Rogaliki krucho-drożdżowe

Przyg: 50 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
rogale5.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    50 g drożdży
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    cukru pudru
    mąki krupczatki
    200 g zimnego masła
    żółtka
    1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
    skórka otarta z 1sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g ulubionej konfitury, marmolady lub powideł
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć drewnianą łyżką z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami podgrzanej do temperatury pokojowej śmietany. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z masłem i wyrobić palcami kruszonkę. Dodać cukier, żółtka, wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, ziarenka wyskrobane z wanilii lub pastę waniliową oraz skórkę cytrynową, szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać śmietany, moje było w sam raz.

Ciasto schłodzić* przez 30 min do 1 godziny (ważne, żeby było chłodne i nie kleiło się, ale na tyle plastyczne, by podczas wałkowania nie trzeba było używać siły, bo ciasto pod naciskiem wałka będzie się kruszyć) . Następnie podzielić je na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubość około 4-5 mm (jeśli mamy problem z rozwałkowaniem ciasta na ładne równe koło możemy sobie pomóc wycinając takie koło np. za pomocą dużej tortownicy, dużej miski lub garnka). Każdy placek pokroić jak pizze na 8 części, czyli najpierw na ćwiartki a później każdą ćwiartkę na pół (jak na zdjęciu z przygotowania).

Na każdy trójkąt wykładać po łyżeczce nadzienia, zwijać od podstawy do wierzchołka. Po zwinięciu nadawać kształt rogalika. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (wyrosną nieznacznie, dopiero w piekarniku podwoją swoją objętość). Przed pieczeniem posmarować wierzch rogalików rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (piekłam z termoobiegiem), aż rogaliki ładnie się zarumienią.

Studzić na kratce, przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*chłodzenie można pominąć, ja raz robiłam z chłodzeniem, a raz bez i praktyczne niczym się nie różniły w smaku!

Przyg: 50 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 24

Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. Ale tym razem przepis mnie bardzo mile zaskoczył. Ciasto jest bardzo delikatne, kruche, a jednocześnie dość puszyste, wspaniale pachnące wanilią i skórka pomarańczy. Nie sprawia większego kłopotu i pomijając czas chłodzenia przygotowuje się je naprawdę szybko. Najlepszą rekomendacja niech będzie fakt, że moja córeczka, która również nie przepada za drożdżowymi wypiekami (bo nie chrupią) ;), nie mogła się od nich oderwać. :) Przepis znalazłam w notatkach mojej babci, prawdopodobnie spisany z jakiejś dawnej książki lub gazety.

rogale8.JPG rogale7.JPG rogale1.JPG rogale2.JPG rogale3.JPG rogale4.JPG IMG_6083.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • martolinka86 martolinka86
    2015-12-31 17:08:02

    Smaczne, ale czuć posmak drożdźy. Czy ich mniejsza ilość zepsułaby przepis?

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2015-10-25 14:14:30

    Witam, czy koniecznie musi byc maka krupczatka czy moze to byc inny rodzaj maki?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Rogalik Rogalik
    2015-05-17 18:55:07

    Świetny przepis! Rogaliki wychodzą przepyszne, mięciutkie i cudownie pachną! :)

    Twój komentarz
  • Domi Domi
    2015-03-25 08:27:27

    czy można zamienić mąkę na zwykłą ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-25 09:53:44

      Tak, można.

      Twój komentarz
  • Kasiak Kasiak
    2015-02-19 14:55:02

    Kasiu, czy moglabys podac orientacyjne czas i temperature przy pieczeniu "zwyklym". Ostatnio pieklam Twoja szarlotke z beza w termoobiegu i wyszlo pieknie, ale pod beza surowo i musialam dopiec, beza sie przypiekla i opadla (samo ciasto wyszlo pyszne i zdjedlismy, a jakze) i teraz sie troche boje, ze znowu sie nie uda. I jeszcze jedno, jak dam tylko make typ 550 (nie mam krupczatki), to drozdzy 50g, czy mniej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-19 15:36:53

      Czas taki sam, temperatura 200 °C. Każdy piekarnik jest trochę inny, więc najlepiej samemu zaobserwować czy ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas pieczenia w danej temperaturze. Ja mam teraz już czwarty piekarnik i każdy, dosłownie każdy piekł inaczej i każdego z nich musiałam się na nowo „uczyć”, różnice w pieczeniu przy danej temperaturze były niewielkie, ale jednak były i np. przy bezie musiałam używać zupełnie innych temperatur i czasu pieczenia. :) Drożdży tyle samo, choć nawet 40 g spokojnie wystarczy. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Kasiak Kasiak
        2015-02-21 15:59:01

        Dziekuje Kasiu za odpowiedz. Udaly mi sie calkiem dobrze, nawet pysznie :)

        Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-10-18 04:52:03

    Bardzo lubię rogaliki, robie je jednak bardzo rzadko ... sama nie wiem czemu ... choc w sumie moze dlatego, ze później za szybko znikają:). babcine przepisy są niezawodne:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-30 11:15:32

    Rogaliki upieczone! Zdecydowanie bardziej kruche niż drożdżowe. Mąka krupczatka robi swoje. Ciasto chwilami faktycznie łamało sie przy wałkowaniu (chłodziłam w lodówce 1 godzinę). Według mnie przyczyna tkwi w mące. Ciasto jest mega delikatne i kruche. Wystarczy przy wałkowaniu podsypywać inną mąką niż krupczatka (luksusowa/tortowa) aby zminimalizować problem. Poza tym rogaliki bardzo smaczne, idealne na słodkość. Polecam :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-09-27 20:04:19

    Bloga podczytuję już od dłuższego czasu, jest super. Kilka przepisów wypróbowałam i zawsze jestem bardzo zadowolono.

    Twój komentarz
  • Jaga Jaga
    2013-09-26 09:12:07

    Kasiu rogaliki już w znacznej części pożarte. :-) Smakują tak, jak te robione przez moją babcie. Dziękuje za przypomnienie mi tamtych chwil. Jesteś niesamowita Kasiu! :-*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-25 21:57:14

    @Baśka - widocznie ciasto było za mocno schłodzone, każda lodówka jest trochę inaczej ustawiona na chłodzenie i bywa, że czas chłodzenia podany w przepisie trzeba skrócić, jeśli ciasto jest mocno schłodzone już wcześniej. Odpowiednio schłodzone nie powinno pękać, a łatwo ustępować pod wałkiem, tak, żeby nie trzeba było go na siłę rozwałkowywać. Ciasto powinno być chłodne, ale na tyle miękkie by było plastyczne. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że mimo iż popękane to chociaż smakują. ;)

    Twój komentarz
  • Baśka Baśka
    2013-09-25 16:34:09

    Witaj, własnie robie rogaliki według Twojego przepisu. Niestety przy rozwałkowaniu ciasto mi pękało i widzę, że to samo dzieje sie przy pieczeniu. Co zrobiłam nie tak? I przy okazji, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pysznego bloga:)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-09-25 08:52:45

    Po prostu wymiękam przy takich pysznościach jak Twoje rogaliczki Kasiu ; powiem wprost poezja smaku :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-25 08:51:53

    Jestem jestem! :-))) Kasiu! Zagladam, bardzo często czasem choćby na chwilkę (czekam też z ciekawością ną nową odsłonę bloga:) mniej ostatnio komentuję? Chyba tak..przyznaję (ach! ten wieczny brak czasu, praca zawodowa, zmęczenie, dzieci itp..)ale nadrabiam! Przepis na rogaliki już wydrukowałam i bedę realizować w najbliższym czasie. Oczywiście wolę rogaliki bardziej kruche więc z krupczatką upiekę napewno. A tak a propos.. to sporo drożdzy 50g na 500g mąki.Jednak nie zamierzam nic zmieniać skoro piszesz,że córa się zajadała to muszą być pyszne:-)Ściskam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-25 07:53:29

    @Catherine - Witaj Kasiu dawno Cie u mnie nie było, a raczej dawno nie widziałam Twoich komentarzy, już mi ich zaczęło brakować. :) Mąka krupczata, bo rogaliki są krucho-drożdżowe, dokładnie tak jak piszesz, krupczatka sprawia, że są jeszcze bardziej kruche, ale jeśli chcemy klasyczną wersję drożdżową wystarczy zmienić mąkę na zwykłą pszenną, np. typ 550, zamiast zimnego masła dodać masło w temp. pokojowej i całości nie chłodzić, tylko po zagnieceniu pozwolić by ciasto trochę wyrosło, później uformować rogaliki i ponownie odstawić do wyrośnięcia, i tyle, będą klasyczne drożdżowe. Można też do ciasta (w wersji drożdżowej) dodać 1 całe jajko. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-25 07:45:38

    @Falanka94 - bardzo się cieszę, że blog przypadł do gustu. :) Oj tam od kawałeczka słodkości raz na jakiś czas się nie tyje. ;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-09-25 05:33:52

    Kasiu, rogaliki wyglądają doskonale!Zjadłabym, oj tak :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-25 05:31:31

    WOW! Kasiu cudne rogaliki! i do tego drożdżowe-to lubię! Oczu nie mogę od nich oderwać tak apetycznie wyglądają:) Koniecznie muszę wypróbować przepis. Zastanawia mnie tylko czemu mąka krupczatka? Zwykle do drożdzowych daję makę typ 550. Podejrzewam, że rogaliki dzięki krupczatce są mega kruche... Ach poezja!

    Twój komentarz
  • falanka94 falanka94
    2013-09-24 21:04:14

    dzisiaj odkrylam ten blog i juz widze ze jest genialny:) cos czuje ze przytyje w najblizszym czasie ale kto by sie tym przejmowal skoro jedzenie to taaka przyjemnosc ;p

    Twój komentarz

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 24

Opis

Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. Ale tym razem przepis mnie bardzo mile zaskoczył. Ciasto jest bardzo delikatne, kruche, a jednocześnie dość puszyste, wspaniale pachnące wanilią i skórka pomarańczy. Nie sprawia większego kłopotu i pomijając czas chłodzenia przygotowuje się je naprawdę szybko. Najlepszą rekomendacja niech będzie fakt, że moja córeczka, która również nie przepada za drożdżowymi wypiekami (bo nie chrupią) ;), nie mogła się od nich oderwać. :) Przepis znalazłam w notatkach mojej babci, prawdopodobnie spisany z jakiejś dawnej książki lub gazety.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    50 g drożdży
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    cukru pudru
    mąki krupczatki
    200 g zimnego masła
    żółtka
    1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
    skórka otarta z 1sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g ulubionej konfitury, marmolady lub powideł
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć drewnianą łyżką z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami podgrzanej do temperatury pokojowej śmietany. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z masłem i wyrobić palcami kruszonkę. Dodać cukier, żółtka, wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, ziarenka wyskrobane z wanilii lub pastę waniliową oraz skórkę cytrynową, szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać śmietany, moje było w sam raz.

Ciasto schłodzić* przez 30 min do 1 godziny (ważne, żeby było chłodne i nie kleiło się, ale na tyle plastyczne, by podczas wałkowania nie trzeba było używać siły, bo ciasto pod naciskiem wałka będzie się kruszyć) . Następnie podzielić je na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubość około 4-5 mm (jeśli mamy problem z rozwałkowaniem ciasta na ładne równe koło możemy sobie pomóc wycinając takie koło np. za pomocą dużej tortownicy, dużej miski lub garnka). Każdy placek pokroić jak pizze na 8 części, czyli najpierw na ćwiartki a później każdą ćwiartkę na pół (jak na zdjęciu z przygotowania).

Na każdy trójkąt wykładać po łyżeczce nadzienia, zwijać od podstawy do wierzchołka. Po zwinięciu nadawać kształt rogalika. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (wyrosną nieznacznie, dopiero w piekarniku podwoją swoją objętość). Przed pieczeniem posmarować wierzch rogalików rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (piekłam z termoobiegiem), aż rogaliki ładnie się zarumienią.

Studzić na kratce, przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*chłodzenie można pominąć, ja raz robiłam z chłodzeniem, a raz bez i praktyczne niczym się nie różniły w smaku!