Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami

Przyg: 25 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_9937.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    zimnego masła
    oleju
    zimnej wody
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    mąki pszennej
    czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    żółtko
    cukru pudru
    aromat śmietankowy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dojrzałe nektarynki (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki)
    płatki migdałowe do dekoracji
    50 g pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę, olej i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (u mnie prostokątna, mniejsza forma, dlatego ciasto wyszło grubsze, lepiej jednak robić w większej foremce), dno ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.

W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń.

Masło utrzeć z pozostałymi składnikami. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.

Krem przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć połówki obranych owoców. Posypać płatkami migdałowymi , pokruszonymi drobno herbatnikami i cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 13

Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest naprawdę smaczne. Krem wyjątkowo puszysty, różni się konsystencją od budyniu czy kremu patisierre, dzięki tej puszystości wydaje się lekki i ma się ochotę wyjadać go łyżkami. :) Ciasto zniknęło ze stołu w ciągu kilku minut, dlatego szczerze polecam :)

IMG_9918.JPG IMG_9945.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ana Ana
    2014-10-22 18:24:01

    Czy dobrym pomysłem jest dodanie na krem i owoce galaretke? krem sie nie zważy?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-22 18:51:43

      Można dodać galaretkę, Kremowi nic się nie stanie. Pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-08 09:22:33

    ten krem i te owoce.. cudne ciasto.

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:19:56

    @Deserowo - dziękuję serdecznie :)

    @Maggie - Koniecznie trzeba to nadrobić :)

    @Gin, krem jest naprawdę ciekawy, świetnie sprawdzi się we wszelakich tartach, ale do przełożenia biszkopta też ja najbardziej :)

    @Asiek - dzięki serdeczne :) a nektarynki koniecznie trzeba szybko zagospodarować, co by się nie popsuły :)

    @@Doctor - dzięki :) to trzeba zrobić, żeby głód zaspokoić... zamiast zamykać ;)

    @Jolanta - dziękuję Jolu :) i polecam :)

    @Nemi - dokładnie, taki już ich los ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-07 19:21:34

    Pyszności zawsze szybko znikają:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-09-07 16:33:37

    wygląda wspaniale ...nie dziwię się, że tak szybko znikło:)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-07 04:44:19

    Istne cudo! Muszę szybko zamknąc zdjęcia, bo tylko głodna się robię! :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-06 12:16:48

    Cuuudnie wygląda!! Musi smakować! A w lodówce nektarynki czekają na zagospodarowanie:)

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2011-09-06 10:14:55

    Bardzo apetyczne. Sam skład kremu kusi ogromnie, z pewnością go wypróbuję :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-09-06 10:11:07

    Slicznie wyglada, az mi zapachnialo :)

    A wiesz, ze ja tez nie robilam jeszcze brzoskwiniowo-morelowo-nektarynkowego ciasta w tym roku? Pora nadrobic, poki jeszcze sa w sklepach...

    Twój komentarz
  • deserowo deserowo
    2011-09-06 09:33:08

    musi być pyszne! prezentuje się ślicznie :)

    Twój komentarz

Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami

Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 20x30 cm

Opis

Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest naprawdę smaczne. Krem wyjątkowo puszysty, różni się konsystencją od budyniu czy kremu patisierre, dzięki tej puszystości wydaje się lekki i ma się ochotę wyjadać go łyżkami. :) Ciasto zniknęło ze stołu w ciągu kilku minut, dlatego szczerze polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    zimnego masła
    oleju
    zimnej wody
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    mąki pszennej
    czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    żółtko
    cukru pudru
    aromat śmietankowy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dojrzałe nektarynki (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki)
    płatki migdałowe do dekoracji
    50 g pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę, olej i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (u mnie prostokątna, mniejsza forma, dlatego ciasto wyszło grubsze, lepiej jednak robić w większej foremce), dno ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.

W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń.

Masło utrzeć z pozostałymi składnikami. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.

Krem przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć połówki obranych owoców. Posypać płatkami migdałowymi , pokruszonymi drobno herbatnikami i cukrem pudrem.


Smacznego :)