiero teraz mam dostęp do netu, więc moja odpowiedź jest już pewnie po czasie, ale myślę, że ciasto powinno się udać. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-07-05 08:52:10

    Dzień dobry:)Niestety posiadam tylko tortownicę 26 cm, a zagniotłam już ciasto. Czy mogę zrobić cieńszą warstwę, czy ciasto się nie uda>?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-02 19:57:44

    Dzisiaj własnie kupiłam troche truskawek na torcik dla córeczki ...ale jakies bez smaku jeszcze ....dlatego też z tym ciastem zaczekam na nasze polskie, prawdziwe truskawki ...ale musze go zrobić, bo wyglada zjawiskowo:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-02 18:32:13

    Prezentuje się wspaniale, a smak musiał wprost zwalać z nóg :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-01 16:12:31

    Moje ulubione ciasto kruche.... i truskawki;) Duet doskonały!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-04-30 21:38:01

    Ciasto wygląda obłędnie!Uwielbiam truskawki i nie mogę się już doczekać naszych,polskich truskawek. Może jak będą to zrobię takie pyszne ciasto?:)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • AnnaA-G AnnaA-G
    2013-04-30 18:47:01

    świetne zdjęcia, boskie ciasto:)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-04-30 15:21:57

    Wszędzie ciasta ze świeżymi truskawkami :)A ja jeszcze zużywam zamrożone :DTwoje ciasto Kasiu wygląda pięknie.

    Twój komentarz
  • aga-aa aga-aa
    2013-04-30 11:09:17

    uwielbiam kruche ciasto, czasem zjadam tylko sam spód zostawiając resztę, takie dziwactwo, ale wynika własnie z uwielbienia ciasta kruchego :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-04-30 09:13:10

    po prostu bajka!

    Twój komentarz

Kruche cytrynowe z musem truskawkowym

Kruche cytrynowe z musem truskawkowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was.

Delikatne, kruche, lekko cytrynowe ciacho z dodatkiem musu truskawkowego i całego mnóstwa truskawek. Czy wiosną może być coś pyszniejszego? :) Polecam szczególnie fanom truskawek.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie truskawkowe:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć suchym grochem. 

Piec ok. 30-35 minut w temp. 170-180° C , aż ciasto się "zezłoci", po upływie ok. 20 minut zdjąć papier z grochem i podpiekać dalej bez papieru. Studzić w tortownicy.


Nadzienie:

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, połowę rozdrobnić w blenderze na mus, przelać do rondla, dodać wodę, cukier i zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu truskawkowego. Podgrzewając wymieszać, aż mus zgęstnieje i nie będzie grudek. Powinien mieć konsystencję jak gęsty kisiel, więc jeśli będzie za rzadki (może się tak zdarzyć jeśli truskawki są bardzo soczyste) wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone truskawki (zostawić kilka na wierzch do ozdoby), wymieszać. Na ciasto wyłożyć mus, na wierzch musu wyłożyć pozostawione truskawki, lekko dociskając. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)